RETROMOBILE PARIS 2022. reportage Alain en foto’s Pauline Mervilde.

De honger was groot, maar we kregen spreekwoordelijk: hapjes, aperitief, voorgerechten, hoofdschotel,  desserts en bijpassende wijnen a volonté.  Retromobile Paris 2022: Een topper, om 2022 mee te startten.

Het was al een tijdje geleden dat we nog de kans kregen om een tentoonstelling, beurs, salon of ander evenement te bezoeken, zonder maskers, afstandsregels , “covid safety tickets” of andere beperkingen en het deed  dan aan ook ontzettend deugd om dat in Parijs, de lichtstad bij uitstek te kunnen doen. En al  waaien er alweer andere donkere wolken over onze kleine planeet, voor één keer lieten we het niet aan ons hart komen en  genoten we met volle teugen.

Je voelde het dinsdagavond, iedereen had er weer zin in, al liep het nog wat stroef na bijna  3 jaar, zonder. De security moest er nog inkomen, sommige stands waren nog niet klaar of moesten nog de laatste details in orde brengen. Tapijt was er nog niet overal en de communicatie bleek niet optimaal, maar de deuren waren open en de deelnemers en bezoekers meer dan enthousiast.

Over twee verdiepingen van de halle 7 van het “Porte de versailles expo gebouw zijn een zeer mooi, uitzonderlijk en verscheiden veld, van alles wat de klassieke autoliefhebber kan bekoren samen gebracht. Over prijzen, kost en smaak  willen wij ons niet uitspreken, dat is “spreekwoordelijk al wat “de z.. er voor geven wil”. En geloof ons vrij , het einde van de rit… kan voor velen niet ver genoeg zijn.

Mag ik eerst even aandacht vragen voor de paar dingend die mij opvielen . In het prestigieuze veld van automobielen tentoongesteld, zag ik enkele toppers die uit België naar Parijs waren afgezakt. Een prachtige 1936 Lancia Astura Bocca, was te bewonderen op de stand Van Marreyt Classics en uit Aalter was OldtimerFarm afgezakt met een aantal opmerkelijke classics, waarvan  een Alfa 2000 Touring spider, mij echt kon bekoren. Een ander stand uit Belgenland was deze van Speed 8 classics die ons al was opgevallen in Brussel met oa. een prachtige Detomaso Pantera race versie; Ik zal er ongetwijfeld nog een paar over het hoofd gezien hebben, maar deze  maar om aan te tonen dat de Belgen in deze  aardig mee “spelen”.

Op het kleine scherm, kun je ondertussen ook je autoliefhebbers honger stillen, met diverse  zenders en programma’s, die aandacht hebben voor ons liefhebberij,  eentje die ik wel best kan smaken is “Wheeler dealers France”. De animator was nog druk in de weer met het organiseren van zijn stand, waar  alweer een leuke Alfa 2600 in rallyoutfit, nog wat last had van het saharazand ie over onze contreien waaide de vorige dagen.

Dat de constructeurs, ook steeds meer aandacht besteden aan hun verleden was hier te bewonderen op een enkele imposante stands, zoals deze van Renault waar de 50 jaar R5 in de bloemetjes werd gezet en waar  gelijktijdig ook een primeur werd voorgesteld, met de nieuwe R5 concept die we binnen afzienbare tijd op de weg kunnen verwachten. Ook Citroen en Ds automobiles hadden een hele schare liefhebbers rond zich verzameld, getuige de beelden van Pauline. Maar ook Maserati en Lamborghini lieten wat mij betreft enkele spectaculaire items bewonderen.

Minstens zo boeiend waren ook stands, als deze met een ruime keuze aan Gordini’s of de Franse  Gendarmerie, die hun collectie voertuigen van onder het stof haalt en daar meer wil mee naar buiten komen.

Daarbij nog een ruime vertegenwoordiging van diverse clubs, reisorganisatoren, individuele verkopers, restauratiebedrijven, gadgets en ander leuks en je krijgt een topbeurs, waar je gerust meer dan een dag kunt vertoeven.

Tenslotte nog  aandacht voor het aanbod voor de veiling van Acturial. Wat het veilinghuis hier bijeen bracht aan te veilen items, valt moeilijk in een tekst te beschrijven. Ik verwijs u graag door naar hun site (cataloog met meer dan 400 pagina’s) of naar de beelden hierna en  begin alvast terug op de Lotto te spelen, misschien, heel misschien, kan ik dan een bescheiden bod brengen op een leuke automobiel.

Alain Mervilde

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait