RENAULT ESPACE : DE ZESDE GENERATIE WORDT DEZE LENTE ONTHULD

  • Renault maakt de naam bekend van de nieuwe grote SUV 5 en 7 plaatsen : Espace

 

  • Espace, een iconische naam van vijf opeenvolgende generaties

 

  • In november 2023 viert Renault de 40e verjaardag van de Espace concept car die in 1983 voor het eerst werd gepresenteerd

De naam Espace, die internationaal alom bekend is, werd al snel gekozen om de zesde generatie van Renaults nieuwe grote SUV met 5 en 7 zitplaatsen te belichamen.

Bij elke generatie evolueerde de Espace om beter aan de verwachtingen van de klant te voldoen en met zijn tijd mee te gaan.

Vandaag begint hij aan een nieuw hoofdstuk waarin hij aan de vernieuwing van het merk Renault zal bijdragen, terwijl hij trouw blijft aan de traditie van de vorige generaties: comfortabel, innovatief en premium.

De nieuwe Espace is gebaseerd op het CMF-CD-platform van de Alliantie en biedt plaats aan maximaal zeven passagiers in een binnenruimte die ontworpen is voor lange reizen.

De nieuwe Renault Espace zal in wereldpremière worden voorgesteld in het voorjaar van 2023.

 

 

 

Er was eens Espace: terugblik op 40 jaar van een iconische naam

 

Revolutionair en daarna visionair. Renault Espace werd vaak gekopieerd, maar nooit geëvenaard. Zijn naam is iconisch geworden en roept meteen emoties op. De vijf generaties die elkaar in bijna 40 jaar hebben opgevolgd, wisten allemaal mee te gaan met hun tijd, de verwachtingen van de klanten en de evolutie van de maatschappij. Allemaal innoveerden ze om de referentie te blijven op het vlak van ruimte, comfort en weggedrag. Dankzij hen is de naam Espace verankerd in de geschiedenis. Bijna 40 jaar later is die chemie tussen het merk, het model en de naam Espace er nog altijd. Sylvia dos Santos, namingverantwoordelijke voor het merk Renault, legt de geheimen van deze lange levensduur uit.

 

In 1983 onthulde Renault wat beschouwd kan worden als de eerste auto om in te leven. Hij droeg een nieuwe, iconische naam die voortaan verankerd is in de geschiedenis van Renault-namen: Espace. Veertig jaar later belichaamt de zesde generatie van dit model nog steeds hetzelfde concept, dat comfort, gulheid en een hoogwaardige uitrusting als belangrijkste pijlers heeft. Reizen aan boord van Espace is altijd een unieke ervaring geweest, die zijn gelijke niet kent. Hoe dat komt? Omdat de wagen zich bij elke generatie aan zijn tijd wist aan te passen zonder zijn DNA als grote reiziger te verloochenen.

 

“Espace is een naam die algemeen bekend is in Frankrijk en daarbuiten. Het is tegenwoordig bijna een generische term geworden. “ Sylvia dos Santos, namingverantwoordelijke, Renault


1983: Espace I, ‘de weg naar innovatie’

In 1983 zette Renault het Europese autolandschap op zijn kop met de onthulling van de eerste grote monovolume voor gezinnen. Om deze ‘UDO’ (unidentified driving object) een naam te geven, brak Renault met zijn destijds gebruikte alfanumerieke namenstrategie. De keuze viel op de naam ‘Espace’. “Espace is semantisch een heel interessant woord, want de vertaling ervan ligt dicht bij elkaar in verschillende talen. Daardoor is het voor velen gemakkelijk te begrijpen”, legt Sylvia dos Santos uit. “Hij klinkt zacht, heeft een harmonieuze fonetiek en roept onmiddellijk comfort, het rijkere leven aan boord en technologie op,” verduidelijkt ze.

De reclameslogan van die tijd, ‘Renault Espace, de weg naar innovatie’, verwijst naar zijn unieke eenvolumemodel, dat doet denken aan de eerste TGV, die net voor hem het daglicht zag. Renault Espace, die in 1984 werd gelanceerd, is een wagen als geen ander.

De moduleerbaarheid is buitengewoon: de zetels zijn verwisselbaar en verwijderbaar. De twee voorzetels kunnen worden omgedraaid tot een salon. De vijf achterzetels zijn uitneembaar om een groot laadvermogen te bieden… Nooit eerder gezien!

Dankzij het grote glasoppervlak maakt de lichtinval het interieur nog ruimer en comfortabeler. Met een weggedrag dat vergelijkbaar is met dat van een berline en de krachtigste motoren van Renault positioneert Espace zich als de grote gezinsreiziger uit het topsegment.

Al die innovatieve kenmerken zouden door de generaties heen het DNA van Renault Espace worden. Ze zijn vernieuwend en een bron van succes en dragen bij tot de kracht van de naam Espace in de hele wereld.

 

1991: Espace II, ‘we hebben het nog nooit zo goed gehad op aarde als in Espace’

Renault Espace wordt een bedrijfswagenfenomeen. Het enthousiasme voor dit autoconcept groeit exponentieel. De naam wint aan bekendheid terwijl deze tweede generatie volwassener wordt.

Aan de buitenzijde zorgen de rondere vormen en de buitenspiegels die perfect aansluiten op de bovenkant van de motorkap voor een optimale stroomlijn. Het interieur wordt opgewaardeerd met een geraffineerde aankleding en afwerking. Nieuwe opbergvakken in het interieur maken hun opwachting.

Renault Espace klimt naar de top van het Renault-gamma met de introductie van de Quadra-versie met vierwielaandrijving (visco-drive) en een V6-motor (V6 PRV 2,8-l met 153 pk) onder de motorkap.

Het gevoel van comfort en sereniteit die het woord Espace meteen oproept, zijn perfect om de rijkere interieurkwaliteiten van Renault Espace in de verf te zetten. Die samenhang is de inspiratiebron voor de toenmalige reclameslogan ‘we hebben het nog nooit zo goed gehad op aarde als in Espace’.

1996: Espace III, ‘en als echte luxe nu eens Espace was’

Renault Espace, nog steeds marktleider in het door hem gecreëerde ultrapopulaire segment, wordt bijna een generische naam. Er zijn twee koetswerken beschikbaar: een versie met 5 plaatsen en een andere versie met 7 plaatsen, ‘Grand Espace’, die 27 cm langer is.

Het design met zachte rondingen van deze generatie, dat intern werd gerealiseerd, komt terug in de innovatieve interieuraankleding: de teller verhuist naar het centrale gedeelte en maakt gebruik van lcd-technologie, terwijl de verwarmings- en airconditioningmodules zijn aan beide zijden van de wagen zijn geïnstalleerd. Het dashboard is helemaal opgeruimd.

In 1997 steunt de reclameslogan ‘en als echte luxe nu eens ruimte was’ nog steeds op het gevoel dat de naam Espace oproept om de positionering van Renault Espace als topmodel te illustreren. Zo heeft de Initiale-uitvoering een interieur met leder en edele materialen. De naam Espace klinkt steeds luider en rijker, zowel emotioneel als zintuiglijk.

2002: Espace IV, de jongste monovolume

Bredere sporen en grotere buitenafmetingen… Onder zijn uitgesproken koetswerkdesign blijft de vierde generatie de referentie-monovolume. De twee versies met 5 en 7 plaatsen (Grand Espace) zijn nog steeds beschikbaar. De naam Espace sluit perfect aan bij deze gezinswagen met de grootste interieurruimte op de markt.

In zijn meest luxueuze uitvoering ‘Initiale Paris’, uitgerust met een glazen dak van 2,16 m², is Espace een echte ‘rijdend salon’ en een gezellige ruimte met een ongeëvenaard comfort. De naam Espace heeft sterke referenties.

 

Espace V in 2015: ‘de tijd is van u’

Deze nieuwe generatie, die werd onthuld op het Autosalon van Parijs 2014, heeft zich aangepast aan de evolutie van het ‘samenleven’. De reclameslogan ‘de tijd is van u’ wordt gebruikt om een standingvolle cross-over met 7 zitplaatsen op de markt te brengen. Elke passagier heeft zijn eigen ruimte. De uitrusting staat in het teken van technologie: aanraaktablet, MULTI-SENSE-instellingen, 4CONTROL-systeem met 4 sturende wielen.

Na een loopbaan van 30 jaar blijft Espace evolueren en innoveren. Trouw aan zijn DNA, zijn historische kwaliteiten, zijn roeping als gezinswagen en het gevoel dat zijn naam oproept, blijft hij altijd Espace.

 

Espace VI, ‘de nieuwe, grote SUV om in te leven’

Nieuwe Renault Espace is een standingvolle gezins-SUV met 5 of 7 zitplaatsen. Hij luidt een nieuw hoofdstuk in waarbij hij de genen van de vernieuwing van het merk Renault zal uitdragen en tegelijk trouw blijft aan de lijn van de vorige generaties: comfortabel, innovatief en hoogwaardig. Aan boord zijn de verwijzingen die de naam Espace oproept, meer dan ooit actueel. Nieuwe Espace is nog altijd het perfecte voertuig voor grote reizen.

 

In de traditie van gezinswagens om in te leven heeft Renault Espace altijd een bijzondere plaats ingenomen. Die van het gezinsmodel met maximaal 7 plaatsen waarvan het comfort, de interieurruimte, de hoogwaardige uitrusting en de rijkwaliteiten altijd een referentie zijn geweest. Renault Espace bewijst dat innoveren bij elke generatie, dat evolueren op een coherente manier en in het voordeel van de klanten een lange levensduur garandeert. Hij draagt zijn naam zo goed dat de Espace-saga verdergaat!

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait