Een zenuwslopende overwinning

Het Porsche-klantenteam Rowe Racing heeft de 24-uursrace van Spa-Francorchamps gewonnen. In een dramatische finale zegevierde de Porsche 911 GT3 R (startnummer 98) met fabrieksrijders Nick Tandy uit Groot-Brittannië, Earl Bamber uit Nieuw-Zeeland en Laurens Vanthoor uit België. Het trio kwam als eerste over de finish na 527 ronden van het 7.004 kilometer lange Formule 1-circuit in België en zorgde voor de tweede algemene triomf op rij voor de meer dan 500 pk sterke GT3-auto uit Weissach. De Italiaan Matteo Cairoli en de twee Duitsers Sven Müller en Christian Engelhart in de identieke auto van het Dinamic Motorsport-team eindigden na een zware strijd als derde op het podium.

 

Groot Porsche-succes in Spa: Victory en vier 911 GT3 R in de top tien

Stuttgart. Het Porsche-klantenteam Rowe Racing heeft de 24 uur van Spa-Francorchamps gewonnen. In een dramatische finale kwam de Porsche 911 GT3 R met nr. 98, bestuurd door fabrieksrijders Nick Tandy uit Groot-Brittannië, Earl Bamber uit Nieuw-Zeeland en Laurens Vanthoor uit België, als beste uit de bus. Het trio kwam als eerste over de finish na 527 ronden op het 7.004 kilometer lange Formule 1-circuit in België en behaalde de tweede overwinning op rij voor het 500 + pk sterke GT3-voertuig uit Weissach. Na een felle strijd veroverden de Italiaan Matteo Cairoli en de twee Duitsers Sven Müller en Christian Engelhart de derde podiumstap in de identieke auto van het Dinamic Motorsport-team.

Fritz Enzinger, Vice President Porsche Motorsport: “Om onder zulke moeilijke omstandigheden te winnen kan niet sterk genoeg worden gewaardeerd. Plus positie drie en vier – wat een super prestatie. Mijn felicitaties en grote dank aan het winnende team van Rowe Racing en aan alle andere Porsche-klantenteams en aan de ingenieurs van Porsche Motorsport. Ze hebben allemaal geweldig werk geleverd in Spa. “

De endurancerace in de Ardennen werd verreden onder moeilijke omstandigheden met wisselvallig weer en een vaak gladde racebaan. Veel incidenten, waaronder regen tijdens de nacht, resulteerden in een totaal van 18 volledige koers geel en 14 safety car-fasen. In de nauwe competitie tussen het 55-koppige GT3-veld van elf fabrikanten veranderde de voorsprong bijna met het uur. De zegevierende Porsche 911 GT3 R van Rowe Racing kwam zondagochtend voor het eerst aan de leiding, nadat de in 2015 regelrechte Le Mans-winnaar Tandy de aandacht trok als de snelste coureur in het veld op een geleidelijk droogende baan. Nadat zijn teamgenoten Bamber en Vanthoor indrukwekkende stints hadden neergezet, was het opnieuw de Brit die in het laatste uur de aandacht trok. Na perfecte tactische beslissingen van het doorgewinterde klantenteam, achter het stuur van zijn noodlijdende auto, overtrof Tandy de nr. 66 Audi in een aangrijpende eindsprint. Na 24 uur kwam hij over de finish met slechts 4,687 seconden voorsprong – zijn racewagen, die alarmerende geluiden maakte door gebrek aan transmissieolie, zou hoogstwaarschijnlijk geen ronde hebben gereden.

Matteo Cairoli maakte ook indruk in de laatste minuten van de fondklassieker. De Italiaan maakte optimaal gebruik van het tractievoordeel van de Porsche 911 GT3 R op de natte baan en vocht zich kort voor de geblokte vlag naar de derde plaats. De nummer 12 racer van GPX Racing met fabrieksrijders Mathieu Jaminet, Patrick Pilet (beiden Frankrijk) en Matt Campbell (Australië) bereikte de finish op de vierde plaats na een even sterke aanval door het veld, met de nr. 40 zusterwagen eindigend op elfde. Het eerste Spa-uitje voor het Frikadelli Racing-team met Porsche-ambassadeur Jörg Bergmeister als een van de coureurs eindigde de marathon op positie acht.

Het klantenteam van KCMG werd echter geteisterd door pech in de race van dit jaar. De auto met nummer 21 ging vervroegd uit vanwege aanhoudende trillingen aan de achterkant van de Porsche 911 GT3 R. De zusteauto van de winnaars van vorig jaar Michael Christensen uit Denemarken, Kévin Estre uit Frankrijk en Richard Lietz uit Oostenrijk verloren vijf ronden door een wieldrager. defect en eindigde uiteindelijk op de 13e plaats. De Herberth Motorsport-ploeg, die soms zowel de Pro-Am- als de Am-categorie had geleid, verloor beide voertuigen bij ongevallen. Het nummer 56 van Dinamic Motorsport en de nummer 99 van Rowe Racing moesten ook vervroegd met pensioen.

Opmerkingen over de race
Sebastian Golz (Project Manager Porsche 911 GT3 R):“Het was een buitengewoon opwindende finish – ons hart klopte op volle toeren. De laatste uren waren gewoon zenuwslopend. Grote felicitaties aan Rowe Racing en de coureurs die het absolute maximum hebben bereikt. Naast de eindzege hebben we ook een van Dinamic Motorsport’s auto’s op het podium en GPX Racing op de vierde plaats. Dat onderstreept de sterke partners die we aan onze zijde hebben als de Porsche 911 GT3 R gaat racen. ”

Nick Tandy (Porsche 911 GT3 R # 98):“Ik zal deze finale nooit vergeten. Onze overwinning hing aan een zijden draadje toen er in de voorlaatste ronde plotseling harde geluiden uit de achterkant van het voertuig kwamen. Het klonk bijna alsof er kleine bommen explodeerden. Ik schrok en tegelijkertijd schoof de achteras op een oliespoor rond. Wat ik me niet realiseerde, was dat de olie uit onze auto kwam. Ik kan nog steeds niet helemaal geloven dat de Porsche 911 GT3 R ons over de finish heeft gehaald. De opluchting en vreugde zijn niet te beschrijven. “

Earl Bamber (Porsche 911 GT3 R # 98):“Het is gewoon ongelooflijk. Dat was een echte teamprestatie. Iedereen deed zijn uiterste best en gaf nooit op. In het begin zagen onze kansen er niet goed uit, maar met een enorme vastberadenheid bereikten we de kop. Deze overwinning voelt gewoon geweldig. We hebben dit jaar veel pech gehad. De triomf in Spa helpt ons dat allemaal te vergeten. Het is een droom die uitkomt! “

Laurens Vanthoor (Porsche 911 GT3 R # 98): “Dit brengt me tot tranen. Het 2020-jaar was voor ons vaak moeilijk omdat het geluk nooit aan onze kant stond. Op een gegeven moment had ik het seizoen in mijn hoofd bijna afgeschreven. En dan vooral om te winnen tijdens mijn thuisrace in Spa-Francorchamps. Ik kan de emoties niet beschrijven. Eerst moet ik het allemaal laten bezinken. “

Sven Müller (Porsche 911 GT3 R # 54):“Ik ben super blij met positie drie. Halverwege de race en na de pech met twee strafschoppen hadden we helemaal niet verwacht dat een podiumresultaat mogelijk zou zijn. Maar Matteo zette gewoon een sensationele laatste stint neer en het team heeft ook geweldig werk geleverd. “

Mathieu Jaminet (Porsche 911 GT3 R # 12): “Positie vier is een goed resultaat, maar ik ben nog steeds teleurgesteld. Er was meer mogelijk geweest. Soms liepen we voorop. Ons tempo was constant goed, maar het was nog niet genoeg voor een podiumplek. Kleine dingen hinderden ons, en soms was onze strategie niet helemaal perfect. Het is natuurlijk een geweldige dag voor Porsche. Overwinning en nog een auto op het podium – beter dan dat wordt het nauwelijks. “

Dennis Olsen (Porsche 911 GT3 R # 22):“Eerste en derde plaats voor Porsche – gefeliciteerd aan de jongens! De race was wat moeilijker voor ons, we verloren in de nacht twee ronden. We hebben er alles aan gedaan en een ronde ingehaald, maar in de tweede ronde lukte het niet omdat er aan het eind te weinig gele fasen waren. Ik ben natuurlijk een beetje teleurgesteld, want onze Porsche liep perfect en iedereen heeft goed werk geleverd. “

Race resultaten
1. Tandy / Bamber / Vanthoor (GB / NZ / B), Porsche 911 GT3 R # 98, 527 ronden
2. Drudi / Niederhauser / Vervisch (I / CH / B), Audi R8 LMS # 66, 527 ronden
3 Cairoli / Engelhart / Müller (I / D / D), Porsche 911 GT3 R # 54, 527 ronden
4. Campbell / Pilet / Jaminet (AUS / F / F), Porsche 911 GT3 R # 12, 527 ronden
8. Bergmeister / Olsen / Makowiecki (D / N / F), Porsche 911 GT3 R # 22, 527 ronden
11. Dumas / Deletraz / Preining (F / CH / A), Porsche 911 GT3 R # 40, 525 ronden
13. Christensen / Lietz / Estre (DK / A / F), Porsche 911 GT3 R # 47, 522 ronden
29. Werner / Andlauer / Bachler (D / F / A), Porsche 911 GT3 R # 99, 495 ronden
37. Allemann / Bohn / Renauer / Renauer (CH / D / D / D), Porsche 911 GT3 R # 991, 375 ronden
43. Liberati / Burdon / Imperatori (I / AUS / CH), Porsche 911 GT3 R # 21, 247 ronden
46. ​​Häring / Konstantinou / Joos / Seefried (D / GR / D / D), Porsche 911 GT3 R # 918, 158 ronden
48. Rizzoli / de Leener / Pedersen / Sbirrazzuoli (I / B / DK / MC), Porsche 911 GT3 R # 56, 149 ronden

Volledige resultaten op www.total24hours.com/results.