Jaguar E-Type. A legend turns 60.

Jaguar E-Type. A legend turns 60.

Tot 29 augustus loopt in Autoworld Brussels de tentoonstelling rond de iconische Jaguar E-Type.

De beroemde E-Type werd in 1961 op het Salon van Genève gepresenteerd en ontpopte zich meteen als publieksidool. De sigaarvormige lijn, ontworpen door aerodynamica-specialist Malcolm Sayer, was met zijn lange motorkap totaal verschillend van de modellen die je bij de vele brave berlines en coupé’s op de andere stands kon zien. Inderdaad, Jaguar-baas William Lyons had eens te meer zijn slag thuis gehaald. Ook nu weer kon hij een mooi gelijnde en goed presterende sportwagen op de markt brengen tegen een veel betere prijs dan de elitaire concurrentie (denk aan Aston Martin,Jensen, Maserati, Ferrari enz). De slogan ‘Grace, space and pace’ bleek ook ditmaal terecht. Zelfs Enzo Ferrari was volgens de pers danig onder de indruk en gaf heimelijk toe dat hier de mooiste sportwagen stond. Wie Enzo kent weet dat hij niet kwistig met complimentjes gooide. Ooit las ik dat hij de lijn van de E-Type eigenlijk niet als mooi maar als ‘voluptueus’ bestempelde… De Commendatore was altijd ad rem en nooit mals voor concurrenten. Zo beschreef hij de Engelse renstallen (Lotus, BRM)  met de term ‘I garagisti’ en als hij het over Maserati had, dan sprak hij over ‘die van Bologna’. De naam Maserati kreeg hij zelfs niet over de lippen… Het adjectief ‘voluptueus’ moet je dus ironisch interpreteren, zeker van een man als Enzo die oog had voor het vrouwelijk schoon… Met een perverse ondertoon dus.

Het waren heroïsche tijden toen in de jaren zestig en een mooi verhaal is dat Norman Dewis (testpiloot bij Jaguar) door Sir Lyons gevraagd werd om zo snel mogelijk een tweede E-Type naar Zwitserland te brengen omwille van het ongeziene succes. In recordtijd (’s nachts!)  reed  Dewis een E-Type van Coventry naar Genève en was in de vroege ochtend -net op tijd- present voor de persvoorstelling in het bekende ‘Le parc des eaux vives’ om de journalisten rond te rijden. Prachtig!

De E-Type evolueerde van de Series 1 ‘Flat floor’ met de beruchte Moss-versnellingsbak en de koplampen achter plexiglas, over vele jaren tot de krachtige, confortabele V12-versie. Een ongelooflijk boeiend stuk geschiedenis, allemaal te zien en te genieten in het mooie decor van Autoworld. We zeiden het al, de E-Type:  een icoon!

 

Tekst en foto’s: Vincent Arpons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait