Nieuwe boeken voor de autofan (Vincent Arpons)

Imagine! Automobile Concept Art from the 1930’s to the 1980’s.

 

In de periode 1945-1975 kende de Amerikaanse auto-industrie een

ongekende bloei. De stylingafdelingen (het woord design vind ik persoonlijk niet passend) produceerden de meest iconische modellen en voor de tekenaars stond nauwelijks een rem op hun stoutste dromen. Aan ieder nieuw model dat van de band liep, gingen honderden mooie ontwerpen en voorstellen vooraf, die het uiteindelijk in de chef-etages niet haalden. Een schat aan kunstwerken, die veelal het werk waren van minder bekende goden.

De meeste tekeningen, echte artistieke juweeltjes, werden hierna door de merken zelf vernietigd, uit schrik dat ze misschien zouden gekopieerd worden en waarschijnlijk omdat men er toen de waarde niet van inzag.

Auteur Kelley slaagde erin om een deel daarvan toch te redden en zo een interessante collectie aan te maken. In zijn boek toont hij een 235-tal ontwerpen van 87 artiesten. Een oeuvre dat je meeneemt vooral naar de fabulous fifties en de golden sixties (de titel geeft 1930-1980 aan).

Een aanrader voor wie interesse heeft in de Amerikaanse auto-industrie en heimwee naar die ‘zorgeloze’ periode.

Well done!

 

Auteur: P. G. Kelley. Taal: Engels.

ISBN: 9781854433077. 22 x 30 cm. 323 blz.

Uitgever: Dalton Watson Fine Books USA. daltonwatson.com

 

Technik-Transfer. Wege über Grenzen – Grenzen im Weg.

 

Dit is Band 5 van het Archiv für Fahrzeuggeschichte waarvan we de vorige vier hier al presenteerden in vorige rubrieken.

F-Kubik bestaat uit een groep Duitse auteurs, specialisten in historisch research van het rijke autoverleden.

Ditmaal gaat het over invloeden, samenwerkingen, licenties en kruisbestuivingen die ontstonden tussen autoproducenten van verschillende regio’s en landen.

Een typisch voorbeeld hiervan zijn de vele Fiat-afgeleiden, Polski-Fiat – Zastava – Lada enz., die in de landen van het Oostblok van de band liepen.

Een interessante studie, verdeeld over een achttal hoofdstukken, die je makkelijk op verschillende tijdstippen kan doornemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteurs: F-kubik. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-9810348-4-4. 17 x 24 cm. 96 blz.

Uitgever: FGV-Verlag. fgv-verlag.de

 

Fra Sca. Franco Scaglione. Il poeta dell’aerodynamica.

 

 

Ontwerper Franco Scaglione behoort tot de grootmeesters onder de Italiaanse autostylisten.

Er verschenen reeds meerdere boeken omtrent de getalenteerde auteur van de Alfa Romeo 33 Stradale, waarvan we er enkele hier presenteerden.

Wie alles wil weten over welke modellen de man zoal tekende, zal met dit werk misschien ontgoocheld zijn. Het boek, dat in overleg met zijn dochter tot stand kwam, schept eerder een beeld over het (getormenteerde) leven van Fra Sca, de naam waarmee hij zijn ontwerpen tekende.

Vooral het feit dat de man het laatste deel van zijn leven teruggetrokken doorbracht in een klein dorp, werpt een aparte blik op het dramatische luik van zijn carrière.

Voorzien van vele foto’s, draagt dit boek bij tot een beter begrip van het personage Franco scaglione.

 

 

 

 

Auteur: P. Giaconi. Taal: Italiaans.

ISBN: 978-88-6995-766-6. 21 x 28 cm. 198 blz.

Uitgever: Pacini Editore Pisa (I). pacinieditore.it

 

Citroën. L’histoire et les secrets de son bureau d’études depuis 1917.

Tome 1 / Tome 2.

 

Dit is een heruitgave van de tweedelige reeks van auteur Roger Brioult. De originele exemplaren waren nog enkel tweedehands te vinden en er werden forse prijzen voor betaald.

Nu heeft LVA Editions (La Vie de l’Auto) beslist om ze opnieuw uit te geven.

Schrijver Brioult betitelde zichzelf als journalist-mecanicien, publiceerde verschillende boeken bij ETAI en werkte ook mee aan de Franse versie van het beruchte boek ‘Unsafe at any speed’ van Ralph Nader, ‘Ces voitures quit tuent’, verschenen bij Flammarion.

Beide boeken zijn een verzameling van verschillende, losse anecdotes of getuigenissen van bekende Citroën medewerkers zoals André Lefèbvre of Paul Magès.

Ongelooflijk boeiend materiaal, dat thuis hoort in iedere zichzelf respecterende autobibliotheek en zeker die van Citroën-aanbidders!

 

 

Auteur: R. Brioult. Taal: Frans.

ISBN: 978-2-905171-99-3(Tome 1) en 978-2-900246-02-3 (Tome 2)

17 x 25 cm. 256 blz.

Uitgever: LVA Editions. editions-lva.fr

 

Lotus Elan and +2 Source book.

 

 

 

 

Auteur Matthew Vale schreef reeds verschillende Lotus-boeken en ontpopt zich als ware Lotus-kenner. Dit boek biedt je werkelijk alles wat je nodig hebt om een Elan aan te schaffen, te onderhouden of te restaureren.

Alles is mooi gepresenteerd en van duidelijke foto’s voorzien, achteraan vind je ook een nuttige index.

A great job!

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteur: M. Vale. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787114-59-3. 26 x 26 cm. 208 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. veloce.co.uk

 

Dodge Viper. The full story of the world’s V10 sports car.

 

 

 

De iconische Viper, geesteskind van technische legende Carroll Shelby en car guy Bob Lutz, spreekt tot de verbeelding van iedere fan van Detroit Iron, zoals mezelf.

De Dodge Viper was met zijn V10 motor een sterk staaltje techniek en een voorloper van de huidige, heetgebakerde Challengers en Chargers.

Concernmoeder Chrysler, in de jaren ‘50 al beroemd door zijn Hemi-motor, staat sinds jaren bekend als bedrijf van toegewijde ingenieurs.

In dit boek lees je hoe de Viper kon ontstaan, ook met inbreng van het Italiaanse Lamborghini. De vele kleurfoto’s en de bruikbare index vervolledigen dit fantastisch boek.

Just like the Viper,gorgeous!

 

 

 

 

 

 

Auteur: D. Zatz. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787115-29-3. 21 x 26 cm.

Uitgever: Veloce Books UK. veloce.co.uk

 

Preston Thomas Tucker. Rêveur génial ou escroc patenté?

 

 

 

 

Auteur Serge Constantin (pseudoniem) is al jarenlang fan van de legendarische Tucker en zijn bouwer. Zelf reisde hij naar de USA om nog meer gegevens over de ingenieuze Tucker en de geniale Preston te verzamelen. Het jarenlange opzoekingswerk resulteerde in een prachtig boek over dit tumultueuze personage en zijn levenswerk.

Uitgegeven in eigen regie en (daarom) in paperback-vorm is dit boek een waardevolle bijdrage voor een beter inzicht in het enigmatisch figuur Preston Tucker, zijn ‘roller coaster’ carrière en de beroemde Tucker torpedo. Mooi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteur: S. Constantin. Taal: Frans.

ISBN: 978-2-960248-30-2. 21 x 30 cm. 216 blz.

 

Mercedes-Benz W123.

 

 

De W123 is een succesnummer onder de Mercedes-Benz wagentypes.

Als Limousine, Kombi, Coupé en ook in Lang-versie werd de 123 maar liefst 2,7 miljoen keer verkocht.

Auteur Lars Döhmann brengt in de reeks ‘Bewegte Zeiten’ een duidelijk beeld van het ontstaan, de vele types en de carrière van deze ‘ster onder de sterren’.

Het compacte boek biedt je de nodige info met zijn vele foto’s, technische gegevens en raadgevingen voor wie een W123 wil aanschaffen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteur: L. Döhmann. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-667-11965-0. 17 x 25 cm. 112 blz.

Uitgever: Delius-Klasing Bielefeld (D). delius-klasing.de

 

The book of the Honda S2000.

 

 

Toen de S2000 in 1999 werd aangekondigd was ik eindeloos geboeid door het (voor een seriemotor) onwaarschijnlijk hoge litervermogen, 120 pk/liter namelijk. De tweeliter motor produceerde in de Japanse versie zelfs 250 pk met een compressieverhouding van 11,7:1.

Een prestatie die alle eer bewijst aan motorenspecialist Honda.

Auteur Brian Long brengt een compleet overzicht van de 10 jaar durende carrière van de S2000, de achtereenvolgende versies en sluit af met een tabel van de productiecijfers en een nuttige namenindex.

Een goed gepresenteerd boek dat beantwoordt aan de fameuze Honda-slogan: The power of dreams.

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteur: B. Long. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787112-14-8. 21 x 26 cm. 160 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. veloce.co.uk

 

Packard. An illustrated history 1899-1958.

 

 

 

 

Auteur Patrick Foster is bekend om zijn vele boeken en ook om de interessante bijdragen aan vele autotijdschriften zoals Collectible Automobile of Hemmings Classic Car.

Er verschenen al heel wat titels over het prestigieuze Packard maar dit boek betekent een mooie aanvulling met zijn 200-tal foto’s en afbeeldingen. Het sluit af met een interessant overzicht van de verschillende Packard concept cars.

 

 

 

 

 

 

 

Auteur: P. R.  Foster. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-58388-346-4. 22 x 28 cm. 126 blz.

Uitgever: Enthusiast Books USA. enthusiastbooks.com

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait