Intelligent bed rolt zelfzuchtige slapers terug naar hun kant met autotechnologie en een transportband

https://www.youtube.com/watch?v=yfSYjbODGUc&feature=youtu.be

KEULEN, Duitsland, februari 2019 – Aan het einde van een hectische dag is er soms niets beter dan samen knus in bed liggen. Maar wie het bed deelt met een ruimte-indringer kan wel eens waardevolle uren slaap verliezen in een poging om zich een eerlijk deel van de matras toe te eigenen.

Studies tonen aan dat een op de vier mensen met een relatie beter slaapt wanneer ze alleen in bed liggen. * En na verloop van tijd kan slaaptekort het risico op letsels en ongevallen thuis, op het werk en op de weg verhogen. **

Maar wat kunt u doen als u geen zin hebt in aparte bedden – een fenomeen dat intussen een trend (de zogeheten slaapscheiding) aan het worden is?

Een mogelijke oplossing schuilt in Fords ‘Lane Keeping Bed’ dat de knowhow van de constructeur toepast op een bed om ervoor te zorgen dat zelfs de meest egoïstische bedgenoot de hele nacht op zijn ‘slaapstrook’ blijft.

Lane-Keeping Aid, dat in de meeste Ford-modellen verkrijgbaar is, volgt de wegmarkeringen en ondersteunt de bestuurder actief om de wagen veilig terug te leiden naar de juiste rijstrook door het stuurwiel in de juiste richting te draaien. Het vormt een aanvulling op andere camerasystemen die voorkomen dat bestuurders onbedoeld van hun rijstrook afwijken.

Deze technologie ligt ook aan de basis van het ‘Lane Keeping Bed’, dat druksensoren gebruikt om na te gaan wanneer iemand van zijn kant van het bed afwijkt en dat de persoon in kwestie met behulp van een transportband zachtjes terug naar zijn eigen kant van het bed leidt.

“Wanneer koppels samen slapen, hebben ze vaak minder ruimte dan een klein kind in een enkel bed”, aldus Dr. Neil Stanley, een onafhankelijke slaapexpert en auteur van ‘How to sleep well’. “Mensen zijn het meest kwetsbaar wanneer ze slapen. Daarom zijn we geprogrammeerd om wakker te worden wanneer iets of iemand ons onverwacht aanraakt. Wanneer iemand op jouw kant van het bed komt liggen, wordt dit verdedigingsmechanisme geactiveerd en wordt je nachtrust onderbroken, terwijl de andere persoon vaak ongestoord verder slaapt. Soms betekent het zelfs de doodsteek voor een relatie.”

Het ‘Lane-Keeping Bed’ is nog maar een prototype en kadert in een reeks Ford Interventions waarbij autotechnologie wordt toegepast om dagelijkse (of in dit geval nachtelijke) problemen aan te pakken.

“Lane-Keeping Assist verhoogt het rijgemak en comfort in onze wagens. We dachten dat een vergelijkbaar systeem voor een bed een fantastische manier zou zijn om bestuurders te informeren over een technologie waarvan ze zich in het verleden mogelijk niet bewust waren,” besluit Anthony Ireson, directeur Marketingcommunicatie bij Ford of Europe.