Sébastien Loeb meester in Mettet

Voor een talrijk opgekomen publiek, over de drie dagen geschat op 25.000 mensen die stuk voor stuk gecharmeerd waren door het spektakel, heeft Sébastien Loeb de Coyote World RX of Belgium gewonnen.

De negenvoudige wereldkampioen rally zegevierde in België voor de tweede keer in een finale van het FIA wereldkampioenschap rallycross.
“Mijn eerste zege is al anderhalf jaar geleden, een rijder kan dus niet alle dagen winnen. De lat ligt bijzonder hoog en de strijd is ongelofelijk intens. Hier bleef het bovendien droog op zaterdag en regende het op zondag, genoeg om alles in de war te sturen. Ik heb hier heel veel plezier aan omdat dit nieuw team met de beide Peugeot op het podium kan plaatsnemen. Dat is veelbelovend voor de toekomst.”

Dankzij die overwinning komt Loeb terug naar de tweede plek in het kampioenschap, achter Kristofferson, die solide leider blijft, maar net voor Solberg. De VW-rijders bliezen warm en koud: Solberg reed naar de tweede plek in de finale, terwijl Kristofferson vrede moest nemen met de vijfde plek. De prijs voor het beste spektakel komt dan weer op het actief van Timmy Hansen (Peugeot 208), auteur van enkele ongelofelijke inhaalbewegingen, zowel in de halve finale als in de finale, waar hij als laatste vertrok en op de laatste podiumplaats terechtkwam. Aan het stuur van de Audi S1 van het Belgische ComToYou Racing gaf onze landgenoot François Duval het beste van zichzelf, maar een klein foutje in de eerste kwalificatie, problemen met enkele sensoren en een auto die qua snelheid net niet op het niveau was van de concurrentie, stonden een plek in de kopgroep in de weg.

De samenvatting van de andere categorieën:

– Touring Car: Steve Volders hield het Belgische publiek tot het einde in de ban: aan het stuur van de Ford Fiesta n°77 vocht hij tot in de laatste ronde mee voor de zege, om uiteindelijk geklopt te worden door de Zweed Fredrik Salsten (DS3). Een andere Zweed, Daniel Lundh (Volvo C30), maakte het podium compleet…
– RX2: Grote ontgoocheling voor Guillaume De Ridder, die al in de eerste bocht van de halve finale werd uitgeschakeld na een contact dat zijn stuurdirectie had beschadigd. Het seizoensbegin verloopt dus niet naar de verwachtingen van onze landgenoot, die zijn snelheid niet heeft kunnen tonen. Tijdens de finale werd de favoriet, de Litouwer Gryazin, tegen de bandenmuur gedrukt door Kalliomaki, die daarvoor de zwarte vlag kreeg. De weg lag dus open voor de Noor Gundersen om te zegevieren, voor zijn landgenoten Evjen en Krogstad.
– Supercar Euro RX: Een knotsgekke finale in Supercar Euro RX met een strijd op het scherp van de snede, voor elke honderdste van een seconde, tussen de zes finalisten. Uiteindelijk kwam de Zweed Anton Marklund als winnaar uit de bus, een zucht voor de Litouwer Reinis Nittis en Cyril Raymond, die terrein liet liggen bij de start en vervolgens alles uit de kast haalde… maar tevergeefs.

Voor de volledige resultaten surft u naar hier