Amaury Molle laat zich niet verrassen

Wegens verplichtingen voor Opel Motorsport in het Europees rallykampioenschap, kwam de leider in het Pirelli Junior BRC, Grégoire Munster, niet aan de start in Ieper. Maar, aan sterke referenties geen gebrek voor de Belgische jongeren in deze 55ste editie van de Renties Ypres Rally. 

Het leek een open en spannende strijd te worden tussen streekrijder Gilles Pyck, Amaury Molle en Achiel Boxoen, die na 9 maanden afwezigheid zijn comeback maakte met de nieuwe Ford Fiesta R2T, met steun van Team Floral en M-Sport. Op de tweede proef vrijdagavond was de strijd echter al beslist. Gilles Pyck ging van de baan met zijn Peugeot 208 R2 en dat had ook zware gevolgen voor Achiel Boxoen…

“In de remzone voelde ik plots dat er iets mis ging en een fractie van een seconde later braken de bouten van het rechter voorwiel. De wagen was onbestuurbaar en we schoven van de baan. Een ander wiel monteren was geen optie, want de bouten waren afgebroken,” vertelde Gilles, die zaterdag opnieuw startte, maar door de strafminuten in SuperRally niet verder kwam dan de vijfde plaats. “Het was moeilijk om me terug op te laden, want we hadden gehoopt hier heel wat punten te scoren. We zijn toch opnieuw gestart voor de ervaring en onze sponsors.”

Een bocht na de plaats waar Gilles Pyck stil stond, ging het fout voor Achiel Boxoen. “Ik was vlot gestart, maar ik verloor even de concentratie toen ik Gilles zag staan. Daardoor sneed ik te diep in de volgende bocht. We raakten iets in de koord, waardoor de band lek was en ook de stuurinrichting krom stond. Met een geplooide voortrein moest ik de rest van de lus afwerken. We verloren meer dan drie minuten,” vertelde Boxoen, die zijn comeback vierde met een nieuwe Ford Fiesta R2T. “Ik heb de auto bij M-Sport even getest en hij is veel beter dan de vorige R2.”

Boxoen kwam nog terug tot op 1’28” van de winnaar, Amaury Molle met zijn Peugeot 208 R2. “Het parcours in Ieper is erg snel en glad. Bovendien was het door de hitte nog vermoeiender dan anders, maar ik heb me niet laten verrassen. Voor de bonuspunten waren de Fiesta R2T van James Williams en de Opel Adam R2 van Timo Van der Marel wel te snel,” vertelde Amaury Molle, wiens volgende afspraak de Deutschland in het WRC is.

Manuel Merlevede werd bij zijn debuut in het Junior BRC knap derde met een Peugeot 208 R2 van Pevatec. Een veelbelovend debuut van de 25-jarige mecanicien van GoDrive, die genavigeerd werd door Thomas Cloet, eveneens mecanicien in het team van Vincent Verschueren. Lewis Vansteenkiste pakte de punten van de 4de plaats, voor Gilles Pyck, die als enige van de Belgen twee bonuspunten kon scoren voor snelste tijden in de klasse.

Tussenstand (6/9) : 1. G. Munster 94; 2. T. Brüls & G. Pyck 26; 4. Th. Mazuin & A. Molle 18; 6. G. Snaet 15; 7. J. Wagemans 10; 8. V. Vertommen 9; 9. A. Boxoen 8; 10. Charles Munster 7; 11. M. Merlevede 6; 12. L. Vansteenkiste 5…