Parijs, altijd weer een ontdekking. reportage Siestje D’hondt, foto’s Pauline Mervilde.

Toegeven, we zijn “Paris lover’s” en als het even kan, willen we graag een paar dagen in de Franse hoofdstad verblij-(v of d-)en. “Retromobile 2022” leek ons dan ook een gepaste uitvlucht om alweer de goeie 300 kilometer tussen onze thuisstad Brugge en Parijs te overbruggen. Ondanks uit de pan rijzende benzineprijzen, lieten we ons niet tegenhouden en vertrokken dinsdag in de vroege voormiddag richting Franse hoofdstad.

Een vlotte rit over de A1 via Rijsel en  17 €30, lichter voor de tol, ook al een beetje duurder dan vorige passage via deze route, kon onze pret niet bederven. Kleine niet onbelangrijk opmerking, de rustplaatsen langs de snelweg hebben duidelijk een upgrade gehad en mogen over het algemeen gezien worden. Proper sanitair, “Bakker Paul” of “Mac Donalds” , “Starbucks” en consoorten bieden U hun diensten aan. We hebben ooit anders gekend. Parijs binnenrijden, is nog altijd geen sinecure. De “Pheriferique” of ringweg rond Parijs is altijd druk tot ontzettend druk, maar mits aangepaste snelheid en even concentreren, best te doen. Ook even uitkijken voor de “vlot”  bewegende tweewielers, is de boodschap.  Wij moesten eraf  aan “Porte de Versailles” en konden ons vlot in het Parijse verkeer begeven om naar onze overnachtingsplaats te rijden, alweer zelfde tip, even aanpassen en het lukt wel. Een groter probleem, vinden wij het parkeren, begrijpelijk niet evident in de “Grootstad” en misschien best even voor te bereiden, voor je vertrekt.  Ons verblijf in het 15de arrondissement, had geen privéfaciliteiten, in die zin en op straat, leek dat ook al niet evident. Dus op een tiental minuten wandelen, van onze slaapplaats, dan maar ondergronds, een plaats gevonden.  Wees gewaarschuwd, plaats en ruimte, kosten in Parijs geld, drie dagen parking maakten ons 79€ lichter. Voor de rest van ons verblijf maakten we gebruik van de stadsbussen, bushalte op een paar stappen, van ons tijdelijke bed, en onze stappenteller  was zeer tevreden met onze vorderingen.

De slaapplaats, hebben we deze keer gevonden via airbnb.  één van die “moderne” vormen van verblijfsaanbod die het www, ons bieden. Moet zeggen, als (ex) Horecaprof., had ik daar best wat gemengde gevoelens bij. Maar dat is deze keer prima verlopen. Het appartement, die wij vonden in het 15de arrondissement, bleek aan de voorgestelde  verwachtingen te voldoen en naar Parijse normen, redelijk betaalbaar. Enige luxe, is nu eenmaal, onze vereiste en dat werd in deze ingelost. Een paar minpuntjes, iets meer geluidsisolatie en kleine foutjes niet te na gesproken. Wel een prima bed en beddengoed.

 

Ons verblijf was erop gericht Retromobile te bezoeken in de “Porte de versailles” en dat was zonder meer een topper. Lees er onze reportage maar op na

RETROMOBILE PARIS 2022. reportage Alain en foto’s Pauline Mervilde. – Autoliefhebbers.BE .

Vooraleer we ons vergaapten aan de bolides, genoten we nog snel van een perfect bereide “tartaar d’aubriac” een lekker glaasje wijn en koffietje  bij Brasserie Dupont Versailles. Pas op, een tikkeltje  duur, maar handig rechtover het expositiepaleis.

Dag twee: werd gestart met perfect gebakken croissants en chocoladebroodjes, van een lokale bakker aan het park “Georges Brassens” . Ideale bodem om gezwind de bus 95 op te stappen, aan ons appartement en richting de Seine te rijden, die dwars door Parijs stroomt.  Onze ultieme doel vandaag, het Museum D’Orsay.

Over deze plaats hoeven we, waarschijnlijk weinig vertellen. Wie dit nog niet kent, moet dit absoluut op zijn “To-do lijst Parijs zetten. In dit museum maak je kennis met ontelbaar mooie stukken kunst waar je stil van word. Monet , Renoir , Cezanne en Van Gogh zijn slechts enkele beroemde namen die hier de muren sieren. Verder machtige beeldhouwwerken, meubelstukken en andere kunst, die zijn samen gebracht in een unieke omgeving, die zelf geschiedenis ademt. Bevoorrecht, dat we dit, nog eens, mochten  aanschouwen.  Over de middag liet we ons een snelle hap welgevallen in de brasserie van het museum  en er is ook een restaurant in het gebouw aanwezig.

Na de  middag wandelden we langs de Seine naar de “Notre Dame” in de steigers, even het “Quartier Latin” in  en via de “Jardins du Luxembourg”  naar  Montparnasse waar de toren als baken blinkt vlakbij het station.  Van daar is het nog een kleine stap naar ons verblijf.

Als afsluiter van de dag komen we terecht bij DEUZ   in de rue d’Alleray, een klein restaurant, met een eigen gezicht, waar het bijzonder aangenaam toeven was. Toffe sfeer, leuke muziek, een perfect gedekte tafel. Dat als bodem, voor een goede vlotte bediening, een dagverse keuken en betaalbare wijnen. Zeker een aanrader als je daar in de buurt bent, Wij hebben genoten, van een gepaneerde aubergine gevuld met geitekaas, een nootje van lam en een entrecote van “Simenthal” met pepersaus; als dessert een Mokka Gourmand met diverse dessertjes, dit alles overgoten met een door de patron aanbevolen “Bio” Fitou . Bijzonder lekker!

 

Tot zover onze te korte passage in Parijs. Als het even kan komen we er binnenkort terug en gaan we terug op zoek, naar nieuwe mooie plekjes en lekkere adresjes,die de moeite waar zijn om te ontdekken.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *