Nieuwe boeken voor de autofan. Vincent Arpons

Jahrbuch Opel 2019. 

Naar jaarlijkse traditie tracteren Podszun Verlag en Eckhart Bartels ons op hun schitterende Opel-jaarboek. Ook ditmaal grijpen ze terug in het rijke verleden van het merk met de Blitz en brengen ons mooie artrikels onder andere over de befaamde Hell Drivers (stuntmannen die met Opel reden) , 50 jaar B-model  van de K-A-D-reeks, de Opel Blitz 1959-1965 en nog veel meer.

Ook de actualiteit komt aan bod met de ‘French Connection’, een verwijzing uiteraard naar de overname door PSA. Een heerlijk compact boek!

Auteur: E. Bartels & Co. Taal: Duits.

ISBN: 9783861338970. 17 x 24 cm. 141 blz.

Uitgever: Podszun Verlag (D). podszun-verlag.de

Les voitures chinoises.

De Chinese markt mag dan het meest auto’s in de wereld afnemen, toch blijft onze kennis van wat daar gebeurt en hoe het eigenlijk groeide zeer beperkt. De auteur heeft heel wat connecties in China (hij hielp Brilliance om te exposeren in Parijs in 2008, testte als eerste de London Taxi van Geely enz.) en is dus goed geplaatst om ons te introduceren in die verre, voor ons toch vreemde wereld. Zonder overdreven diepgang neemt hij ons mee in het verhaal van China als automarkt en als autoproducent. In aparte kaders vertelt hij interessante wist-je-datjes die het geheel nog boeiender maken. Een aanwinst voor wie zijn autokennis wil verruimen!

Auteur: J. J. Ouàknine. Taal: Frans.

ISBN: 9782351201206. 22 x 28 cm. 126 blz.

Uitgever: Editions Complicités. editions-complicites.fr

The works MGs. Their story in pre-war and post-war races, rallies, trials and record breaking.

In dit boek, dat aan zijn tweede uitgave toe is, krijg je een overzicht van de sport-activiteiten en de recordpogingen van het fameuze Octagon-merk in de periode 1920-1970. De auteurs zijn allebei vroegere MG-medewerkers en goed geplaatst om ons interessante info te geven. Great!

Auteurs: M. Allison/ P. Browning. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787111-65-7. 21 x 27 cm. 296 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

Motoren Anatomie. Schönheit im Verborgenen.

Dit boek brengt werkelijk een ‘smile’ op ons gezicht. Het is een feest voor wie enige affiniteit voor autotechniek heeft want het biedt via tekst en foto’s een mooie blik op een dertig-tal historische motoren waaronder de Austin Mini A-motor, de BMW M10, de GM Small Block V8, de Alfa vier-cilinder dubbelnokker, de Tatra 87 krachtbron en ga zo maar door. Niet alleen technisch uitzonderlijke motoren maar ook door de weekse ‘engines’. Een boek om van te smullen, ‘ausgezeichnet’!

Auteurs: L. Rosenbrock/ D. Bartetzko/ A. Polaschek. Taal: Duits.

ISBN: 9783958437692. 25 x 29 cm. 143 blz.

Uitgevers: Heel Verlag (D)/Oldtimer Markt. heel-verlag.de 

Austin Cars. A pictural history. 1948-1960.

In deze reeks kwamen reeds eerder Wolseley en Rootes aan bod. Deze compacte werkjes bieden een overzicht van de productie en vormen een goed naslagwerk voor wie snel iets wil opzoeken. De bijgaande foto’s en de technische details ronden het geheel af. ‘Well done’. 

Auteur: D. Rowe. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787112-19-3. 15 x 21 cm. 112 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

Abarth. Racing cars- Collection 1949-1974.

Nu het merk met het schorpioen-embleem 70 jaar wordt, komt dit lijvige boek uiteraard zeer gelegen. Niet alleen de auto’s – op basis van Fiat maar ook van Simca – komen aan bod, doch tevens wordt de figuur Carlo Abarth belicht door de commentaren van piloten, medewerkers, ingenieurs enz.

Het boek laat grote foto’s zien maar de kwaliteit daarvan had naar onze mening beter mogen zijn. De afwezigheid van een index of inhoudstabel maakt het zoeken bepaald moeilijk, dat had duidelijker gekund. Het blijft echter een monumentaal werk dat je met plezier ’s avonds in je luie zetel ter hand neemt!

Auteur: F. Steinbacher. Talen: Engels, Duits, Italiaans.

ISBN: 9783667113924. 25 x 29 cm. 420 blz.

Uitgever: Delius-Klasing (D). delius-klasing.de

The Rootes Story. The making of a global automotive empire.

Het verhaal van de broeders Rootes fascineert: hoe ze zich van autohandelaars tot dynamische leiders van een auto-imperium opwerkten in een relatief korte tijd, is op zijn minst bewonderingswaardig! In dit boek krijg je de ‘whole story’ met veel interessante tekst en boeiende foto’s.

Een prachtige kijk op een belangrijke speler van de Engelse automarkt in de jaren 1910 tot 1970. Mooi, mooi.

Auteur: G. Carverhill. Taal: Engels.

ISBN: 9781785004797. 22 x 29 cm. 240 blz.

Uitgever: The Crowood Press. crowood.com

Das Original. Ford Mustang 1964 ½  – 1966.

De Ford Mustang hoeven we aan niemand voor te stellen, het is een icoon uit de gouden jaren zestig en voor de meesten nog te meer in de eerste uitvoering (1964 ½ – 1966). Nu de nieuwste Mustang zo ’n groot succes kent op het Europese vasteland, komt een terugblik naar de eerste versies zeker niet ongelegen. Met dit boek leer je alle details te onderscheiden en in hoofdstuk 6 word je zelfs ingewijd in het mysterie van de Shelby-Mustangs. Mooie foto’s en tabellen betreffende techniek of uitvoering ronden het geheel af.

Wonderful! We like it!

Auteur: C. Date. Taal: Duits.

ISBN: 9783958437753. 23 x 30 cm. 127 blz.

Uitgever: Heel Verlag (D). heel-verlag.de

Lamborghini Murciélago.

De Murciélago hoort zeker bij de belangrijkste modellen van Lamborghini en het is passend dat daar nu ook een boek over verschijnt. In dit boek kom je alles te weten over de geschiedenis, evolutie en de varianten, de techniek (de laatste keer dat de oorspronkelijke Bizzarrini-motor werd gebruikt… ) en zoveel meer. Een inhoudsopgave had zeker niet geschaad maar een bruikbare index is echter wel aanwezig. Dit boek vult een leemte want over de Murciélago was niet zoveel te vinden.

Auteur: T. Pathmanathan. Taal: Engels.

ISBN: 9781845849221. 25 x 25 cm. 160 blz.

Uitgever: Veloce Books. velocebooks.com

Alfa Romeo. Berlines, coupés et cabriolets de 1958 à 1998.

Een overzicht van veertig jaar uit de roemrijke geschiedenis van het Milanese merk kan nooit schaden, temeer omdat het geillustreerd is met talrijke, mooie foto’s. We kunnen ons echter niet van de indruk ontdoen dat dit meer een kijkboek is en geen echte nood lenigt. Toch is het leuk dat het fascinerende Alfa weer eens in de kijker wordt gezet, zo worden onze jongste lezers nog eens herinnerd hoe boeiend en edel deze producent van technische hoogstandjes wel is!

Auteur: P. Vergès. Taal: Frans.

ISBN: 9791028303044. 25 x 30 cm. 160 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. infopro-digital.com