Alfa Romeo Berlina.

Het iconische merk uit Milaan kende na WO II een ongeziene bloei, die zich in de periode 1950-1980 ook vertaalde in een economisch succes. Alfa toonde zich al vanaf 1910 als een technisch hoogstaande en inventieve constructeur, maar dat werd helaas niet altijd beloond op commercieel vlak.

De komst van de Giulia in 1962 gaf Alfa Romeo werkelijk vleugels, wat niet meteen betekende dat het merk financieel op rozen zat.

De Giulia mocht dan wel een succesnummer zijn, de Alfa-toplui waren zich ervan bewust dat de toekomst slechts gegarandeerd was door het opvolgen van de evolutie in de automarkt.

Als antwoord op de stijgende koopkracht van het koperspubliek werd in 1968 de 1750 Berlina gepresenteerd (een verwijzing naar de roemrijke, historische Alfa Romeo 1750), waaruit later de 2000 zou voortkomen.

Wie niet het voorrecht had om deze jaren (zeggen we maar ’60 en ’70) live mee te maken, kan zich niet voorstellen hoe de sfeer toen was.

Daar waar alles nu draait rond (meestal vermeende) premium merken, absurd hoge motorvermogens of totaal onbruikbare 0 tot 100 km/u rekords, was het toen eigenlijk nog een wereld van echte autoliefhebbers. Mensen die hun auto’s om verschillende facetten wisten te waarderen en die zich daarom niet fanatiek vastklampten aan merken of statussymbolen.

De huidige autofanaten (of toch de meeste daarvan) blijken meer waarde te hechten aan het “m’as-tu vu”-fenomeen om bij vrienden en kennissen te kunnen uitpakken en te paraderen, terwijl ze verrassend weinig of niets afweten van autohistorie en/of -techniek. Spijtig…

Maar terug naar ons boek, Alfa Romeo Berlina is een deel van de reeks van auteur Patrick Dasse over de Alfa tipo 105 die bestaat uit de Giulia, de Giulia GT, de Spider, de Montreal en de Junior Z. Daarbij komt nog een apart deel met de titel Arese.

Een prachtige serie die dan ook in 2019 werd beloond met de Motorworld Buchpreis, kategorie Sonderpreis. Schön!

De boeken zijn geïllustreerd met tal van onuitgegeven foto’s en ook voorzien van productiecijfers en chassisnummers. In het bewuste deel met de titel ‘Berlina’ komen zowel de 1750, de 2000 alsook de USA- en automatic versies aan de beurt.

Een echte aanrader, boeiend leesvoer in deze barre coronatijden en een must voor de boekenkast!

 

Auteur: P. Dasse. Talen: Engels, Duits.

ISBN: 978-3-87166-067-2. 23 x 26 cm. 216 blz.

Uitgever: Dingwort Verlag Hamburg (D). dingwort-verlag.de