Droomaffiche met internationale specialisten

Renties Ypres Rally 2019

Droomaffiche met internationale specialisten

De 55ste editie van de Renties Ypres Rally kan uitpakken met een droomaffiche. De Belgische en Britse rallytop staat aan de start en om hen het leven moeilijk te maken, nemen drie rasechte “Ieper” specialisten de handschoen op, net als een internationaal rallytalent met een veelbelovende toekomst voor  zich.

De recordhouder van het aantal overwinningen in Ieper, elfvoudig winnaar Freddy Loix, de snelste man van de voorbije jaren en de winnaar van 2017, Kevin Abbring, en de morele winnaar van de editie 2015 en tevens een crack op asfalt, Craig Breen. Wie een shortlist zou moeten maken van specialisten die in Ieper wat extra kunnen brengen, die zou deze drie kleppers zeker op zijn lijstje zetten, samen met Bryan Bouffier en Thierry Neuville. Die laatste twee zijn ook van de partij, maar met een WRC in de Rally Masters.Freddy Loix zegt zelf niet te gaan voor winst met de Skoda van Pieter Tsjoen Racing. Dat kan niet gezegd worden van Craig Breen. De Ier, die dit weekend nog actief is in het Iers kampioenschap met een Ford Fiesta RS WRC, mikt voluit op de zege in Ieper: “De vorige keer, ondertussen 4 jaar geleden, was ik ook sneller dan Freddy Loix, maar toen kenden we pech. Ik kom naar Ieper om me in de kijker te rijden, om ritme op te doen, maar vooral om… te winnen!” Daarvoor kan hij rekenen op een topwagen, een VW Polo R5 uit de ateliers van BMA.

Ook Kevin Abbring, die voor de gelegenheid genavigeerd wordt door Veronique Hostens, de vroegere copiloten van Vincent Verschueren, zal een Volkswagen Polo R5 besturen. De VW zal vertrouwd aanvoelen, want de jonge Nederlander verdedigde jarenlang de kleuren van Volkswagen in het WRC. Abbring wil met een goed resultaat nieuwe kansen op internationaal rallyniveau afdwingen. 

Ole Christian Veiby, de jonge Noor, komt in de eerste plaats om zijn ervaring op asfalt te vergroten, maar als WRC-2 rijder wil Veiby natuurlijk meestrijden voor een podium of een dichte ereplaats. Veiby ruilt zijn vertrouwde VW voor een Hyundai i20 R5. 

Vier stevige referenties, maar de Belgische toppers zijn niet onder de indruk. Kris Princen komt, na drie overwinningen in het Belgisch kampioenschap, vol vertrouwen aan de start in Ieper. Dat geldt ook voor Sébastien Bedoret, die in Wervik de overwinning pakte, en voor Vincent Verschueren, die de zege in Wervik enkel door een foutje op de slotproef verspeelde. De drie kleppers zijn klaar om mee te strijden voor winst in Ieper.

Voor de titelstrijd is het jammer dan enkele Waalse rijders niet van de partij zijn. Kevin Demaerschalk gaat wel de uitdaging aan met zijn Citroën C3 R5. Zeker nu de man uit Hoeilaart de liefde gevonden heeft in Ieper, zal hij willen schitteren. Dat wil ook Davy Vanneste, die de kans krijgt van zijn hoofdsponsor om met een VW Polo R5 aan te treden. Verder mogen we ook mooie tijden verwachten van Pieter-Jan Michiel Cracco met de Skoda. Joachim Wagemans hoopt zijn mooie ereplaats van de Spa Rally te bevestigen met zijn Peugeot 208 T16. Filip Pyck, Tuur Vanden Abeele, Bert Coene, Bruno Parmentier en Philip Cracco willen in de eerste plaats genieten van hun R5-ervaring. 

En dan zijn er natuurlijk nog de Britten, die strijden voor de punten van hun kampioenschap. Titelverdediger Matt Edwards wil een gooi doen naar winst om Tom Cave, de leider in het BRC met zijn Hyundai i20 R5, terug bij te benen. Rhys Yates en Marty McCormack hebben in het verleden al bewezen hard te kunnen gaan in Ieper. Tussen deze snelle Britten wil ook de jonge Nederlander Kevin van Deijne zich mengen met zijn Skoda Fabia R5. 

Kortom, met 27 R5’s aan de start, aangevuld met een aantal brullende Porsches, mogen we weer vuurwerk verwachten in Ieper, waar het spektakel deze keer al op woensdagavond begint. Dan staat in Boezinge de Shakedown van de Historic op het programma, met Thierry Neuville en Bryan Bouffier in hun World Rally Cars. Niet te missen!