PJM Cracco aan de finish van de ADAC Rallye Deutschland

“Van elke meter genoten!” Pieter-Jan Michiel Cracco en Jasper Vermeulen hebben de enorme uitdaging van de ADAC Rallye Deutschland, de 10de manche van het Wereldkampioenschap Rally, tot een goed einde gebracht. De jonge Jobfixers stuurden hun nieuwe Skoda Fabia R5 Evo naar de 25ste plaats algemeen, als 15de in de klasse RC2.

Helaas kwam er slechts één Skoda Fabia R5 Evo in de kleuren van het dynamische uitzend-selectiebedrijf Jobfixers aan de start. Philip Cracco moest verstek geven, maar hij was de grootste supporter van zijn zoon Pieter-Jan Michiel, die de nieuwe Skoda Fabia R5 Evo zou ontdekken op de befaamde klassementsproeven door de wijngaarden langs de Moezel. Een Fabia in een fraaie nieuwe decoratie.

Op de shakedown besefte Pieter-Jan Michiel, die al twee keer eerder de Duitse WK-manche reed, hoe hoog het niveau in het WRC ligt. 
“We waren goed voorbereid, maar na één run op de Shakedown begreep ik toch dat dit een ander niveau is dan het Belgisch kampioenschap. We hadden ons goed voorbereid, maar parcourskennis is essentieel in het Wereldkampioenschap, waar je maar twee keer mag verkennen. Op de Shakedown klokte ik een eerste chrono van 3’12”. Kalle Rovanperä reed met de officiële Skoda Fabia 2’51”. Een gigantisch verschil op amper 5 km. In mijn tweede run was ik al 10″ sneller, gewoon door iets meer gevoel te hebben met die proef.”

Vrijdag, op de proeven door de wijngaarden en in het Saarland, voelde Pieter-Jan Michiel opnieuw dat gebrek aan terreinkennis, maar het deed geen afbreuk aan het plezier. “Deze klassementsproeven zijn heel technisch en moeilijk, maar ook waanzinnig mooi om te rijden. In Mittelmosel was ik bij onze tweede doortocht een halve minuut sneller. Een beetje meer vertrouwen en parcourskennis maakt hier een groot verschil. De nieuwe Fabia R5 Evo voelt goed aan. Het schakelen is wat virieler, maar hij schakelt wel sneller op en de motor heeft meer koppel in de eerste drie versnellingen,” vertelde Pieter-Jan Michiel na de eerste etappe die hij kon afsluiten in het spoor van Pieter Tsjoen, de 8-voudige Belgische kampioen.

Zaterdag volgde dan de zware uitdaging op de Panzerplatte, met twee passages op de marathonproef van 41 km uitgestippeld op de militaire basis van Baumholder. Heel wat rijders gingen er in de fout of kwamen in de problemen, maar PJM en Jasper Vermeulen werkten de proef feilloos af.
“De Panzerplatte, dat is waarschijnlijk het zotste wat ik ooit gedaan heb met een rallywagen. Door mijn gebrek aan parcourskennis moest ik gewoon starten en luisteren naar de nota’s. Geconcentreerd rijden. Erg plezant, maar helaas werd het snel donker en hadden we geen lichtbak gemonteerd op de Skoda. In het bos was het zicht beperkt. We waren bijna een halve minuut sneller dan Pieter Tsjoen. Met verstralers zou het verschil nog groter geweest zijn. Het belangrijkste is echter dat we genoten hebben van elke meter in deze Rally van Duitsland!”

Na deze 25ste plaats en met de kilometers van de Rally van Duitsland in de benen, zijn Pieter-Jan Michiel en Jasper Vermeulen klaar voor hun thuisrally, de ConXioN Omloop van Vlaanderen, de 7de manche van het Jobfixers Belgian Rally Championship verreden in Roeselare op 6 en 7 september.

Foto’s: www.belgianrallychampionship.be