Debutant Bjorn Syx bevestigt zijn favorietenrol

In de FIA Las Vegas Ypres Historic Rally kregen de deelnemers vrijdagavond drie klassementsproeven voorgeschoteld: Kemmelberg en twee keer Zonnebeke, goed voor 32 km tegen de klok. 

De West-Vlaamse rijders namen meteen het initiatief op de eerste proef en ze bleven als enigen met z’n drieën onder de 8 minuten: Stefaan Stouf 7″44, Bjorn Syx 7″47 en Didier Vanwjnsberghe 7″56.  De enigen die ietwat in de buurt konden blijven was het Italiaanse duo “Lucky” en Fabrizia Pons. Nochtans klaagde de gekende co-pilote, eertijds vaste navigator van onder andere Michèle Mouton en Ari Vatanen, over onderstuur bij de Lancia Delta Integrale. Voor Gino Bux (Ford Escort MKI) en “Zippo” (Audi Quattro) was het intussen al voorbij. Zij moesten respectievelijk met een kapotte motor en een gebroken versnellingsbak de handdoek gooien. 
Het leiderschap was maar van korte duur voor Stouf, want op weg naar de volgende proef, hoorden we onheilspellende berichten over turboproblemen en wat later kwam de bevestiging dat de Ford Sierra Cosworth aan de kant stond met een kapotte motor. 
Zo kwam Syx aan de leiding, en hij bewees in Zonnebeke dat de voorlopige eerste plaats zeker geen toevalstreffer was. Bij de eerste doortocht was hij met de BMW M3 twee seconden sneller dan Didier Vanwijnsberghe, in de laatste rit moest hij amper 0.9 seconde toegeven. Het beloofde dus een boeiende zaterdag te gaan worden tussen beide kemphanen, tot de assistentiejongens van Vanwijnsberghe bij het wegnemen van de carterplaat zagen dat er een gat in de versnellingsbak zat. Meteen werd de wagen op de trailer gezet en meegenomen voor herstelling, in de hoop dat er zaterdag via superrally nog kan gestart worden. Maar dat betekent dan wel dat Vanwjnsberghe op een 29e plaats in het klassement en met meer dan 6 minuten achterstand zou starten op Syx, of een onbegonnen en verloren zaak.
Debutant Bjorn Syx zal dus nu vooral moeten rekening houden met de buitenlanders. “Lucky” volgt op 38 seconden, Daniel Alonso staat met de mooie Ford Sierra Cosworth op de derde plaats met een achterstand van bijna 53 seconden. Al hopen de BMW-rijders Danny Kerckhof, Christophe Merlevede en Guino Kenis, nu op plaatsen 4, 5 en 6 zich ook nog in deze debatten te kunnen gaan mengen. Maken zij er een volledig BMW-podium van?
Morgen wacht er hen nog 11 klassementsproeven. Na de Las Vegas Ypres Historic Rally gaan de deelnemers aan de Sas Pils Classcis Ypresrally, voor wagens die niet over het gepaste FIA-paspoort beschikken, van start.