de Allegra Antinori ONE OF ONE

Maserati Levante: de Allegra Antinori ONE OF ONE en de interactieve reis door Italiaans vakmanschap tijdens de 89e autosalon van Genève  

  • Maserati Levante: Allegra Antinori ONE OF ONE is volledig gepersonaliseerd door het Maserati Centro Stile
  • Een interactieve ervaring met werktafels vol Italiaans vakmanschap: Maserati presenteert de eerste stap op het gebied van personalisatie

Zellik, 5 maart 2019 – De grootste autobeurs van Europa heeft zijn deuren geopend. Maserati presenteert hier een ONE OF ONE Levante en geeft een voorproefje van het toekomstige personalisatieprogramma. Het model is gepersonaliseerd aan de hand van de wensen van Allegra Antinori, vicepresident van de Italiaanse wijnproducent Marchesi Antinori.

Tijdens de 89e editie van de Autosalon van Genève brengt Maserati opnieuw de personalisatiemogelijkheden onder de aandacht alsmede een uiting van de Italiaanse identiteit in combinatie met exquise vakmanschap, state-of-the-art technologie en een verfijnde esthetiek: een unieke, exclusieve mix door middel van een interactieve experience waarbij het Italiaanse vakmanschap wordt geëtaleerd op de stand.

Tijdens de Autosalon van Genève 2019 toont het merk met de drietand een uniek model: een ONE OF ONE Levant, een voorproefje van Maserati’s toekomstige personalisatieprogramma. Op de stand is de Maserati Levante ONE OF ONE te zien, die volledig is afgestemd op de wensen van Allegra Antinori, vicepresident van de Italiaanse wijnproducent Marchesi Antinori, een wereldwijd toonaangevende producent van kwaliteitswijnen.

Het Maserati Centro Stile assisteerde de klant bij de personalisatie van haar auto, een mooi voorbeeld van co-creatie, een concept dat veel meer omvat dat slechts de keuze van de accessoires. Het is een uniek project waarbij de klant haar karakter tot uiting laat komen alsmede haar emoties en verhaal. Op deze manier komt de speciale band tussen Maserati’s baanbrekende innovatie en de aandacht voor detail die normaliter in de werkplaatsen van traditionele ambachtslieden naar voren komt tot leven in een unieke Maserati.

Als eerste voorbeeld van dit nieuwe personalisatieproces is elk detail dat op wens van Allegra Antinori is aangebracht nauw verbonden met haar persoonlijkheid. Het exterieur is uitgevoerd in een markante kleur groen, die uit drie lagen bestaat en waarvoor de schaduwen van de Toscaanse heuvels de inspiratiebron vormden. Tal van details (portiergrepen, de ventilatieroosters aan de zijkant en de inzetstukken in de grille) zijn uitgevoerd in een donkere kleur chroom die qua kleurstelling perfect aansluit op de carrosseriekleur en de Maserati SUV een bijzonder verfijnde uitstraling geeft.

Het interieur van Allegra Antinori’s ONE OF ONE is voorzien van tal van unieke combinaties die tot op heden nog niet zijn toegepast in een Levante. Het onderste deel van het dashboard, de portierpanelen, de middentunnel en de kleur van de stoelen verwijzen naar de warme kleuren van de aarde van de Toscaanse wijngaarden.


Het unieke ‘Pieno Fiore’ leder op de stoelen is een andere exquise kleur: het is gekleurd met aniline en oliën zonder oppervlakteafwerking, maar de stoelen zijn wel voorzien van de klassieke button-look met 3D stikselwerk. De toegepaste techniek geeft de kleur een buitengewoon intense uitstraling en net als een goede wijn gaat dit leder simpelweg fraaier ogen als het ouder wordt.


De middentunnel is op een speciale manier afgewerkt met een materiaal dat zelfs voor Maserati nieuw is: koolstofvezel met koperdraad en een hoogglans finish. Ook op dit vlak zijn er duidelijke verwijzingen naar de Antinori wijngaard en het concept Cor-Ten, het staal dat wordt gebruikt voor de constructie van de Antinori wijngaard in de streek Chianti Classico, halverwege tussen Florence en Siena. Voor de vloermatten is 100% natuurlijke mohair-wol, wederom een voorbeeld van de aandacht voor detail waardoor deze tailor made auto zich kenmerkt.


INTERACTIEVE EXPERIENCE MET WERKTAFELS VOL ITALIAANS VAKMANSCHAP

Maserati is samen met Ermenegildo Zegna, al lange tijd partner en een toonaangevende speler op het gebied van luxueuze mannenkleding, gastheer voor twee andere toonaangevende bedrijven die vakmanschap hoog in het vaandel hebben staan: Giorgetti, het internationaal bekende Italiaanse houtbewerkingsbedrijf dat bekendstaat om zijn meubels en zijn unieke designstukken alsmede De Castelli, een toonaangevend metaalbewerkingsbedrijf dat is gespecialiseerd in de productie van unieke designaccessoires voor thuis, op maat gemaakte oppervlakken en projecten.

De beursstand maakt een interactieve reis mogelijk door drie verschillen thematische gebieden, elk met een specifieke werktafel. In elk gebied zal een aantal materialen en componenten te zien zijn die getuigen van de oneindige zoektocht naar perfectie, stijl en originaliteit. Kenmerkend voor producten die in Italië zijn geproduceerd en zodoende typerend voor Maserati. Voor het eerst is in Maserati’s Customization Area een D-Table te vinden, de enige interactieve multi-touch tafel die is voorzien van een elegant en verfijnd design. Software van de nieuwste generatie stelt klanten in staat om auto’s te configureren door specifieke combinaties te kiezen voor het in- en exterieur en kleuren en materialen te ervaren. Klanten kunnen genieten van een unieke experience met de betrekking tot de configuratie van hun gepersonaliseerde Maserati, waarbij ze gebruik kunnen maken van de personalisatiefeatures die worden getoond op de stand.

Ermenegildo Zegna-werktafel

De Zegna-werktafel toont voorbeelden van werk uit het Zegna-Maserati atelier. Van de eerste fase waarin PELLETESSUTA™ wordt geweven met spoelen die uit stevige lederen bandjes bestaan tot rollen van het hieruit resulterende materiaal in de lederkleuren van Maserati (zwart, lichtbruin, rood en donkerbruin). Net als een hoogwaardige handgemaakte schoen past dit PELLETESSUTA™ (geweven leder) zich aan op het oppervlak van het Maserati Quattroporte dashboard. Er zijn ook twee Quattroporte dashboard-sierdelen te zien die zijn bekleed met PELLETESSUTA™ in de kleur zwart en lichtbruin.

Op de tafel bevinden zich ook vijf decoratieve Maserati Levante-portierpaneelelementen, die laten zien wat de personalisatiemogelijkheden zijn van Maserati PELLETESSUTA™. De PELLETESSUTA™ tegels zijn voorbeelden van het onderzoek dat is uitgevoerd door het Ermenegildo Zegna Style Centre en Maserati, waarbij is gekeken naar jacquard designs die kleuren, grafische elementen en patronen mixen met het oog op potentiële individualiseringsprojecten.
De schetsen zijn voorbeelden van het onderzoek dat is uitgevoerd door het Maserati Centro Stile naar structuren, hun visuele toepassing op de verschillende componenten en manieren om kleuren optimaal op elkaar af te stemmen in het interieur van de auto.

Giorgetti – werktafel

De Giorgetti werktafel is voorzien van buitengewone voorbeelden van houtbewerking en kastbouw-kwaliteiten. Aan de hand van drie sierdelen voor het Quattroporte dashboard laat Giorgetti zien dat hout een prominente rol speelt bij de afwerking van Maserati’s. Er wordt getoond hoe de initiële mechanische processen worden gevolgd door handmatige processen, maar ook vakmanschap zoals nauwkeurig houtsnijwerk, bewerking en vormgeving aan de hand van drie van de 12 houtsoorten die Giorgetti levert: Ash, Walnut en Maple. De tafel is ook voorzien van een houten paneel in verouderd ogend essenhout met Shibori versieringen. De bron van inspiratie voor de twee sierdelen op het Quattroporte-dashboard waarbij deze techniek is toegepast in een micro-shibori vorm. Compleet met gestileerde patronen die het gehele sierdeel omvatten. De kleinste inzetstukken op het dashboard zijn bewerkt op dezelfde wijze als de grotere sierdelen in verouderd ogend wortel-essenhout en natuurlijk wortel-essenhout. Tot slot liggen er stukken fineer op de tafel als voorbeelden van het designonderzoek waarbij Giorgetti en Maserati experimenteren met houtvarianten die grafische landschappen vormen. Zoals in het geval van het Ziricote hout of dynamische structuureffecten zoals in het geval van Tanganika Frise

De Castelli – werktafel

Deze werktafel toont een combinatie van het Italiaanse vakmanschap van De Castelli met betrekking tot het creatief bewerken van metalen oppervlakken en het streven van Maserati om deze metaalsierkunst in zijn auto’s toe te passen. De verfijning van het metaalbewerkingsproces waarmee de interieurcomponenten tot stand komen (de dashboardaankleding en de opzetstukken op de pedalen) brengen het interieur naar een nog hoger plan. Niet alleen in functioneel opzicht, maar ook door design en fraaie texturen toe te voegen. Een indrukwekkend staaltje storytelling, waarvoor de schoonheid van de Italiaanse zee en het landschap als inspiratiebron diende.

De vier metalen platen demonstreren hoe het materiaal wordt bewerkt. Een onbewerkt stuk metaal wordt met de hand geklopt, in de vorm van het dashboard van de Maserati Quattroporte. Het getoonde sierdeel van dit interieur laat mooi zien hoe de subtiele chromatische en stylingtechnische overgangen van de gekozen DeMarea-afwerking eruitzien voor dit exquise stukje kunst. De twee andere elementen geven de fase van de oxidatie en de oppervlaktetransformatie van het messing weer: mensenhanden, creativiteit en een gevoel voor esthetiek bepalen wanneer het tijd is om het oxidatieproces te stoppen, het perfecte moment voor het verkrijgen van de DeMarea-afwerking. Dit proces zorgt ervoor dat elk detail een unieke uitstraling krijgt.

Op de werktafel en in de creatieve ruimte van de ambachtsman wordt het proces uit de doeken gedaan met behulp van (historische) gereedschappen, waarbij platen metaal veranderen in een kunstwerk. De platen metaal worden op verschillende manieren behandeld en ze tonen het vakmanschap van De Castelli alsmede Maserati’s gevoel voor design. Op de werktafel bevindt zich ook een dashboard-sierdeel van een Quattroporte-dashboard alsmede de afwerkingen DeMarea Iron, DeMarea Copper en DeMarea Brass. Dit DeMarea-drietal illustreert een proces dat bestaat uit handmatige oxidatiebewerkingen. Hierbij diende de Italiaanse zee en het landschap als inspiratiebron, waarbij ‘waterkleur’ effecten ontstaan, die lijken te verwijzen naar de golven die tegen de kenmerkende aanlegsteigers in Venetië klotsen. De samenwerking tussen De Castelli en Maserati komt ook tot uiting in de pedalen. Deze belangrijke elementen zijn voorzien van een met de hand aangebrachte oxidatiebehandeling. Ze beschikken over de verfijnde flair van de DeMarea Copper-set, in combinatie met het luxueuze opzetstuk van op ecologische wijze gekleurd Saddle Extra leder, waarvoor de zolen van met de handgemaakte schoenen als inspiratiebron dienden. De DeMarea Iron-set heeft meer de uitstraling van een ‘kunstwerkplaats’, de pedalen zijn voorzien van ingegraveerde Maserati logo’s. De schetsen geven het designonderzoek weer dat is uitgevoerd door Maserati Centro Stile met betrekking tot structuren, hun toepassing op de verschillende componenten en manieren om kleuren optimaal op elkaar af te stemmen in het interieur van de auto.