Porsche zet drie fabrieks-963 in tijdens de 24 uur van Le Mans

  • Porsche Penske Motorsport mobiliseert derde LMDh prototype voor Le Mans
  • Startnummer 75 gekozen om “75 jaar Porsche sportwagens” te herdenken
  • FIA WEC-bemanning ondersteund door PPM-teamgenoten van IMSA
  • Hertz Team JOTA rijdt met een extra Porsche 963 hypercar
  • Eventorganisator ACO viert “100 jaar Le Mans”
Het fabrieksteam van Porsche Penske Motorsport pakt de 24 uur van Le Mans aan met drie Porsches 963. Samen met de twee hypercar-voertuigen uit het FIA World Endurance Championship (WEC) zal het team ook concurreren met een hybride prototype uit het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Voor het grote evenement ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de endurance-klassieker schakelt het fabrieksteam personeel uit beide series in. Het klantenteam Hertz Team JOTA heeft een vierde Porsche 963 ingeschreven om de race op 10/11 juni aan te gaan.

Stuttgart. Porsche is vastbesloten om zijn kansen op het behalen van zijn 20e overwinning in het algemeen klassement in de 24 uur van Le Mans te maximaliseren. Daartoe heeft het fabrieksteam van Porsche Penske Motorsport op 10/11 juni een derde Porsche 963 ingeschreven in de langeafstandsklassieker. Vandaag heeft le mans-organisator ACO groen licht gegeven voor het extra hybride prototype van ca. 500 kW (680 pk). Het voertuig gaat de race aan met het startnummer 75. 2023 markeert het 75-jarig jubileum voor de sportwagenfabrikant, waarbij de Le Mans-klassieker dit jaar zijn 100e verjaardag viert. Het klantenteam van Het Hertz Team JOTA heeft een vierde Porsche 963.

“Le Mans is het hoogtepunt van elk endurance-seizoen – dit jaar nog meer in het licht van de 100ste verjaardag van de 24-uursrace”, vat Thomas Laudenbach samen. Vice President Porsche Motorsport voegt hieraan toe: “Voor ons draait het allemaal om het maximaliseren van onze kansen op het behalen van onze 20e algemene overwinning in Le Mans op het 75-jarig jubileum van het merk Porsche. Daarom zetten we een derde auto in. De geschiedenis van de race heeft aangetoond dat de extra auto’s die worden ingezet vaak de factor zijn die uiteindelijk de weegschaal doet kantelen. We hoeven niet ver terug te kijken in de geschiedenis van Porsche Motorsport om dit te zien: in 2015 bezorgde de derde Porsche 919 Hybrid ons de overwinning in Le Mans.”

“Hoewel de keuze om ons met drie auto’s aan Le Mans te binden onze kansen vergroot, stelt het ons ook voor enorme uitdagingen”, legt Urs Kuratle, Director Factory Motorsport LMDh, uit. “We moeten een extra bemanning samenstellen en een van de IMSA-auto’s naar Frankrijk en weer terug verschepen. Bovendien is de levering van onderdelen mogelijk niet perfect vanwege de aanhoudende knelpunten in de levering van de levering van onderdelen. We willen het beste doen wat we kunnen en schitteren in het 75e jaar van het merk Porsche en bij de 100e verjaardag van de 24 uur van Le Mans.”“Vanaf dag één van Porsche Penske Motorsport is de 24 uur van Le Mans onze focus geweest. Het voorrecht om een derde Porsche 963 in het veld te brengen, brengt zowel logistieke als operationele uitdagingen met zich mee”, beschrijft Jonathan Diuguid, Managing Director Porsche Penske Motorsport. “Zelfs toen we ons programma opstelden, deden we dat vanuit de veronderstelling dat we het konden uitbreiden als dat nodig was. We zijn een wereldwijd team met verplichtingen in het World Endurance Championship en IMSA. We hebben hoog opgeleid en gemotiveerd personeel dat elkaar ondersteunt. Het rijden met een derde auto betekent dat de deelnemende teamleden van onze IMSA-crew ongeveer vier weken in Duitsland en Frankrijk zullen zijn. Zij slaan de handen ineen met hun collega’s van het WEC om de auto’s en de bijbehorende materialen klaar te maken. De volgende op het schema is de testdag en tot slot de raceweek. De IMSA-kalender maakt dit mogelijk zonder grote concessies te hoeven doen. We hebben drie auto’s op de grid die op precies hetzelfde niveau zijn voorbereid.”

Daytona: Rolex 24 at Daytona on January, 22, 2023, (Photo by Juergen Tap)

In de nr. 5 Porsche 963 rijden Deen Cameron uit de VS, Michael Christensen uit Denemarken en de Fransman Frédéric Makowiecki. Aan het roer van de nr. 6 zusterauto staan Kévin Estre uit Frankrijk, de Belg Laurens Vanthoor en de drievoudige regelrechte Le Mans-winnaar André Lotterer uit Duitsland. Felipe Nasr uit Brazilië zal deel uitmaken van de bemanning voor de nr. 75-auto. Zijn twee teamgenoten komen ook uit de bekende Porsche Penske Motorsport IMSA line-up. Die worden op een later moment bekendgemaakt. Voor de nr. 38-inzending heeft de Klantenoutfit van het Hertz Team JOTA fabrieksrijder Ant genomineerdónio Félix da Costa uit Portugal, Will Stevens uit het Verenigd Koninkrijk en Yifei Ye. De coureur uit China krijgt steun van Porsche Motorsport Asia-Pacific.

De 24 uur van Le Mans werd 100 jaar geleden voor het eerst betwist in Frankrijk. De 91e editie vindt plaats op 10/11 juni. In de strijd om de eindzege in de nieuwe Hypercar-klasse neemt Porsche het op tegen fabrikanten als Ferrari, Cadillac, Toyota en Peugeot.

Daytona: Rolex 24 at Daytona on January, 22, 2023, (Photo by Juergen Tap)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait