Volledig nieuwe Mazda3 wint hoogste onderscheiding in Red Dot Awards 2019

Innovatief Kodo-design in jaarlijkse designwedstrijd bekroond met titel van ‘Best of the Best’

Willebroek, 10 april 2019. De volledig nieuwe Mazda3 werd tijdens de Red Dot Design Awards 2019 bekroond met de titel ‘Red Dot: Best of the Best’.

Dat is de hoogste onderscheiding voor producten waarvan het design als baanbrekend en visionair wordt beschouwd. De compacte wagen van de nieuwste generatie vervoegt daarmee de lange lijst van bekroonde Mazda-modellen die werden ontworpen volgens de filosofie ‘Kodo: Soul of Motion’.

Door de Japanse esthetiek uit te drukken in een eenvoudige vorm die uit een lijn lijkt te bestaan, maakt de nieuwe Mazda3 komaf met karakterlijnen, zodat de koetswerkpanelen hun omgeving lijken te weerspiegelen. Het ‘less is more’-principe werd toegepast op de hele auto. Zo getuigen de voor- en achterlichten van een zuivere stijl, ontdaan van alle overbodige elementen.

“Schoonheid door vermindering is het kernprincipe waarop het Mazda3-design steunt”, aldus Yasutake Tsuchida, hoofddesigner van het nieuwe model. “Maar er is meer dan alleen minimalisme. Een design met een dergelijke zuiverheid vraagt heel wat inspanningen en perfectionering door middel van een ‘trial and error’-proces. We zijn ook van mening dat het resultaat enkel kon worden gecreëerd door de menselijke handen van onze ervaren kleibouwers.”

De prestaties van de wagen weerspiegelen die filosofie. De nieuwe Mazda3, die is opgebouwd rond het mensgerichte streven om het rijplezier te verhogen, voelt volkomen natuurlijk aan tijdens het accelereren, afdraaien of remmen en filtert ook de weginput alvorens deze de inzittenden bereikt. De cockpit getuigt van een perfecte symmetrie met de bestuurder. Zo houdt de nieuwe zetel het bekken goed recht, waardoor de romp natuurlijk kan bewegen en vermoeidheid wordt tegengegaan. De nieuwe Mazda3 wordt ook als allereerste model aangeboden met Skyactiv-X, Mazda’s revolutionaire benzinemotor met de efficiëntie van een diesel.

Uit de meer dan 5.500 inzendingen uit 55 landen selecteerde de internationale jury minder dan 100 producten voor de titel van ‘Best of the Best’. De criteria voor een dergelijke selectie zijn innovatie, functionaliteit, ergonomie en levensduur. Mazda en de andere winnaars mogen hun onderscheiding op 8 juli 2019 in ontvangst nemen tijdens de Red Dot Award Ceremony in het Aalto-Theater in Essen. De nieuwe Mazda3 vervoegt dan ook ‘Design on Stage’, de tentoonstelling van de bekroonde producten in het Red Dot Design Museum Essen, en krijgt een plaats in het jaarboek, op de website en in de designapp van Red Dot.

“De ‘Red Dot: Best of the Best’-onderscheiding in ontvangst nemen, is een heel bijzondere eer die slechts een klein percentage van de inzendingen te beurt valt”, aldus Dr. Peter Zec, oprichter en CEO van Red Dot. “Het is een welverdiende erkenning van een schitterende designrealisatie en een bewijs dat de bekroonde ondernemingen tot de allerbeste op het vlak van design behoren.”

Dit is al de zevende Red Dot-prijs tot nog toe voor de Kodo-modellen van Mazda. Eerdere titels waren voor de MX-5 RF (2017), de MX-5 met stoffen kap, de CX-3 en de Mazda2 (allemaal in 2015), de vorige generatie van de Mazda3 (2014) en de Mazda6 (2013). De Red Dot Awards, die in 1955 in het leven werden geroepen, is een van ‘s werelds grootste designwedstrijden. De winnaars op het vlak van productdesign werden dit jaar geselecteerd in 48 categorieën, waaronder auto’s en motoren, en genieten het recht om het Red Dot-symbool te gebruiken, een internationaal erkend label van uitmuntendheid