InterClassics Brussels toont unieke racewagens uit imposante racecarrière Jacky Ickx

Brussel, 5 november 2021 – Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 november brengt InterClassics Brussels een eerbetoon aan de succesvolste Belgische coureur allertijden: Jacky Ickx. Tijdens de zesde editie van de oldtimerbeurs in Brussels Expo zijn de meest iconische wagens uit de imposante racegeschiedenis van Ickx te zien waaronder de Porsche 911 “935” Paris-Dakar en Lotus Cortina, elk markeren een belangrijk punt in zijn carrière. Ickx staat bekend als multitalent waardoor de collectie vele raceklassen beslaat. Formule 1, Le Mans, Paris-Dakar en touringcars ontbreken dan ook niet.

1984 Porsche 911 “953” Paris-Dakar
Jacky Ickx heeft zich bewezen als een begenadigd woestijnrijder. Hij nam in 1981 voor het eerst deel aan Paris-Dakar met een Citroën CX, helaas zonder succes. De twee daaropvolgende jaren deed hij opnieuw mee, dit keer met een Mercedes-Benz G-Klasse. In 1983 wint hij als enige Belg ooit de loodzware rally. Zowel de Citroën als Mercedes-Benz zullen te bewonderen zijn in Paleis 5. Het werd echter écht interessant toen Ickx in 1984 Porsche wist te overtuigen om speciaal voor “Le Dakar” een 4×4 versie van de 911 te bouwen. Het verwachtte succes voor Jacky Ickx bleef uit. Na een kabelbrand viel hij terug naar plaats 139 maar wist alsnog als 6e te finishen. René Metge, eveneens fabrieksracer voor Porsche heeft de champagne wél geproefd. Voor Porsche smaakte dit succes naar meer, waarna de 959 ontwikkeld werd. Tot op de dag van vandaag wordt deze Porsche als de meest geavanceerde Dakar-racer ooit gezien.

Zowel de Porsche 911 als Mercedes-Benz G-Klasse worden ter beschikking gesteld door respectievelijk het Porsche Museum in Zuffenhausen en Mercedes-Benz Museum in Stuttgart. 

1964 Lotus Cortina
Zoals veel historische touringcars begon deze sportsedan zijn leven als keurige Engelse familieauto. Aangepakt door sportwagenfabrikant Lotus bleek de Ford Cortina echter tot veel meer in staat! De verbeterde ophanging, motorupgrade en lichtgewicht onderdelen zorgde voor een racer waar de gevestigde orde rekening mee dient te houden. Om de nieuwe snelle Cortina te promoten besloot de importeur van Ford België om aanstormend talent Jacky Ickx achter het stuur te zetten. Dit bleek de doorbraak voor de jonge Ickx. Hij maakt furore en op zijn 19e rijdt hij z’n eerste internationale race. In Boedapest staat Ickx aan de start met een Cortina van renstal Mann Racing. Doordat dit een fabrieksteam betrof mocht Ickx de auto delen met “racing-royalty”. Eerdere coureurs die plaatsnamen in de Cortina waren Jim Clark en Graham Hill. Samen goed voor 4 F1-kampioenschappen. Deze specifieke Cortina is afkomstig uit een Britse privéverzameling en daardoor een uniek onderdeel van de Ickx expositie tijdens InterClassics Brussels.

Naast de Ickx expositie belicht InterClassics ook de geschiedenis van het Britse Elva. Onbekend bij het grote publiek, echter was dit de voorloper van het succesvolle sportwagenmerk McLaren. In samenwerking met Minister van Staat Guy Verhofstadt (Elva kenner en verzamelaar) en McLaren Brussels wordt de korte maar boeiende historie gepresenteerd tijdens de beurs van 19 tot en met 21 november 2021 in Brussels Expo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait