Rally van Monte-Carlo BMA tussen de wereldreferenties !

Meteen na de Romania Historic Winter Rally reisde team BMA van Bernard Munster af naar Gap om deel te nemen aan de openingswedstrijd van het World Rally Championship 2019, de legendarische Rally van Monte-Carlo. Een prestigieuze wedstrijd die twee keer gekleurd werd door het team uit Thimister-Clermont, enerzijds met de Volkswagen Polo R5 van de Fransen Bertrand Pierrat en Aurélia Chevalier, maar anderzijds ook met de Skoda Fabia R5 van Grégoire Munster en Louis Louka.

Het was een extreem moeilijke Monte-Carlo, met wisselende weersomstandigheden die het nog lastiger maakten voor de debutanten, zoals de twee teams van BMA. Grégoire Munster en Louis Louka, aan de start in WRC2, hadden slechts één doel: ervaring opdoen bij hun eerste keer. Het was niet simpel, maar de Skoda Fabia R5 van BMA reed zich in de kijker, door voortdurend in de top 5 in de categorie mee te draaien…

“Ik denk dat we tevreden kunnen zijn met wat we gepresteerd hebben,” vertelt Grégoire. “Het was niet evident. Op enkele dagen tijd hebben we enorm veel geleerd. Vooral het rijden met gekruist gemonteerde verschillende types banden, om op klassementsproeven met veel wisselende omstandigheden goed gewapend te zijn. In vergelijking met tegenstanders met meer ervaring in dit type auto en in deze heel specifieke wedstrijd, was ons ritme goed. Het is natuurlijk jammer dat het avontuur zaterdag al afgelopen was, zeker omdat we een minieme fout maakten. Twee of drie meter te laat in een remzone, ijs, te ver naar de buitenkant van de bocht en daar raken we een boomstronk. De ophanging was stuk en voor ons was deze Monte-Carlo meteen afgelopen. Frustrerend, want er zat zeker een goed resultaat in. Maar, wat de ervaring in Monte-Carlo en in het WRC betreft, was het fantastisch…”

Op zijn 64ste maakte de Fransman Bertrand Pierrat, genavigeerd door Auréla Chevalier, kennis met het evenement, met het WRC en met een Volkswagen Polo R5 die hij enkele weken eerder ook al eens kon besturen in Dévoluy… “Ik ben van een generatie die erg veel verkende voor een wedstrijd,” vertelt Bertrand. “Het WRC-reglement beperkt het aantal verkenningen tot twee per proef! Dat is heel weinig… Resultaat: we begonnen met veel ontzag aan dit monument en ik voelde me niet helemaal “thuis”. Op de bochtige stroken, hebben we goede, zelfs heel goede zaken gedaan, maar in de snelle situaties zagen we af, in vergelijking met de jonge wolven van het WK en lokale rijders met veel parcourskennis. Een wijze ervaren man heeft me ooit gezegd dat je zoveel mogelijk met spijkerbanden moet rijden als je geen overdreven risico’s wil nemen in Monte-Carlo. Dat hebben we donderdag, vrijdag en zaterdag gedaan, alvorens zondag over te stappen naar ‘softs’. Naast enkele avonturen die we niet snel zullen vergeten, was onze doelstelling om absoluut te finishen in Monaco. Zeker vanaf het moment dat Grégoire en Louis hadden opgegeven. Weet je, dit team is echt fantastisch. Ik moest, samen met Aurélia, de wagen gewoon aan de finish brengen als eerbetoon aan het team. Dat heeft ons nog meer gemotiveerd. Want, werken met Belgen, dat is puur geluk. Waarvoor dank!”

Bernard Munster maakte desondanks toch een positieve balans op… “We hebben ongetwijfeld de moeilijkste Monte-Carlo van de voorbije vijftien jaar meegemaakt,” vertelt de boss van BMA. “Gelet op zijn beperkte ervaring, zeker wat betreft het rijden met gekruiste banden wat soms voor bizarre reacties zorgt, heeft Grégoire uitstekende tijden gereden. Hij had gewoon pech dat hij die boomstronk heeft geraakt, wat het platform van de schokdemper heeft beschadigd. De schade was niet groot, maar er was nog 15 km te rijden op de proef, nog een proef van 17 km en een lange verbinding. Het was onmogelijk. Bertrand Pierrat heeft zijn doel bereikt, te weten de finish in Monaco halen zonder het minste foutje te maken. Hij verwende de toeschouwers met een aantal spectaculaire passages. Bravo voor hem, gelet op de omstandigheden…”