Fantastisch startveld op de Citadel in Namen

Broederstrijd tussen VW en Skoda Het gaat niet alleen waanzinnig hard op de klassementsproeven van het JobFIXers Belgian Rally Championship. Ook de wedstrijden volgen elkaar in snel tempo op. Met de 36ste Rally van Wallonië zijn we al toe aan de 4de manche van het Belgisch rallykampioenschap. In en om Namen zullen de achtervolgers dit weekend trachten de kloof te dichten op de leider in de tussenstand, regerend kampioen Kris Princen. Het belooft een boeiende en open strijd te worden tussen Vincent Verschueren, Cédric Cherain, Adrian Fernémont, Xavier Bouche en enkele snelle jongeren, zoals Sébastien Bedoret. Wie profiteert van de afwezigheid van Kris Princen?

Met 13 Skoda Fabia’s R5 tegenover 4 VW Polo’s R5 lijkt het een ongelijke broederstrijd tussen de twee telgen van de VAG-familie. Maar, bij afwezigheid van Kris Princen, die de Polo R5 al twee overwinningen bezorgde, wordt vooral gekeken naar Cédric Cherain om de kleuren van VW hoog te houden. Na zijn misser in de TAC Rally, heeft de Luikenaar een topresultaat nodig om zijn titelkansen gaaf te houden. Patrick Snijers wil aansluiten bij de kopgroep, terwijl Xavier Bouche in het verleden al bewezen heeft dat hij geen aanpassingsperiode nodig heeft om snel te zijn met een nieuwe wagen. Henri Schmelcher zal de vierde Polo R5 besturen.

In het kamp van Skoda is het vertrouwen groot. Zowel Sébastien Bedoret, de officiële rijder van Skoda België, als Adrian Fernémont behaalden een podiumplaats op verplaatsing in Tielt. In eigen streek viseert Fernémont zeker de overwinning. Sébastien Bedoret komt ook steeds feller aandringen. Afgelopen weekend won hij nog de Salamandre als voorbereiding.  Ook Ghislain de Mevius is sterk aan het seizoen begonnen. Ook hij kan in eigen streek voor de verrassing zorgen. 
Op de erg snelle proeven heeft ook Vincent Verschueren zijn zinnen gezet op een topprestatie. De winnaar van vorig jaar houdt van de snelle, vloeiende klassementsproeven.  En hoe hoog kunnen Cédric De Cecco, sterk in Spa tot zijn opgave, en Bastien Rouard mikken? 

Verder zien we bij de Skoda-rijders David Bonjean, die definitief overstapt naar de R5-categorie, Olivier Collard, Alain Litt, Olivier Cartelle en Jourdan Serderidis, maar vooral een reeks jongeren die aansluiten in de topklasse. Niels Reynvoet zal een mooie referentie zijn voor Pieter-Jan Michiel Cracco, die voor de eerste keer kiest voor een Skoda Fabia R5, en Amaury Molle, die debuteert in deze categorie. 

De VAG-boys zijn echter niet alleen in deze erg sterk bezette Rally van Wallonië. Kevin Demaerschalk bewees in de TAC Rally immers dat zijn Citroën C3 R5 ook podiumambities heeft, al moet de wagen dan wel betrouwbaar blijven. De kleuren van Ford worden verdedigd door Jobfixer Philip Cracco en Kristof Verstaen, terwijl Martin van Iersel zijn Hyundai i20 R5 aan de start brengt. Johan Vandendries kiest in Jambes voor een mooie Skoda Fabia Super 2000. 

Naast de tenoren met hun R5’s, is het uitkijken naar de tijden van de snelste GT’s, te beginnen met de 997 GT3’s van Romain Delhez, Pascal Gaban, Laurent Léonard en Laurent Vanton. 

Voor het spektakel kunnen we rekenen op de Juniors, de Historic-rijders, maar ook op de snelle BMW’s van Manu Bouts en Tom Ceuppens, de Opel Corsa S2000 van Hugues Smal en de Ford Escort Mk2’s van Robert Droogmans en Hubert Deferm. 

Kortom, op alle niveaus zal er spanning en spektakel zijn in deze 36ste Rally van Wallonië, die vrijdagavond van start gaat met twee doortochten op de fameuze Citadel in Namen vanaf 19h30. Zondag om 15h zal de winnaar, na 22 KP’s en 220,74 km tegen de chrono, op  het finishpodium gehuldigd worden.