CLOSE ENCOUNTERS 6. Jan Wintein

OPEL DIPLOMAT V8 COUPE.

In 1964 zette Opel de kroon op de KAD-modellenreeks met de presentatie van de Diplomat, die was uitgerust met een heuse Chevrolet V8 van 4,6 liter cilinderinhoud en een vermogen van 190 pk. Ook de automatische Powerglide-versnellingsbak maakte deel uit van de technische specificaties.
Eén jaar later pakte Opel uit met een bij Karmann gebouwde coupéversie van de Diplomat, die nog aantrekkelijker was dankzij de 230 pk sterke 5,4 liter Chevrolet V8. De lijn van deze 4,95 meter lange tweedeurs Euro-Amerikaan sloot nauw aan bij die van de Rekord B en was bewust heel sober gehouden. Opvallend zijn de dakstijlen achteraan die naadloos overgaan in de bovenzijde van de wielkasten, de gedeeltelijk afgedekte achterwielen en de rechthoekige koplampen. Ondanks de afmetingen komt het geheel over als een elegante klassewagen met de juiste uitstraling. Die sobere lijn wordt ook doorgetrokken in het interieur dankzij de horizontale snelheidsmeter, de smaakvolle houtinleg op het dashboard, de middenconsole en de deurpanelen en de crèmekleurige zetels (achteraan met uitklapbare armsteun). De prestaties (0 – 100 km/u in 10 seconden en een topsnelheid van 200 km/u) waren voor die tijd zeker indrukwekkend.

Met deze Diplomat V8 coupé hoopte de Duitse GM-dochter zich een plaatsje te veroveren onder de constructeurs van luxueuze en snelle klassewagens, maar tijdens de productiejaren (1965 tot 1967) werden er amper 347 exemplaren verkocht. Jammer, want deze stijlvolle Opel verdiende echt wel meer succes.

© tekst en foto’s Jan Wintein

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait