Een Lancia Fulvia Coupé wint de Rallye Monte-Carlo Historique 2023

  • Een Lancia Fulvia Coupè Rallye 1970.1 S uit 3 wint de 25Þ editie van de Rallye Monte-Carlo Historique.
  • Fulvia is een van de iconische voertuigen van Lancia die het ontwerp van de toekomstige voertuigen van het merk inspireerde.
  • Lancia is nog steeds het meest succesvolle merk in de Rallywereld.

Een Lancia Fulvia Coupè Rallye 1970.1 S uit 3 bestuurd door de Zwitsers Claudio Enz en Cristina Seeberger en behorend tot het Kessel team won de 25Þ editie van de Rallye Monte-Carlo Historique, de historische versie van de oudste wegrally ter wereld.
Lancia blijft het meest succesvolle merk in de rallygeschiedenis met 15 wereldtitels, waaronder het rijders- en constructeurskampioenschap, waarbij de legendarische Lancia-modellen zoals Fulvia, Stratos, 037 en Delta internationale rally’s domineerden in de jaren zeventig en tachtig.

Fulvia Coupé, een van de meest iconische Lancia-voertuigen, die nu het ontwerp van de toekomstige modellen van het merk inspireert, werd beroemd om zijn eclecticisme: terwijl de raceversie agressief en competitief was, was de wegversie een elegante coupè, bekend om zijn comfortabele interieurs.
De geschiedenis van Fulvia begon in 1965, toen het debuteerde als een elegant en compact voertuig op de Autosalon van Genève. Vergeleken met de sedan uit 1963 viel hij op door zijn wendbaarder en sportiever design, de 2+2-configuratie, lichte cabine, grote ramen, schuine voorruit en achterruit.
Fulvia Coupé is geïnspireerd op het ontwerp van Riva motorboten en had een slanke voorkant en een strakke snit aan de staart. Zijn debuut won het publiek en critici, dankzij de klassieke “torentjes” -cabine, die opviel door het ongelooflijke externe zicht gecreëerd door zijn grote ramen en dunne pilaren. Het interieur was sportief en toch elegant met een houten dashboard en stuurwiel. En bovendien stonden op het complete instrumentenpaneel een grote, ronde kilometerteller en toerenteller.
Het koersdebuut vond plaats in de Tour de Corse in 1965. Dit was het begin van een historische racereis die leidde tot de Fulvia HF-versie uit 1966 (High Fidelity, dat was de naam van het Lancia Race Team). De nieuwe 1967.1-versie uit 3 en de 1968.1-versie uit 6 vestigden de Fulvia op het internationale racetoneel. In 1972 schreef Lancia geschiedenis met een Lancia Fulvia HF 1600, met racenummer 14, die met het Munari-Mannucci team de Rally van Monte-Carlo won.

De 25Þ editie van de Rallye Monte-Carlo Historique vond plaats vanaf 27 januariÞ tot 1 februariSt met de deelname van 19 Lancia-voertuigen, die eigendom zijn van particuliere eigenaren. De race is voorbehouden aan klassieke auto’s die tot 1983 aan ten minste één Automobile Monte-Carlo Rally hebben deelgenomen. In totaal namen dit jaar meer dan 200 voertuigen deel aan de wedstrijd, met de gebruikelijke verschillende startpunten van Oslo tot Londen, van Bad-Homburg tot Reims en Turijn, waar een iconische Lancia Rally 037 uit de historische collectie van Stellantis te zien was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait