DIRIYAH PREVIEW: ALLES WAT JE MOET WETEN VOORAFGAAND AAN DE SEIZOEN 8-OPENER

Het ABB FIA Formula E World Championship gaat opnieuw op groen deze vrijdag en zaterdag, 28 en 29 januari in Diriyah, met de openingsrondes van seizoen 8 vanuit het historische hart van Saoedi-Arabië en fans die terugkeren naar de tribunes.

In seizoen 8 zal een ultracompetitieve grid van 11 teams en 22 topcoureurs van over de hele wereld strijden om de eerste plaats in ’s werelds enige volledig elektrische eenzitter FIA World Championship-titels.

Seizoen 7 runner-up Edo Mortara (ROKiT Venturi Racing) rondde de Valencia pre-season test bovenaan af om het tempo van begin 2021/22 te bepalen, hoewel het hele veld met iets meer dan een seconde werd gesplitst.

MANIEREN OM TE KIJKEN: waar en hoe elke minuut van seizoen 8 te bekijken

De strijd om de eerste plaats wordt steeds heviger in de Formule E, zoals het gat van 10 punten tussen eerste en vijfde vorig seizoen bewijst. Gaat Mercedes-EQ dubbel voor een paar wereldtitels op de bounce? De Duitser bezegelde de eerste WK-eer voor teams en coureurs op het laatst in Berlijn – de laatste door toedoen van de Nederlander Nyck de Vries – om 2020/21 af te ronden, maar het behouden van die titels zal een hele zwaardere prestatie zijn.

Nieuw seizoen, nieuwe line-up

Een nieuw seizoen brengt frisse team- en rijdersbezettingen met zich mee , hoewel de top vier finishers ongewijzigde teams opstellen.

Regerend kampioenen Nyck de Vries en Stoffel Vandoorne keren terug met Mercedes-EQ om hun rijders- en teamswereldkampioenschap te verdedigen. Seizoen 7 van de Nederlander sprak voor zich, terwijl Vandoorne uiteindelijk een podium of zo verlegen van de eerste plaats eindigde, ondanks dat hij zijn regelrechte tempo bewees met een ongeëvenaarde drie Julius Baer Pole Positions.

De Vries bezegelde vorig seizoen een eerste Formule E-zege in Diriyah, via een clean sweep, want hij stond elke sessie niet minder bovenaan. De Mercedes-aandrijflijn ziet er sterk uit als het testen iets is om aan voorbij te gaan. Je zou dus verwachten dat de regerend kampioenen weer op de voorgrond staan, al kan er van alles gebeuren in de Formule E.

Mercedes-EQ's Nyck de Vries pakt eerste overwinning in formule E's eerste nachtrace de 2021 Diriyah E-Prix

Mitch Evans en Sam Bird zijn terug bij Jaguar TCS Racing. Eerstgenoemde kwam in de laatste ronde van seizoen 7 binnen een startlijn van potentiële topprijzen, terwijl Bird de non-scores die bij het zilverwerk horen zal willen gladstrijken als hij wil pushen voor een eerste Formule E-titel. Brit Bird zette vorig jaar wel de best mogelijke voet op met Jaguar in Diriyah, met de overwinning in Ronde 2. Hij is nog steeds de enige man die tot nu toe in elk Formule E-seizoen heeft gewonnen, inclusief twee overwinningen in Saoedi-Arabië zelf.

DS TECHEETAH bevestigde dat tweevoudig kampioen Jean-Eric Vergne opnieuw in de rij staat met seizoen 6-titelwinnaar Antonio Felix da Costa, terwijl de Chinees-Franse outfit zijn je ne sais quoi lijkt te heroveren. Hoewel het team nog steeds stevig in de jacht was, was het niet zo gierig als het was geweest tijdens de titeldubbel van de teams en de hattrick van de coureurs. Ongetwijfeld zullen JEV en Da Costa zeker weer een uitdaging zijn.

SEIZOEN 8 is hier! Alle teams en coureurs zullen in 2021/22 met elkaar strijden

Envision Racing zal proberen voort te bouwen op een positief seizoen 7, met Robin Frijns die indruk maakte op weg naar de vijfde plaats in het klassement vorige keer, en Nick Cassidy niet langer alleen de head-turning rookie.

Lawine Andretti’s Jake Dennis is terug na een stormachtige maidencampagne. Een laatste technische storing in de race zag hem in de muur en uit de titelstrijd. Toch betekent een van de beste rookie-seizoenen sinds het begin van de serie dat de verwachtingen hoog zullen zijn in 2021/22. Hij wordt vergezeld door de enige Amerikaanse coureur op de grid, 2019 Indy Lights-kampioen Oliver Askew.

1. Antonio Giovinazzi DRAGON PENSKE Formule E

ROKiT Venturi Racing gaat de nieuwe campagne in met de rug van hun beste tot nu toe. Edoardo Mortara schoot naar de tweede plaats in de coureurs en hij wordt dit seizoen vergezeld door 2016/17-kampioen Lucas di Grassi bij het Monegaskische team. De Zwitserse coureur genoot vorig jaar van Diriyah, toen hij naar het podium snelde nadat hij misschien wel de inhaalactie van 2020/21 had geproduceerd.

Tag Heuer Porsche Formula E Team’s volledig Duitse line-up blijft. Pascal Wehrlein en Andre Lotterer gaan opnieuw op zoek naar Porsche’s eerste racezege in de volledig elektrische autosport als Oliver Rowland zich bij Mahindra Racing bij landgenoot Alexander Sims voegt.

Maximilian Guenther maakt de overstap naar Nissan e.dams, naast 2015/16 kampioen Sebastien Buemi, terwijl DRAGON / PENSKE AUTOSPORT Antonio Giovinazzi vers uit de Formule 1 haalde, met de Italiaan naast Sergio Sette Camara.

Op NIO 333 wordt Oliver Turvey vergezeld door meervoudig Macau Grand Prix-winnaar en huidige FIA Formule 2-kampioenschapskoploper Dan Ticktum.

Herziene regelgeving

Vanaf seizoen 8kunnen Formule E-races nu extra racetijd van maximaal 10 minuten hebben wanneer incidenten Safety Car- of Full Course Yellow-neutralisaties veroorzaken tijdens de 45 minuten durende race plus één ronde.

De Gen2-auto’s van de Formule E zullen ook dit seizoen de snelste zijn die ze ooit zijn geweest. Coureurs kunnen tijdens races 220 kW aan vermogen aanboren in seizoen 8, een toename van 200 kW in seizoen 7. Het vermogen tijdens DE ATTACK MODE zal ook toenemen van 235kW naar 250kW.

Kwalificatie uitgelegd: Formule E’s nieuw-voor-seizoen 8-formaat in 60 seconden

Er is een nieuw kwalificatieformat met groepen en knock-out duels voor teams en coureurs om hun hoofd rond te krijgen in 2021/22, dat ook voor grotere beloningen moet zorgen in de jacht op Julius Baer Pole Position voor de vormjongens.

Dobbelsteentjes in het donker

De vorige keer organiseerde de Saoedi-Arabische seizoensopener de eerste nachtracesvan de Formule E. In seizoen 8zal het circuit opnieuw worden verlicht door 22 Formule E-auto’s en hun Halo’s, plus de nieuwste low-power LED-technologie rond het circuit.

LEES MEER: Diriyah in de diepte

Deze verminderen het energieverbruik met maximaal 50 procent in vergelijking met niet-LED-eenheden en worden aangedreven door duurzaam geproduceerde biobrandstofgeneratoren.

Hoe vonden de coureurs het racen ’s nachts in 2020/21?

Ik hou van racen in Saoedi-Arabië – het circuit is geweldig”, zegt tweevoudig kampioen Antonio Felix da Costa (DS TECHEETAH). “Ik was daar de eerste winnaar in seizoen 5 en ik heb geweldige herinneringen. We gaan elke keer goed als we er naartoe gaan.

“Omdat het een nachtrace is, gebeuren je trainingen en kwalificatie overdag en dan race je ’s nachts. De temperaturen veranderen, samen met het baanoppervlak waarbij het zand wordt weggeborsteld.

Diriyah S7

“Je percepties veranderen ook met de schaduwen die veranderen. Het vergt een beetje aanpassing en training voor het oog, maar ik hou van de verschillende variabelen en het creëert zeker een betere show voor de fans. Het is heel gaaf om daar te racen en geweldig om naar te kijken – vooral ’s nachts.”

Doe mee

Formule E vervaagt de grenzen tussen de echte en virtuele wereld van de autosport en er zijn nog meer mogelijkheden om deel te nemen aan het kampioenschap in seizoen 8, zelfs als je niet persoonlijk bij een E-Prix kunt zijn.

De Formule E is de enige autosport ter wereld die fans een actieve rol laat spelen in het beïnvloeden van de uitkomst. FANBOOST voor Ronde 1 is nu open tot 15 minuten na de ontmoeting, terwijl het stemmen voor Ronde 2 opent om 19:30 GMT op vrijdag 28 januari. Om je favoriete coureur een extra boost te geven, ga je naar FANBOOST en de Formule E-app.

Speel Formula E Predictor

Kun je het onvoorspelbare voorspellen? De Formule E Predictor plaatst je in de hot seat om elke ronde van het ABB FIA Formula E World Championship te voorspellen.

Het is gratis om te spelen en er worden punten toegekend voor elke juiste voorspelling. Maak je keuze voor vijf race-uitkomsten – kies uit de 22 Formule E-coureurs waarvan je denkt dat ze de E-Prix zullen winnen, julius baer pole position zullen veroveren, de TAG Heuer fastest lap zullen instellen, de eerste zijn die attack mode gebruikt en de coureur zijn om de meeste plaatsen in de race goed te maken.

Live volgen

Volg elke ronde vanuit Diriyah zoals het gebeurt in de Live Hub. Houd live timing bij – inclusief een real-time interactieve track map en de mogelijkheid om je favoriete coureur te volgen – plus gedetailleerde sessieverslagen, exclusieve interviews, alle standen en resultaten, evenals reacties vanaf de grond, zorgen ervoor dat fans geen moment zullen missen.

Met de Formule E-app kunnen fans achter de schermen gaan en naar Driver Radio luisteren voor live reacties vanuit de cockpit en de pitmuur terwijl de race zich afspeelt. Om mee te luisteren, download nu op iOS en Android.

Horloge

Mis geen minuut van seizoen 8. Houd de beste manieren bij om af te stemmen op waar u zich op fiaformulae.com/watch bevindt.

DIRIYAH_SCHEDULE_16x9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait