Mille Miglia 2018: de Alfa Romeo-legende blijft inspireren

  • De 36e editie van de iconische race valt samen met de 90e verjaardag van de eerste van de 11 overwinningen die Alfa Romeo tussen 1927 en 1957 op zijn naam schreef: een record dat nooit verbroken zal worden.
  • Dit wordt gevierd op 19 mei, de dag waarop de race Milaan en het Museo Storico Romeo in Arese aandoet, waar tegen de klok gereden zal worden op het interne circuit.
  • Op 19 mei zullen ook de piloten Marcus Ericsson en Charles Leclerc uit het Alfa Romeo Sauber F1-team, die op dit moment deelnemen aan het Formule 1-kampioenschap 2018, aanwezig zijn.
  • De in 2015 gerenoveerde site in Arese is het hart van het ‘merkcentrum’, dat verleden, heden en toekomst van het Italiaanse merk samenbrengt.
  • Dit jaar zullen in de race verschillende prachtige klassieke Alfa Romeo’s uit de FCA Heritage collection te zien zijn: van de 6C 1500 SS tot de 6C 1750 GS, en van de 1900 SS tot de 1900 Sport Spider.

Alles is klaar voor de weergaloze jaarlijkse sensaties van deze historische evocatie van de Mille Miglia, de legendarische wedstrijd die te boek staat als de ‘mooiste race ter wereld’. De race, die dit jaar voor de 36e keer georganiseerd wordt, wordt gereden op de traditionele route Brescia-Rome-Brescia. Alfa Romeo zal er aanwezig zijn als Automotive Sponsor en als ‘eregast’, omdat dit jaar de 90e verjaardag wordt gevierd van de eerste overwinning van het merk in de legendarische race, die van 1927 tot 1957 werd gehouden.

Op 1 april 1928 sleepten Giuseppe Campari en Giulio Ramponi de overwinning in de wacht met de 6C 1500 Super Sport, een van de meesterwerken van Vittorio Jano, een onverslaanbare bolide dankzij zijn revolutionaire mechanisch design, met een vaste kop en een motor met drukvulling. De bijzondere auto legde het traject van 1.618 km af met een opmerkelijke gemiddelde snelheid van 84 km/u, goed voor de eerste van 11 overwinningen van Alfa Romeo, waarvan 7 in opeenvolgende jaren van 1932 tot 1938: een record dat nooit meer gebroken kan worden.

Om de sfeer van deze heldendaden van dappere mannen op de stoffige wegen uit vervlogen tijden nieuw leven in te blazen, organiseert het Museo Storico Alfa Romeo in Arese (Milaan) vanaf 19 mei de tentoonstelling ’11 volte campione’ (11 keer kampioen). De tentoonstelling, die open blijft tot december 2018, kan dagelijks bezocht worden van 10 u tot 18 u (dinsdag gesloten). En op 19 mei zal de site in Arese voor het eerst in de geschiedenis een etappe van de Mille Miglia verwelkomen, waarbij de deelnemende auto’s het op het interne circuit van het museum tegen elkaar kunnen opnemen in races tegen de klok. Alfa Romeo-eigenaars en fans van het merk hebben de mogelijkheid om het evenement bij te wonen: alleen op die dag biedt het museumticket ook toegang tot het openluchtgedeelte, het circuit en een tentoonstelling van historische auto’s die verband houden met de Mille Miglia, georganiseerd door het Italiaanse Alfa Romeo Register. Om plaats te maken voor de auto’s die deelnemen aan het evenement, kunnen bezoekers op zaterdag 19 mei gebruikmaken van een extern parkeerterrein op viale Luraghi, waar de hele dag een pendeldienst beschikbaar zal zijn. Ter informatie: www.museoalfaromeo.com. Er wordt eveneens een pendeldienst ingezet tussen het museum en het spoorwegstation Rho-Fiera, terminus van de MM1.

Het op 24 juni 2015 ingehuldigde fascinerende Museo Storico Alfa Romeo, dat ook wel de ’tijdmachine’ wordt genoemd, is het hart van een echt ‘merkcentrum’, dat ontworpen werd als onderdeel van een grootschalig opwaarderingsproject onder leiding van Benedetto Camerana, dat het verleden, het heden en de toekomst van het merk samenbrengt. Net als de ruimte waar de belangrijkste modellen uit de historische collectie van Alfa Romeo tentoongesteld worden, is het een bruisende en levendige locatie, met het archief, het interne circuit, de evenementruimtes, het Alfa Romeo Café en de showroom met leveringszone.

Op 19 mei zullen ook de piloten Marcus Ericsson en Charles Leclerc uit het Alfa Romeo Sauber F1-team, die op dit moment deelnemen aan het Formule 1-kampioenschap 2018, aanwezig zijn. Hun deelname toont duidelijk aan hoe diep de racewereld in het DNA van Alfa Romeo gegrift is.

Marcus Ericsson: “Ik ben erg blij dat ik zal deelnemen aan de Mille Miglia. Het is een iconisch evenement en het wordt een speciale ervaring voor mij om er voor het eerst aan deel te nemen. Ik ben erg trots dat ik Alfa Romeo mag vertegenwoordigen op dit soort evenement en ik kijk ernaar uit om alle historische auto’s te bewonderen en misschien wel in een historische Alfa Romeo te rijden.”

Charles Leclerc: “Het is een ware eer voor mij om deel te nemen aan een historisch evenement als de Mille Miglia. Ik heb een enorme passie voor auto’s, en in het bijzonder voor historische auto’s. Ik ben verheug me er dan ook op om er enkele van te kunnen bewonderen op dit evenement. Het wordt leuk om met de Stelvio Quadrifoglio en met een historische Alfa Romeo door Milaan te rijden op deze speciale gelegenheid.”

Daarom is het feestelijke bezoek aan het Museo Storico Alfa Romeo in Arese een passend eerbetoon aan het Italiaanse merk, dat meer gedaan heeft dan om het even welk ander merk om de klassieker uit Brescia in het collectief geheugen te verankeren. Dit jaar zullen verschillende schitterende historische Alfa Romeo’s deelnemen aan het evenement: 6C 1500 SS, 6C 1750 GS, 1900 SS en 1900 Sport Spider, modellen die doorgaans tentoongesteld worden in het museum uit de collectie van FCA Heritage, de afdeling van de Groep die zich bezighoudt met de promotie en de bescherming van het historisch erfgoed van de Italiaanse merken van FCA.

Naast deze zeldzame exemplaren zal een vloot van 30 Giulia’s en Stelvio’s te bewonderen zijn, die het merk ter beschikking stelt van de organisatoren als officiële voertuigen voor de Mille Miglia 2018. Dat is het mooiste bewijs van de sterke band tussen de historische auto’s en de exemplaren die vandaag gebouwd worden. Rijden aan boord van deze modellen is een originele manier om de race te ervaren en tegelijk de racelegende van Alfa Romeo te ontdekken. Dat is des te spannender in de Stelvio Quadrifoglio of Giulia Quadrifoglio, de fijnste uitdrukking van de nieuwe Alfa Romeo-generatie, getooid met de mythische badge waarmee sinds 1923 de krachtigste modellen van het Italiaanse merk worden voorzien.