Nieuwe boeken voor de autofan

La Citroën GS de mon père.

Nu Citroën 100 jaar oud wordt, is er heel wat te doen rond het inventieve Franse merk. De GS is een van de hoogtepunten uit de lange lijst met geniale Citroëns en in deze tweede editie van het oorspronkelijk in 2000 gepubliceerde boek leer je er alles over: de lange ontstaansgeschiedenis van het uiteindelijke project G, de verschillende GS-versies en zelfs de GS in de autosport. Achteraan vind je enkele interessante tabellen met de diverse uitvoeringen, chassisnummers, info over de motoren en de namen van de Citroën-fabrieken waar de GS van de band liep. ‘Merveilleux!’

Auteur: D. Pagneux. Taal: frans.

ISBN: 979-1-0283-0344-0. 22 x 25 cm. 119 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

Appia. Lancia’s family jewel explained.

Wim Oude Weernink hoeven we ja als Lancia-kenner niet te presenteren. In samenwerking met ‘Simon Stevin/Draaiboomken NV’ onstond dit compacte werk over deze kleine maar (zoals altijd) fijne Lancia.

Het edele Turijnse merk is nu gereduceerd tot een enkel model, de Ypsilon (en dan nog bijna alleen in Italië verkrijgbaar), dat er bovendien als enig lid van de FCA-groep in slaagt om bijna iedere maand stijgende verkoopcijfers te presenteren. Halleluja, wanneer worden ze bij FCA eindelijk eens wakker?

Dit boek wordt dus nog interessanter als je bedenkt dat de Appia in feite een verre voorouder is van de Ypsilon…

Kortom, een puik boek dat zijn plaats verdient in de boekenkast.

Auteur: W. O. Weernink. Taal: Engels.

ISBN: 978-90-806496-3-7. 22 x 28 cm. 100 blz.

Uitgever: L. Van Hoorick/S. Stevin. 

Citroën 100 ans.

We vermelden het reeds eerder, Citroën wordt 100 jaar, en dan verschijnen er uiteraard een reeks boeken over zo’n geniaal merk.

Ieder lid van dit auteurstrio bracht reeds interessante werken over Citroën en nu ze samen publiceren in de Prestige- reeks van ETAI is de kwaliteit van topniveau. De geschiedenis van Citroën wordt via verschillende facetten (ontstaan, strategie, creativiteit, iconen enz.) benaderd en zo vormt dit boek een prima naslagwerk. De nuttige index, de prestigieuze lay-out en de presentatie in een foedraal maken het geheel af: ‘magnifique’.

Auteurs: S. Bellu/ O. de Serres/ S. Reisser. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0322-8. 25 x 30 cm. 415 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

Chevrolets of the 1950s.

De Amerikaanse auto-industrie beleefde haar gouden jaren in de periode 1945-1970 en Chevrolet was een van de merken die daar bijzonder toe bijdroegen. Auteur Temple kent zijn onderwerp als geen ander en we presenteerden reeds verschillende van zijn titels (GM’s legendary show & concept cars, The cars of Harley Earl enz.). Het unieke fotomateriaal, de vakkundige teksten en de bruikbare index maken dit boek tot een van onze favorieten.

Auteur: D. W. Temple. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-61325-374-8. 22 x 28 cm.

Uitgever: CarTech MN USA. cartechbooks.com

Moteurs Ferrari.

Vanaf het begin stond de motor voor Enzo op de eerste plaats: chassis, remmen, aerodynamica… het stak allemaal niet zo nauw als de krachtbron, het hart van de bolide! Het merk groeide snel uit tot een icoon en de motoren bleven heel belangrijk. In dit boek krijg je een uitgebreid fotografisch en technisch overzicht van 15 legendarische Ferrari-motoren, een bijzonder knap werk. Om van te snoepen!

Auteurs: K. Bluemel/F. Reggiani. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0346-4. 21 x 28 cm. 255 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

L’americano. Tom Tjaarda Torino. 1958-2017.

De in 2017 overleden Tom Tjaarda komt de laatste tijd steeds meer in de belangstelling te staan. Minder extrovert dan bepaalde van zijn leeftijds- en branchegenoten die bij bij Pininfarina, Ghia en Bertone  carrière maakten (Giugiaro, Fioravanti, Fumia enz.) geniet hij nu de aandacht die hij verdient, net als de mediaschuwe Marcello Gandini en de gereserveerde Ercole Spada. 

Als zoon van de getalenteerde John Tjaarda (denk aan de Lincoln Zephyr) kwam deze Amerikaan met Nederlandse roots in 1958 in Italië aan. Het waren de hoogdagen van de automobiele styling. Het moet voor de jonge Tjaarda een vreemde wereld zijn geweest: dat ontstuimige, levendige Italië met zijn duizend geuren, kleuren en smaken, waar iedereen van ’s morgens tot ’s avonds drukdoend gesticuleerde. Maar hij kon er prima aarden en startte bij Ghia, vervolgens kwam hij bij Pininfarina terecht om terug te keren bij Ghia dat inmiddels in handen was van de  onvoorspelbare Alessandro De Tomaso. Hij ontwierp tijdloze parels als de Fiat 124 Spider, de De Tomaso Pantera en nog veel meer om dan uiteindelijk solo te gaan.

In dit prachtige boek krijg je een rijk geïllustreerd overzicht van deze getalenteerde ‘americano’, bellissimo!

Auteur: G. B. Cohen. Talen: Italiaans en Engels.

ISBN: 978-8898344459-8. 23 x 29 cm. 319 blz.

Uitgever: ASI Service. 

Streamliner. Raymond Loewy and Image-making in the Age of American Industrial Design.

Over Raymond Loewy, de Amerikaanse designer met Franse roots, verschenen reeds eerder talloze boeken maar de figuur is zo interessant, zo kleurrijk en veelzijdig dat waarschijnlijk nog steeds niet alles is gezegd.

Deze designer was een gehaaid ondernemer, een zelfbewuste persoonlijkheid en een getalenteerde overtuiger die op het juiste moment in de geschiedenis terecht kwam. Als autodesigner kennen we hem het best van zijn ontwerpen voor Hupmobile en Studebaker maar zijn hyperactieve team bedacht honderden bekende firmalogo’s, bepaalde het uitzicht van talloze huishoudtoestellen, treinen en zelfs projecten van de NASA. Een uiterst leerrijk boek, voorzien van een nuttige index.

Auteur: J. Wall. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-4214-2574-0. 16 x 24 cm. 

Uitgever: John Hopkins university Press. press.jhu.edu