ALFA ROMEO GP TIPO 158

Het verhaal van de Alfa Romeo GP Tipo 158 is een bewijs van de vasthoudendheid en vindingrijkheid van de mannen in de Portello-fabriek van Alfa Romeo, die tijdens de Tweede Wereldoorlog slim de winnende eenzitters verborgen hielden, voordat ze verder gingen waar ze waren gebleven en doorgingen met domineren de topklasse van de motorsport. Maar bovenal is de kern van het verhaal een mythische racewagen die van meet af aan een kampioen bleek te zijn en het eerste Formule 1 Wereldkampioenschap in galop won.

Na afscheid te hebben genomen van Enzo Ferrari, wiens Scuderia Ferrari-divisie het acterende raceteam was voor Alfa Romeo, richtte de oorspronkelijke fabriek van het bedrijf in Portello zijn eigen interne raceafdeling op, Alfa Corse , die was gevestigd in Milaan . Het concentreerde zich op het ontwerpen van een nieuwe auto met een supercharged motor in de 1.5-liter Voiturette-klasse, die vanaf 1940 de leidende klasse zou worden. Het team, onder leiding van Gioachino Colombo, schetste de lijnen van de GP Tipo 158, die binnenkort bijgenaamd de Alfetta (Kleine Alfa).

De motor was een innovatief straight-eight- ontwerp met dubbele blokken van lichtmetaal, vastgeschroefdstalen boringen , dubbele bovenliggende nokkenassen aangedreven door een cascade van tandwielen en een brandstofsysteem met een Roots-supercharger. De versnellingsbak was geïntegreerd met het differentieel en op de achteras gemonteerd, voor een perfecte gewichtsverdeling. Het vermogen van de eerste versie was 195 pk, maar in 1939 werd dit verhoogd naar 225 pk met een topsnelheid van 232 km / u.

De Alfetta verblindde het publiek met een 1-2 finish bij zijn debuut in de Coppa Ciano uit 1938, maar zijn carrière leek al voorbij te zijn na de GP van Tripoli in 1940, toen alle wedstrijden werden stopgezet door deuitbreken van oorlog. Met vooruitziende blik slaagde Alfa Romeo er echter in om de auto’s te verbergen onder een nephoutstapel op een varkensboerderij in de buurt van Milaan, om ontdekking door Duitse legeropsporingsdiensten te voorkomen.

Na een ramp afgewend te hebben en de oorlog te hebben overleefd, beleefde de Alfa Romeo GP Tipo 158 een magisch jaar in 1950, waarin hij zes van de zeven GP-overwinningen behaalde en alleen de Indianapolis 500 miste omdat er dat jaar geen Europese teams aanwezig waren bij de Amerikaanse race. Door deze totale overheersing kon de Alfetta op overtuigende wijze het eerste Formule 1 Wereldkampioenschap winnen.

Tijdens de vroege naoorlogse periode verbeterde Alfa Romeo de 158-motor met een tweetraps supercharger die 275 pk produceerde en de auto in staat stelde om 270 km / u te halen. Zijn superioriteit in races was opmerkelijk, maar het Alfa-team was nog steeds niet tevreden en voerde het vermogen verder op tot 340 pk, met een topsnelheid van 290 km / u. Door deze upgrade kon de Alfetta het eerste Formule 1 Wereldkampioenschap in 1950  domineren .

Het team bestond uit de “drie F’s”: Nino Farina, Juan Manuel Fangio en Luigi Fagioli. De Alfetta’s wonnen zes van de zeven Grands Prix,de Indianapolis 500 afsnauwen zoals de andere Europese constructeurs, maar nog eens vijf niet-kampioenschapsraces domineren Vanaf zijn F1-debuut op de Silverstone GP bleef de Alfa Romeo ongeslagen en bezette hij de top drie van het klassement, waarbij Giuseppe “Nino” Farina de eerste wereldkampioen werd van de nieuwe Formule 1- serie.

Het paradepaardje is eigendom van FCA Heritage en wordt normaliter tentoongesteld in het Alfa Romeo Historisch Museum in Arese.

Net als de andere racewagens van Alfa Romeo had ook de Giulietta 158 een Quadrifoglio op de motorkap gespoten. Bekijk de video van de geschiedenis van de Quadrifoglio.

ALFA ROMEO GP TIPO 158 “ALFETTA” – 1938-1940; 1947-1950
MOTOR Straight-8 Otto-fiets, anterieur longitudinaal, dubbel bovenliggende nokkenas, dubbele supercharger 1479 cm³
VERMOGEN 340 pk @ 8.000 tpm
SNELHEID 290 km / u
GEWICHT 700 kg
ONTWERP Alfa Romeo