Waregem Prewar Days:

Meteen een schot in de roos!

De eerste Prewar Days-beurs georganiseerd in Waregem in het weekend van 30 november en 1 december bleek meteen een succes.

Allereerst is er de bijzonder goed uitgedokterde formule. De focus leggen op auto’s van voor WOII heeft als voordeel dat je op de echte bloeiperiode van de auto mikt, toen ook de vele carrossiers nog een belangrijke bijdrage leverden aan de uitstraling van de talrijke toen existerende merken.

Tevens had je in die periode de klassieke, edele producenten zoals Minerva, Hispano-Suiza, Bugatti, Packard, Pierce-Arrow (om er maar enkele te noemen) terwijl de populaire merken ondertussen opgang maakten en hun gamma uitbreidden. De auto werd langzamerhand niet alleen meer voor de happy few bereikbaar…
Ook waren er de vele individuele technische uitvoeringen en koetswerkversies zodat je niet de nietszeggende eenheidsworst had zoals we die vandaag kennen. Heel fascinerend!

Een tweede belangrijk facet van de beurs ligt hierin dat het accent terug gelegd wordt op de ‘caisses carrées’ zoals de Fransen die noemen.

Het is een feit dat je op de vele evenementen en rally’s steeds minder ‘hoekige oldtimers’ ziet, met andere woorden de oldtimers uit de jaren 20 en ’30 zoals de typische Peugeot 201 of de Citroën C4 enz. Onze jeugd kan zo zien dat de oldtimerscène niet alleen bestaat uit Pagodes, Big Healey’s, VW-busjes, MGB’s of 911.
Er is duidelijk meer onder de ‘oldtimer’-zon en dat kon blijken uit de vele zeldzame namen op de expo: Overland, Delaunay Belleville, Derby, Rosengart, De Dion Bouton, (La) Licorne, Bédélia of Deceauville om er maar enkele te noemen.

Een ontdekking voor de enen, een goede opfrissing van het ‘oldtimer’-geheugen voor de anderen.

Conclusie: een prachtige beurs waarvan we vol ongeduld op de volgende aflevering hopen.

Tekst en foto’s: Vincent Arpons.