YPRES HISTORIC REGULARITY 2019


29-30 nov – 1 dec 2019
FIA regularity
Ypres, Belgium
WINST VOOR RUBEN MAES EN MICHEL PERIN
YPRES HISTORIC REGULARITY 2019De tweede editie van de Ypres Historic Regularity was opnieuw een schot in de roos. Op sportief vlak bleef de wedstrijd spannend tot de laatste regelmatigheidsrit, maar Ruben Maes, leider sinds zaterdagmiddag, liet zich niet verrassen. De Porsche-rijder uit Ingelmunster, genavigeerd door de Franse legende Michel Périn, stelde de overwinning veilig voor Michel Decremer-Patrick Lienne, oud-winnaars van de Monte-Carlo Historique, en Yves Deflandre-Yves Noelanders, de winnaars van vorig jaar. 

De parcoursbouwers hadden vrijdagavond 9 RT’s in het donker voorzien, waaronder twee Closed Road Stages, in Boezinge en een slalom in Komen. Er werd meteen aan de boom geschud bij de tenoren, want Yves Deflandre, Eric Piraux en Stéphanie Wante, vorig jaar allemaal op het podium, lieten zich verrassen door een valstrik op de laatste RT. 
Michel Decremer, oud-winnaar van de Rally van Monte-Carlo Historique, werkte bijna een perfect parcours af. De Opel-rijder sloot de dag als leider af, voor Ruben Maes met zijn Porsche 914/6. 

Zaterdagmiddag liet Decremer zich echter op zijn beurt verrassen. Na een bandenwissel werd de calibratie van de tripmaster aangepast, maar daarbij werd een foutje gemaakt. “Een beginnersfout die ons veel straftijd heeft opgeleverd. Jammer, maar ik ben blij dat we de tweede plaats nog veilig hebben gesteld. Ik ben bijzonder blij dat we in België een regelmatigheidsrally van dit niveau hebben, want het was een prima georganiseerde wedstrijd en het deelnemersveld was van erg hoog niveau. Ik kom volgend jaar zeker terug,” vertelde Michel Decremer, die samen met Patrick Lienne klasse 4 won. 

De overwinning was voor Ruben Maes en Michel Périn, die voor de eerste keer een team vormden in de Porsche 914/6 geprepareerd door RS Motors uit Ingelmunster. Tot de laatste meter bleef Ruben heel voorzichtig: “Omdat het niveau zo hoog lag, bleef het uitkijken tot de laatste meters. Even oponthoud door een andere weggebruiker of een klein navigatiefoutje kon ons de zege kosten. Ik heb in elk geval genoten van het prachtige parcours en bedankt aan Michel, die super heeft genavigeerd!”
Voor Michel Périn, voormalig fabriekscopiloot bij Citroën Racing en viervoudig winnaar van de Dakar, was deze overwinning een eerste succes in Ieper: “Ik heb Ruben ontmoet in de Tour Auto en we hebben contact gehouden. Hij heeft uitstekend gereden. Ik moest in het begin wat wennen, want de reglementen in Frankrijk zijn toch anders dan hier op bepaalde vlakken. Het was in elk geval een prima georganiseerde wedstrijd die veel concentratie vergde,” aldus Périn, die nooit eerder in Ieper reed. “Nee, ik was hier wel teambaas van Citroën Sport toen Bruno Thiry aan de start stond met de Citroën Xsara kit car, maar ik heb hier nooit zelf gereden. Wat een prachtige streek om rally te rijden!”

De derde plaats ging naar de winnaars van vorig jaar, Yves Deflandre en Yves Noelanders met hun oranje Porsche. “We hebben vrijdag een foutje gemaakt dat ons de zege heeft gekost, maar dat kan gebeuren. We zullen volgend jaar met nog meer ambitie aan de start komen, relativeerde Yves Deflandre, winnaar in klasse 5.

Patrick en Joseph Lambert eindigden met hun BMW 2002 op de vierde plaats. “En daar ben ik heel trots op, want wij reden hier zonder service. Andere teams rijden veel wedstrijden per jaar, terwijl dit pas mijn tweede wedstrijd was. Met mijn papa had ik wel een top navigator naast me,” lachte Patrick.

José Lareppe strandde op de vijfde plaats, nadat hij zondag een foutje maakte bij het navigeren. Daardoor ging zijn derde plaats nog verloren, maar zijn copilote Jennifer Hugo werd wel gehuldigd als eerste dame. 

Geert en Cédric De Jaeger stuurden hun Porsche 911 naar de 6de plaats, voor Kurt Deklerck en Aswin Pyck in hun Porsche 914. Johnny Delhez en Eddy Gully werden 8ste met hun Ford Escort, gevolgd door de Renault 11 Turbo van Eric Piraux en Cathérine Monard. Dominique Holvoet en Yannick Albert sloten de top 10 af. Ze reden een tijdje op de derde plaats, tot de motor van de Celica af sloeg en de wagen niet meteen wilde herstarten. Vader en zoon Johan en Joppe Gitsels vielen met hun mooie Rothmans-Porsche net buiten de Top 10.