Boeken voor de autoliefhebber 11

Jahrbuch Opel 2021.

Er zijn nog zekerheden in het leven en een daarvan is het Opel Jahrbuch, dat stipt in de herfst van ieder jaar verschijnt. Deze aflevering bevat zoals gewoonlijk verschillende interessante hoofdstukken die ieder een puzzelstukje vormen van de rijke geschiedenis van het merk.

Een kleine greep uit de inhoud van jaargang 2021: een portret van Fritz von Opel (alias Raketenfritz), een bijdrage over het Australische Holden, een bijdrage over Bob Lutz enz.

Interessante lectuur met relatief korte hoofdstukken, zodoende ideaal voor de nachttafel!

 

Uitgevers: E. Bartels en Podszun. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-86133-977-9. 17 x 24 cm. 142 blz.

Uitgever: Podszun Verlag Brilon (D). podszun-verlag.de

 

All Car Marques ever built.

 

De Slovaakse auteur Marian Shuman is niet aan zijn proefstuk toe, hij schreef reeds meerdere boeken over Centraal-Europese auto’s, carrossiers en merken.

Zijn vorige omvangrijke werk, de ‘Dictionary of World Coachbuilders and Car Stylists’, is een hoeksteen van de bibliotheek van de echte autoliefhebber.

In dezelfde stijl is ook dit nieuwe boek opgevat. Hier zijn alle ooit geproduceerde automerken in de wereld al  kan zo een studie natuurlijk nooit voor 100 procent volledig zijn, dat geldt overigens voor beide boeken. Het zijn evenwel heel interessante naslagwerken die je bij de minste twijfel of vraag kan raadplegen wanneer je een tijdschrift leest of op een oldtimerbijeenkomst aanwezig was bijvoorbeeld. Telkens worden de herkomst (land, stad), de periode van activiteit en bepaalde wetenswaardigheden vermeld, met andere woorden: een bijbel voor de autoliefhebber.

 

Auteur: M. Shuman. Taal: Engels.

ISBN: /. 21 x 30 cm. 469 blz.

Uitgever: Autoantikvariat Slovakia

 

Tintin, Hergé, Les Autos.

 

Hergé was een groot autoliefhebber en reed ook graag snel, zijn voorliefde ging daarbij uit naar Italiaanse auto’s en dan vooral Lancia.

Heel wat auto’s komen voor in de strips van de meester van de ‘klare lijn’ en dit boek biedt daarvan een mooi overzicht, top! Het diende ook als ondersteuning van de thematentoonstelling ‘En voiture avec Tintin’. Er is ook een Nederlandstalige versie.

 

Uitgever: Editions Moulinsart. Taal: Frans.

22 x 30 cm. 63 blz.

ISBN 9782874240515. www. tintin.com

 

Oldtimer Katalog Nr. 34. Europas grösster Marktführer.

 

Dit is de nieuwste versie van de Oldtimer Katalog, nummer 34, waarvan we reeds eerdere uitgaves presenteerden.

Het werk is een goede leidraad met gangbare prijzen, technische gegevens en een bruikbare, historische omschrijving.

De klemtoon ligt, zoals te verwachten was, op de Duitse merken en de meest bekende oldtimers, maar het is een nuttige gids voor wie een lege plaats in zijn oldtimer garage wil vullen. Succes.

 

Auteur: G. Zink. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-95843-991-7. 21 x 30 cm. 493 blz.

Uitgever: Heel Verlag Königswinter. heel-verlag.de

 

Pioniere und Meilensteine. Geschichte des Insassen-und Partnerschutzes bei Mercedes-Benz.

 

Wordt er over auto’s en veiligheid gepraat, denk je meteen aan Volvo, terecht.

Maar er zijn ook andere constructeurs die reeds decennialang intens bezig zijn met dit thema.

Zo probeerde Béla Barényi als ingenieur bij Mercedes-Benz reeds eind de jaren vijftig om auto’s veiliger te maken door middel van een veiligheidskooi en ontwierp zijn collega Karl Wilfert een deurslot dat tijdens het rijden niet meer kon openspringen.

De ganse evolutie en het onderzoek van het safety-gebeuren bij Mercedes-Benz wordt in dit boek haarfijn uit de doeken gedaan.

Via vele foto’s en afbeeldingen van de verkeersstudies en de crashtesten krijg je een beeld van hoe de autoveiligheid bij Mercedes-Benz jaar na jaar toenam.

Een knap boek, met op het eind ook de biografieën van de voornaamste onderzoekers. Mooi!

 

Auteur: H. Niemann. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04136-3. 21 x 30 cm. 251 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch.de

 

Mercedes-Benz /8. Der Millionen-Seller.

 

De Ponton en de Heckflosse waren de eerste naoorlogse kassuccessen voor de premium constructeur uit Stuttgart, maar de legendarische ‘bar 8’ (Strich 8) deed daar nog een serieuze schep bovenop. 

Met zijn vier- en zescilinder uitvoeringen, coupé versies en alom gekende taxi-uitrusting was de Strich 8 een wereldwijde kaskraker.

Wie denkt hier reeds veel over te weten, kan gerust nog wat kennis bijtanken want dit werk brengt een zeer volledig beeld over de W114 en W115.

Dit boek is net als de /8, gut gemacht!

 

Auteur: A. F. Storz. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04315-2. 21 x 29 cm. 142 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch.de

 

Talbot 1978-1986.

 

In de autogeschiedenis vind je met de regelmaat periodes van concentratie (overnames) en dat is helaas ook wat het dynamische Simca overkwam.

Bij het begin van de jaren zestig in de schoot geworpen van Chrysler Europe, werd het dappere Franse merk in een pakket met zijn  Britse collega’s overgenomen door een erg op dreef geraakt Peugeot, dat nog maar pas zijn Citroën-maaltijd had verorberd…

Misschien was er haast of overmoed in het spel, maar de beslissing om Chrysler/Simca door Talbot te vervangen was geen schitterende keuze. Wie herinnerde zich nog het prestigieuze Talbot? En bovenal, Simca was toch een prima geïntroduceerd begrip?

De flop was voorgeprogrammeerd en dat bleek ook algauw. Ok, er waren knappe Talbot types -denk maar aan de Tagora- maar  het publiek had het kennelijk niet zo begrepen.

Een voorbeeld van hoe zogenaamde bedreven marketing experten de boel verknallen.

In dit boek kom je er alles over te weten en verneem je ook wat Talbot/Peugeot nog meer in petto had maar nooit geproduceerd raakte ( Zo kwam de Talbot Arizona uiteindelijk als Peugeot 309 op de markt…) 

Een leuk boek over een helaas ter ziele gegaan merk.

 

Auteur: D. Pagneux. Taal: Frans.

ISBN: 979-10–283-0875-4. 25 x 30 cm. 191 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

 

Volvo 140 1 240. Schwedens Klassiker.

 

De typische ‘vensterbank’ Volvo’s (refererend naar de gordellijn) vestigden definitief de roem van een merk dat zich met de 444/544 en de Amazon gestaag naar boven had gewerkt.

In dit boek krijg je het relaas van de succesvolle 140/240 en de respectievelijk break versies maar ook van de zescilinder 264/265 types.

Een knap werk en een mooi overzicht, niet alleen voor de Volvo fanaat,. Enkele tabellen met technische gegevens en wat kleur- of uitvoeringsinformatie waren wellicht nuttig geweest.

 

Àuteur: A. Rigatto. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04316-9. 21 x 29 cm. 144 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch.de

 

BMW Série 02.

 

Gestart als het zogenaamde Jubilé-model was de nieuwe 1600 in 1966 meteen een geduchte concurrent voor de Alfa Romeo Giulia.

In het kielzog van de Neue Klasse betekende de 02-reeks de motor van de heropstanding van BMW. Eind de jaren vijftig verlieslatend en een duidelijk overnamekandidaat, ontwikkelde BMW zich binnen de kortste keren tot een ernstige speler in de groeiende automarkt.

Keer op keer waren de 1602, 2002, 2002 Ti en Tii een schot in de roos en het beeld van een onoverwinnelijk merk werd zo in ieders geheugen gegrift.

Dit is een prima boek over de legendarische 02, met aan het eind nog technische info en een overzicht over de uitvoeringen.  Aus Freude am Fahren!

 

Auteur: X. Chauvin. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0442-3. 25 x 30 cm. 191 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

 

Audi. Auto Union -DKW- Horch- Wanderer 1900-2000.

 

De titel belooft een hele boterham, de geschiedenis van het prestigieuze Horch tot en met het actuele Audi (situatie jaar 2000) dat Mercedes en BMW succesvol beconcurreert. 

Hier krijg je een mooi overzicht van wat aan het huidig Audi vooraf ging en wat er zich in de Duitse auto-industrie allemaal afspeelde.

Een knap boek, dat op je op een interessante reis door de Duitse autogeschiedenis meeneemt en inzicht brengt over datgene wat nu gebeurt en waarom dat zo loopt…

Voorzien van de nodige technische tabellen en met vele knappe foto’s, is dit werk een must voor de autoliefhebber.

 

Auteur: W. Oswald. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04314-5. 23 x 27 cm. 303 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch.de