McLaren onthult de gloednieuwe, high-performance hybride supercar van de volgende generatie: de McLaren Artura

 • De volledig nieuwe Artura is McLaren’s allereerste in serie geproduceerde High-Performance Hybrid (HPH) supercar
 • Eerste model gebouwd op geheel nieuwe McLaren Carbon Lightweight Architecture (MCLA), geoptimaliseerd voor HPH-aandrijflijnen en gebouwd in het McLaren Composites Technology Center (MCTC)
 • Lichtgewicht carrosserie met aluminium en koolstofvezel heeft perfecte supercar-proporties; De ‘vorm volgt functie’-ontwerpfilosofie geeft een pure en functionele look
 • Toonaangevende vermogen-gewichtsverhouding van 488 pk /ton* (bij het laagste drooggewicht van 1.395 kg*)
 • Super lichtgewicht techniek maakt de Artura de lichtste in zijn klasse met een leeggewicht (DIN) van slechts 1.498 kg*
 • De aandrijflijn bestaat uit een geheel nieuwe 3,0-liter V6-benzinemotor met dubbele turbocompressor, een E-motor en een accupakket
 • Gecombineerd vermogen bedraagt 680 pk en 720 Nm
 • 585 pk – bijna 200 pk per liter – en 585 Nm uit de geheel nieuwe V6
 • De 95 pk sterke E-motor levert een koppel van maximaal 225 Nm, wat zorgt voor de scherpste gasrespons ooit van een McLaren-supercar
 • Acceleratie 0-100 km/h in 3,0 seconden*, 0-200 km/h in 8,3 seconden* en 0-300 km/h in 21,5 seconden*
 • De Artura is de zuinigste McLaren ooit geproduceerd (129 g/km COin gecombineerde EU WLTP-cyclus*); 7,4 kWh batterij maakt 30 km* volledig elektrisch rijden mogelijk
 • Vijf jaar garantie; zes jaar garantie op de batterij en 10 jaar garantie op de carrosserie
 • Compleet nieuw interieur met alle belangrijke bedieningselementen te bereiken met de handen aan het stuur; nieuw 8-inch HD-infotainmentsysteem met touchscreen, inclusief configuratie van rijhulpsystemen (ADAS) en smartphone-mirroring

De geheel nieuwe McLaren Artura is het begin van zowel een nieuw hoofdstuk voor het baanbrekende luxe supercar-bedrijf als een nieuw tijdperk in supercartechnologie en -prestaties. McLaren’s eerste in serie geproduceerde high-performance hybride supercar brengt meer dan een halve eeuw van race- en straatauto-ervaring en -expertise van het bedrijf samen in een supercar van de volgende generatie.

Een veeleisend programma om zoveel mogelijk gewicht te besparen aan chassis – met de Artura debuteert de nieuwe McLaren Carbon Lightweight Architecture (MCLA) -, het compacte HPH-aandrijfsysteem en zelfs de bekabeling van de elektrische systemen (een reductie van 10% werd behaald), leidde tot een drooggewicht van slechts 1.395 kg*.

De hybride componenten tezamen wegen slechts 130 kg (inclusief een batterijpakket van 88 kg en een E-motor van 15,4 kg), wat resulteert in een DIN-gewicht van 1498 kg*. Daarmee weegt de Artura net zoveel als vergelijkbare supercars zonder hybride-aandrijflijn. Het maakt de Artura een superlichtgewicht.

“Alle ervaring en expertise van McLaren is in de Artura gegoten. Onze geheel nieuwe, krachtige hybride aandrijflijn levert indrukwekkende prestaties, betrokkenheid van de bestuurder en dynamische excellentie waar McLaren bekend om staat, met als bijkomend voordeel de mogelijkheid om elektrisch te rijden. De introductie van de Artura is een mijlpaal – voor McLaren, voor onze klanten die deze auto op elk emotioneel en rationeel niveau zullen waarderen en ervan zullen genieten – en voor de supercarwereld.”

 Mike Flewitt, CEO, McLaren Automotive

Het hart van de aandrijflijn van de Artura wordt gevormd door de geheel nieuwe, 2.993 cc V6-benzinemotor met dubbele turbocompressor. Met een vermogen van 585 pk – bijna 200 pk per liter – en een koppel van 585 Nm is de aluminium dry-sump motor compact en licht van gewicht; Met slechts 160 kg weegt hij 50 kg minder dan een McLaren V8. Bovendien is hij aanzienlijk korter.

In harmonie met de nieuwe V6 werkt de Artura’s compacte, axiale flux E-motor, die zich in het transmissiehuis bevindt. Kleiner en krachtiger dan een conventionele E-motor met radiale flux, kan de E-motor 95 pk en 225 Nm genereren en beschikt hij over een vermogensdichtheid per kilo die 33% hoger is dan bij het systeem dat wordt gebruikt in de McLaren P1 ™. De directe koppelafgifte van de motor – bekend als ‘torque infill’ – is de sleutel tot de vlijmscherpe gasrespons van de auto. Door opwindende ‘off-the-line’-prestaties haalt de Artura 0-100 km/h in slechts 3,0 seconden*, 0-200 km/h kost  8,3 seconden* en 0-300 km/h neemt 21,5 seconden* in beslag. De topsnelheid is begrensd op 330 km/h.

De E-motor wordt aangedreven door een batterijpakket bestaande uit vijf lithium-ionmodules, met een bruikbare energiecapaciteit van 7,4 kWh en een EV-bereik van 30 km*. De batterij wordt gekoeld met koelmiddel met behulp van koelrails. Het geheel – inclusief een stroomverdeler- is gemonteerd op een koolstofvezelvloer. Dit geheel is vervolgens op het achterste deel van de monocoque geschroefd, waardoor de stijfheid, de gewichtsverdeling en de crashbescherming worden geoptimaliseerd.

De McLaren Artura is het eerste model met de nieuwe McLaren Carbon Lightweight Architecture (MCLA) als basis. Ontworpen en vervaardigd in het McLaren Composites Technology Center (MCTC) in de regio Sheffield, zet MCLA een nieuwe standaard voor McLaren’s geavanceerde flexibele chassisontwerp. Het is geoptimaliseerd voor krachtige hybridetoepassingen, omvat een op maat gemaakt batterijcompartiment en introduceert een baanbrekende elektrische ethernetarchitectuur, samen met een elektrisch verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsysteem (eHVAC).

Het interieur van de Artura is niet minder revolutionair. De cockpit is meer dan ooit gecentreerd rond de bestuurder. De selectie van de rijstanden is verplaatst naar het instrumentenpaneel, waardoor het stuur vrijgehouden kon worden van onnodige schakelaars. Wel kan de bestuurder nog steeds de rijmodi aanpassen zonder zijn handen van het stuur te halen.

De bestuurder kan kiezen uit vier Powertrainstanden, waaronder een E-modus voor 30 km emissievrij rijden. De Comfort-modus is ontworpen voor gemengde rijomstandigheden en maximaliseert bereik en efficiëntie, waarbij de verbrandingsmotor wordt uitgeschakeld bij een snelheid van minder dan 40 km/h met behulp van een verlengde stop- en startmodus. In de Sport- en Trackstand wordt elektrisch vermogen op een steeds agressievere manier ingezet voor respons en acceleratie bij lage toeren (‘torque infill’). Afzonderlijke bedieningsstanden passen de stevigheid van de dempers en de mate van tussenkomst van de elektronische stabiliteitscontrole aan aan de voorkeur van de bestuurder en de weers- en wegomstandigheden.

De remprestaties zijn ook uitzonderlijk. De Artura is voorzien van koolstofkeramische remmen met lichtgewicht aluminium remklauwen uit dezelfde familie als de systemen van de LT-modellen van McLaren.

De stoel bevindt zich in een ergonomisch geoptimaliseerde cockpit, waarbij de koolstofvezelschaal is afgestemd op een slank dashboard en dito deuren. Een bestuurder met een lengte van 1,93 meter heeft royale knie- en beenruimte.

Een geheel nieuw McLaren infotainment- en connectiviteitssysteem (MIS II) maakt gebruik van twee high-definition schermen. De interface is gebouwd op geheel nieuwe software en op maat gemaakte hardware om een reactievermogen te bieden die overeenkomt met die van een smartphone. MIS II bevat de bekende McLaren-apps, waaronder McLaren Track Telemetry en Variable Drift Control, en bevat ook een opnieuw ontworpen navigatiekaart. Een stealth-modus op het hoofdpaneel verbergt niet-essentiële informatie, waardoor afleiding wordt verminderd en volledige concentratie op de weg wordt bevorderd.

De Artura kan per direct worden besteld, vanaf april is de Artura in de showroom te bezichtigen en de eerste klantverkochte auto’s worden in het derde kwartaal van dit jaar verwacht. -. Er zijn drie uitvoeringen leverbaar: Performance, een op sportiviteit en functionaliteit gerichte uitvoering; TechLux, waarbij de focus ligt op de technische luxe en Vision, dat een meer avant-gardistische en avontuurlijke uitstraling heeft.

Elke McLaren Artura wordt standaard geleverd met vijf jaar garantie, zes jaar batterijgarantie en 10 jaar carrosseriegarantie.

Meer informatie over de McLaren Artura is beschikbaar op: http://cars.mclaren.com/en/artura

_____________

*waarde nog te bevestigen – in afwachting van definitieve tests

 

 

 

McLaren Artura technical specification

Engine configuration M630 V6 engine, 2,993cc twin-turbocharged, hybrid powertrain with axial flux electric motor
Drivetrain layout Longitudinal mid-engined, RWD
Power PS (bhp/kW) @ rpm 680 PS (671/500): 585PS (577/430) @ 7,500rpm from petrol engine; 95PS (94/70) from electric motor1
Torque Nm (lb ft) @ rpm 720 (531): 585 (431) @ 2,250-7,000rpm from petrol engine, 225 (166) from electric motor1
Transmission 8-Speed SSG (reverse using electric motor) with electronic locking differential (E-diff).

Electric, Comfort, Sport and Track modes

Steering Electro-hydraulic; power-assisted
Chassis MCLA carbon fibre monocoque with aluminium front and rear frames and chassis structures
Suspension Independent adaptive dampers, front: dual aluminium wishbones, rear: upper wishbone and lower multi-link setup.

Proactive Damping Control (PDC). Comfort, Sport and Track modes

Brakes Carbon Ceramic Discs (390mm front; 380mm rear) with forged aluminium brake calipers (6-piston front monobloc; 4-piston rear)
Wheels (inches) Front: 19 x 9J; Rear: 20 x 11J
Tyres Pirelli P-ZERO™ and Pirelli P-ZERO™ Corsa tyres with Pirelli Cyber Tyre® technology

Front: 235/35Z/R19 91Y

Rear: 295/35/R20 105Y

Length, mm (inches) 4,539 (179)
Wheelbase, mm (inches) 2,640 (104)
Height, mm (inches) 1,193 (47)
Width, with mirrors, mm (inches) 2,080 (82)
Width, mirrors folded, mm (inches) 1,976 (78)
Width, without mirrors, mm (inches) 1,913 (75)
Track (to contact patch centre), mm (inches) Front: 1650 (65); Rear: 1613 (63.5)
Lightest dry weight, kg (lbs) 1,395 (3,075)
DIN Kerb weight [fluids + 90% fuel], kg (lbs) 1,498 (3,303)
Fuel tank capacity, litres (UK/USA gallons) 72 (15.8/19)
Usable Battery capacity 7.4kWh
Battery charge time 2.5 hours to 80% charge (via EVSE cable)
Electric-only range (km/miles) 30/19*
Electric maximum speed 130km/h (81mph) *
Luggage capacity, litres 160

 

Performance data

0-97km/h (0-60mph) 3.0 seconds*
0-100km/h (0-62mph) 3.0 seconds*
0-200km/h (0-124mph) 8.3 seconds*
0-300km/h (0-186mph) 21.5 seconds*
0-400m / ¼ mile 10.7 seconds*
Maximum speed 330km/h (205 mph) – electronically limited
200-0km/h (124mph-0) braking, metres (ft) 126*
100-0km/h (62mph-0) braking, metres (ft) 31*

 

Efficiency

CO2 emissions, g/km WLTP EU (combined) 129*
Fuel consumption, WTLP EU I/100km/UK MPG
Combined TBC/>50*
Low TBC/TBC
Medium TBC/TBC
High TBC/TBC
Extra-high TBC/TBC
Fuel consumption, US mpg
City TBC
Highway TBC
Combined TBC

Warranty

Vehicle (years/km) 5/75,000
Battery (years/km) 6/75,000
Roadside assistance (years/miles) 5/unlimited
Body (anti-perforation) (years/miles) 10/unlimited

 

**waarde nog te bevestigen – in afwachting van definitieve tests

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait