PAGANI UTOPIA ONTHULD IN HET NATIONAL SCIENCE &TECHNOLOGY MUSEUM IN MILAAN, OMRINGD DOOR ORIGINELE TEKENINGEN VAN LEONARDO DA VINCI

 • WERELDPREMIÈRE VAN DE NIEUWE PAGANI UTOPIA

  De stad Milaan organiseert de wereldpremière van een gloednieuwe Hypercar, de Pagani Utopia.

   

  Een presentatie begeleid door muziek en kunst.

  Het principe van kunst en wetenschap heeft de creaties van Pagani Automobili altijd ondersteund en is de rode draad die ontwerper Horacio Pagani verbindt met Leonardo da Vinci. Het vormt de kern van de tijdelijke tentoonstelling die morgen opent, waar de nieuwe Hypercar samen met zes originele tekeningen van de eclectische kunstenaar en het ongeëvenaarde genie wordt getoond.

  De muzikale achtergrond is een compositie gespeeld door het Symfonieorkest van het Conservatorium van Milaan, geïnspireerd op pianostukken gecomponeerd door een jonge Horacio Pagani.

 • Wereldpremière van Pagani’s nieuwe Hypercar in de prachtige omgeving van de Sala del Cenacolo van het museum
 • Zes originele tekeningen van Leonardo da Vinci, op uitzonderlijke basis uitgeleend door de Biblioteca Ambrosiana, vormen het decor voor de Pagani Utopia
 • Voor de onthulling, een speciale tentoonstelling “De vorm van lucht: van Leonardo tot Pagani Utopia” wetenschappelijk samengesteld door Pietro C. Marani, auteur van talrijke publicaties over de kunstenaar. Een dubbele verkenning van de Italiaanse polymath’s studies over lucht en het ontstaan van de Pagani Utopia
 • Een gemeenschappelijk element: de nauwe band tussen kunst en wetenschap, het Leonardiaanse principe dat de filosofie van Horacio Pagani, oprichter van Pagani Automobili en hoofdontwerper inspireert

 

Milaan, 13 september 2022 – Het Italiaanse Nationaal Wetenschaps- en Technologiemuseum in het centrum van Milaan is de locatie voor het officiële debuut van de nieuwe Pagani Hypercar, het voertuig dat het derde hoofdstuk in de geschiedenis van het merk zal schrijven, met de titel: Pagani Utopia. In de prachtige omgeving van de refter sala del Cenacolo, omringd door originele tekeningen van Leonardo da Vinci, belichaamt de nieuwste creatie van het in Modena gevestigde atelier, ontworpen door Horacio Pagani, een visionair utopisch idee van autorijden, een onconventioneel concept dat romantisch is losgekoppeld van de hedendaagse betekenis van auto. En het doet dit in de puurste Pagani-geest, waar het leidende element dat ten grondslag ligt aan de auto’s van het bedrijf altijd Leonardo’s principe van kunst en wetenschap is geweest.

 

Geen betere locatie had kunnen worden gekozen om de nieuwkomer te presenteren: Milaan, de kosmopolitische stad die de thuisbasis was van de kunstenaar, en het museum dat de Leonardo Galleries herbergt, ’s werelds grootste permanente tentoonstelling over Leonardo da Vinci – ingenieur, humanist en natuurwetenschapper.

 

Bij de ingang van het museum wordt de bezoeker verwelkomd door een zin met een diepe betekenis: Scienza è Cultura – Wetenschap is Cultuur. De uitdrukking vertegenwoordigt de essentie van het museum als een plaats gewijd aan Leonardo da Vinci en condenseert, net als de kunstenaar zelf, de onderlinge relaties tussen verschillende maar complementaire takken van kennis, die ons samen helpen de realiteit te begrijpen. Deze dialoog tussen kunst, wetenschap en technologie is een onderscheidend kenmerk van de identiteit van het museum. Bovendien worden de ontdekking en uitvinding die ons altijd blijven verrassen gecombineerd met het fundamentele vermogen om te ontwerpen en te bouwen, waardoor concrete waarde wordt gegeven aan menselijk vernuft,” zegt Fiorenzo Galli, general manager van het National Science &Technology Museum.

 

Het versterken van de banden tussen het ontwerp van Pagani Hypercars en Leonardo da Vinci is een uitzonderlijke bruikleen van de Biblioteca Ambrosiana, die voor de presentatie van de nieuwe auto toestemming heeft gegeven voor zes originele tekeningen van Leonardo’s studies in de lucht, om zijn gewelven tijdelijk te verlaten voor de tentoonstelling “De vorm van lucht: van Leonardo tot Pagani Utopia”.

 

Samengesteld door Pagani Automobili en Pietro C. Marani, een vooraanstaand expert op het gebied van Leonardo da Vinci en auteur van talrijke boeken over de Toscaanse kunstenaar, biedt de tentoonstelling bezoekers de mogelijkheid voor dubbele verkenning. Aan de ene kant het verbazingwekkende genie van een man met het vermogen – zes eeuwen geleden – om zelfs het onzichtbare weer te geven, weergegeven in een verzameling bladeren van de Codex Atlanticus over de studie van lucht en de toepassingen ervan; aan de andere kant het denken dat ontwerper Horacio Pagani en zijn team ertoe bracht het Utopia-project te bedenken. Een binaire visie op vorm en functie.

 

“De presentatie van onze nieuwe auto in de buitengewone omgeving van het Nationaal Wetenschaps- en Technologiemuseum in Milaan heeft een speciale betekenis”, zegt Horacio Pagani. “Leonardo was erg creatief hier in Milaan, waar hij een prachtige periode heeft gehad. Hij is een enorme invloed in mijn leven geweest sinds ik een jongen was, hij is de inspiratie voor de fundamentele concepten van kunst en wetenschap die ons werk leiden. Dus om in het museum te zijn dat zijn naam draagt en om zijn originele tekeningen naast onze auto te hebben, is een echt onbeschrijfelijke emotie voor mij.”

Bezoekers kunnen het ontstaan van het Pagani Utopia-project traceren op een reeks speciale panelen: van de inspiratiebronnen tot de eerste schetsen van de auto, het kleurenpalet en de gebruikte materialen, gecondenseerd in een driedimensionaal moodboard. De creatieve route bereikt zijn hoogtepunt in de Sala del Cenacolo voor een close-up van de nieuwe Pagani Hypercar. Van buitenaf een lichaam met zachte, elegante lijnen gebouwd in hi-tech composietmaterialen; binnenin het krachtige hart van de Pagani V12 motor.

Het ideale kader voor de nieuwe Pagani Utopia zijn de zes originele Da Vinci-tekeningen geselecteerd door Marani. Zes werken die benadrukken hoe de kunstenaar in staat was om het onzichtbare weer te geven, om “het bestaan van het niets” weer te geven, die oneindige interstitiële uitbreiding die alle lichamen omringt, in contact met de lucht. Samen met water is lucht een van de vier elementen (waaronder aarde en vuur) die Leonardo het meest intrigeerden, wiens bewegingen en manifestaties hij probeerde uit te beelden.

 

“Een rode draad verbindt Leonardo’s observaties en zijn inzichten in aerodynamica met de creaties van Horacio Pagani,” zegt Pietro C. Marani. “Het is alsof de ontwerper eindelijk concreet vorm heeft gegeven aan wat Leonardo gewoon aanvoelde over de manier waarop de lucht ‘smeedt’ en beeldhouwt, wat je bijvoorbeeld kunt zien in de twee tekeningen van forten in de tentoonstelling.”

 

De tentoonstelling wordt uitgebreid met een sectie getiteld “Story of a Dream”, het avontuur van de jonge Horacio Pagani die vanuit Argentinië naar Modena kwam met de ambitie: de mooiste auto’s ter wereld maken. Gasten kunnen zelf beoordelen of die droom is uitgekomen: in de kloostergangen zullen samen met de nieuwe Pagani Utopia twee historische modellen te zien zijn – de Zonda C12 (1999) en de Huayra Coupé (2011) – om het verhaal te vertellen van een merk dat binnenkort zijn 25-jarig bestaan viert.

 

De muzikale begeleiding van de tentoonstelling is een interessant symfonisch werk geschreven door het Conservatorium van Milaan, uitgaande van de composities voor piano van de jonge Horacio Pagani, die nu de soundtrack is van de nieuwe Pagani Utopia.

INFO OVER DE TENTOONSTELLING

Museo Nazionale Scienza e Tecnologia Leonardo da Vinci | Via San Vittore 21, 20123 Milaan

Woensdag 14 – zondag 25 september 2022

Openingstijden: dinsdag-vrijdag 9.30-17.00; Zaterdag, zondag en feestdagen 9.30-18.30

Laatste toegang: 1 uur voor sluitingstijd.

De tentoonstelling is inbegrepen in het toegangsticket van het museum

Museumtickets > https://museoscienza.vivaticket.com/must/landingmuseo.htm

www.museoscienza.org

 

SOCIALE MEDIA

Facebook: facebook.com/PaganiAutomobili

Instagram: paganiautomobili

Youtube: youtube.com/PaganiAutomobili

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait