Rallye Terre de Langres 2018

Erg overtuigend debuut op onverhard van Grégoire Munster en een verpletterende dominantie van Bernard Munster in Historic!

Meteen na de Rallye Lëtzebuerg, waar hij een schitterend debuut maakte aan het stuur van een Skoda Fabia R5 uit de ateliers van het familiale team BMA uit Thimister-Clermont, reisde Grégoire Munster vorig weekend naar Frankrijk om deel te nemen aan de Rallye Terre de Langres. Samen met Louis Louka verscheen Grégoire aan de start met de Opel Adam R2 waarmee hij in het Belgisch kampioenschap rijdt. Het zou zijn allereerste rally volledig op onverhard worden!

“Na zijn kennismaking met de R5 in Luxemburg, was deze eerste wedstrijd op onverhard weer een grote stap,” vertelt Grégoire Munster. “Ik ben heel tevreden over het verloop van de wedstrijd. In vergelijking met piloten die de discipline en het parcours goed kennen, was ik in het begin van de wedstrijd te voorzichtig. Ik zat op 3″5 per kilometer van de Peugeot 208 van de Fransman Léo Rossel, die een uitstekende referentie is. Het moeilijkste is beseffen dat je niet altijd de ideale lijn moet rijden, zoals op asfalt. Dan geraak je buiten het spoor en kom je in het losse zand terecht, waardoor je nog meer tijd verliest.”

Naarmate de wedstrijd vorderde, kreeg het duo Munster-Louka meer vertrouwen. Ze rukten op in de hïerarchie en een knappe 2de plaats in de categorie RR2 leek binnen handbereik! “Helaas kostte een probleem met de benzinedruk ons op de voorlaatste proef maar liefst 5 minuten,” betreurde de piloot. “Daardoor werdenw e 6de in de categorie. Maar, dat is niet het belangrijkste. Op de laatste proef reed ik een tijd op 3 tienden van een seconde van de scratch in de categorie. Op de 10 proeven van deze Rallye Terre de Langres hebben we onze achterstand per kilometer dus helemaal weg kunnen werken. Opdracht volbracht…”

Na deze dubbele ontdekking, maakt Grégoire Munster zich op voor de volgende manche van de ADAC Opel Rallye Cup, in het kader van de Rallye Wartburg in Eisenach. “Het is een nieuwe wedstrijd in de Cup, dus iedereen zal min of meer op gelijke voet van start gaan,” analyseert Grégoire. “Ik heb op internet een paar onboards gevonden, maar dat zijn er niet veel. Sommige stroken zijn breed en snel, terwijl andere proeven smaller zijn, zoals in het bos. De wedstrijd lijkt een beetje op de Sachsen Rallye, die we eerder dit jaar reden.”

Aan de vooravond van deze vierde manche van de ADAC Opel Rallye Cup, staan Grégoire Munster en Johan Jalet op de 2de plaats in de tussenstand.

Van hun kant, stonden Bernard Munster en Andrée Hansen ook aan de start van de Rallye Terre de Langres, natuurlijk in historic met een BMA Porsche 911 Safari. Het Belgisch-Luxemburgse duo leverde geen half werk, want hij reed alle snelste tijden. Ze bereikten het finishpodium met bijna 6 minuten voorsprong op hun dichtste achtervolger. De rest was een administratieve kwestie, die natuurlijk niets af deed van de foutloze prestatie van Munster en Hansen, die lof kregen van heel wat volgers, vertegenwoordigers van de pers en andere piloten ter plaatse.