BMA TRAPT BELGISCH SEIZOEN AF IN BASTOGNE

Met de Legend Boucles de Bastogne werd het Belgische autosportseizoen dit weekend afgetrapt. De immens populaire rally voorbehouden voor historische wagens zorgde voor een zeer sterk deelnemersveld. Uiteraard mocht BMA niet op het appel ontbreken. Met zeven wagens aan de start en evenveel aan de finish werd het een geslaagd weekend.

Het was vrijdagavond over de koppen lopen in het centrum van Bastogne waar de deelnemers aan de Legend Boucles de Bastogne waren samengekomen voor een signeersessie en hun bloedmooie wagens het verkeersvrije stadscentrum innamen. De prachtige bolides en hun bemanningen beleefden een zwaar weekend. Constante regen zorgde voor heel wat schuivers en sorties met heel wat opgaves tot gevolg. Niets van dat alles voor de BMA-rijders. De zeven wagens die zaterdagochtend van start gingen haalden allen de finish.

In de ‘Legend’ categorie eindigden vader en zoon Bernard Munster en Charles Munster (Porsche Carrera RS) 7e algemeen. Gérard Marcy en Louis Louka (Porsche 911) reden als 8e over de finish. Andre Lausberg en Jonathan Lemaire (Porsche 911) eindigden als 14e, Philippe Moortgat en André Leyh (Porsche 911 S) als 28e.

De steeds maar toenemende activiteiten van BMA zorgden ervoor dat Bernard Munster niet optimaal voorbereid aan de start kwam.  “Het gevolg daarvan is dat het even duurde vooraleer ik in het ritme kwam. Op de koop toe lieten zaterdag de remmen het in twee ritten afweten. Zondag ging het een pak beter met constant tijden in de top 4 en twee keer een 2e tijd na de ongenaakbare Kris Meeke.”

In de laatste rit nam Charles Munster het stuur over zodat ook hij heel even kon proeven van het aparte karakter van deze wedstrijd en het enthousiasme van het massaal opgekomen publiek. En ook Grégoire Munster droeg zijn steentje bij door nota’s te maken op basis van ter beschikking gestelde video’s zodat Bernard Munster geen beroep hoefde te doen op de door de organisatie aangereikte nota’s. Andrée Hansen, de echtgenote van Bernard en de mama van Charles en Grégoire, zat deze keer niet in de wagen als corijder maar zorgde voor een uitstekende catering. Volgens sommige bronnen van ‘viersterren’ niveau.

Met Gérard Marcy had BMA nog een tweede wagen in de top 10 bij de Legends. “Gérard Marcy kan bij zijn eerste deelname aan de Classics terugblikken op een heel sterke wedstrijd. Hij voelde zich hoe langer hoe beter in zijn sas, maakte constant progressie om uiteindelijk op een knappe 8e plaats te finishen. Je moet weten dat dit nog maar zijn derde wedstrijd is waarmee hij met het gewone notasysteem geconfronteerd wordt. In de Dakars en andere classic wedstrijden die hij vroeger reed hanteerde hij een totaal ander systeem. Uiteindelijk eindigt hij voor de Porsches van onder andere André Lausberg en Guillaume de Mévius. André Lausberg hoopte op een plaats in de top 20 en maakte die ambitie ook waar. Een slipper niet te na genomen mag hij heel tevreden zijn over zijn wedstrijd. Philippe Moortgat eindigde 28e. Jammer dat we er niet in geslaagd zijn om het condensatieprobleem van de voorruit te kunnen oplossen” zegt Bernard Munster.

In de categorie ‘Classic 50’ klasse reden Joseph en Mireille Charlier (Porsche 911 SC) een zeer verdienstelijke wedstrijd. In de ‘Classic 60’ reden vader en zoon Johan Gitsels en Joppe Gitsels (Porsche 911 SC) naar een sterke 4e plaats. Vincent Prégardien en Renaud Piedboeuf (Skoda Fabia R5) openden het parcours als 0-wagen. “Ik houd eraan om iedereen van BMA een pluim te geven. De rijders werden geconfronteerd met constante regenval die het parcours bijzonder zwaar maakte terwijl de mecaniciens letterlijk in weer en wind er steeds voor gezorgd hebben dat de wagens in de beste omstandigheden de baan op gingen. Het was een sterk staaltje van professionaliteit van iedereen: van rijders over ingenieurs tot mecaniciens” besluit een tevreden Bernard Munster.