BRC SEZOENSRALLY 2023

Jos Verstappen ontdekt de Sezoensrally

In de Sezoensrally, de 6de manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship, maakt Jos Verstappen zaterdag zijn comeback in het Belgisch kampioenschap nadat hij om gezondheidsredenen zijn seizoensstart een paar maanden moest uitstellen. De vroegere F1-coureur komt met vertrouwen aan de start na zijn recente overwinning in de Monteberg Rally. Met zijn nieuwe Skoda Fabia RS Rally2 is Verstappen meteen favoriet in de BRC Master Cup, de competitie voor rijders die 50+ zijn.

En toch is het afwachten hoe de vroegere circuitracer het rallyrijden op kiezel zal ervaren. De wedstrijd in Bocholt telt immers heel wat stroken op kiezel, terwijl de wagens op banden voor asfalt staan. De grip is beperkt en aan hoge snelheid zweeft de wagen over de rollende, ronde keien. Maar, hoge snelheden, daar heeft Jos Verstappen geen moeite mee en tijdens de anderhalf jaar voorbereiding op zijn rallycarrière heeft de Nederlander ook getest op onverharde paden op afgesloten militaire terreinen. We mogen hem dus wel vooraan verwachten.

Jimmy D’hondt, de leider in de BRC Master Cup, is ook van de partij, net als Richard Pex, de kameraad van Verstappen die trouw blijft aan zijn Citroën C3 Rally2. Ook voor Pex wordt dit parcours weer een ontdekking en een uitdaging. “Dat maakt deze sport zo mooi,” vindt Richard Pex.

Verder zijn er nog heel wat “routiniers” die aan de start staan. Denk maar aan Henri Schmelcher met zijn Porsche 991 GT3, Dirk Deveux, de favoriet in Historic, Dirk Vermeersch met zijn Fiat Spider Abarth, Rainer Hermann in zijn BMW M3 E30, de snelle BMW-rijders van de M-Cup waaronder Franky Boulat, enz.

De Sezoensrally gaat zaterdag 20 mei om 8h van start in Bocholt bij Sportcentrum De Damburg, waar om 20h15 ’s avonds, na 15 klassementsproeven, de winnaar gehuldigd zal worden.

 

Christophe De Leeuw wil Dirk Deveux verrassen
Sezoensrally

Op zaterdag 20 mei wordt in Bocholt de 6de wedstrijd van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship verreden, tevens de zesde manche van het Historic BRC. Op een parcours met een aanzienlijk aandeel kiezel, is Dirk Deveux met zijn Ford Sierra 4×4 Cosworth de logische favoriet, maar de vorige wedstrijd, de Rally van Wallonië, heeft bewezen dat de prijzen pas aan de finish worden uitgedeeld.

Dirk Deveux is in elk geval de enige met een 4×4 aan de start, wat een groot voordeel is op de gravelstroken. Bovendien kent de Ford-rijder het onverhard goed, maar hij moet het opnemen tegen een nog grotere specialist. Christophe De Leeuw leerde het rallywerk immers in de Noord-Limburgse bossen op kiezelbaantjes. Met zijn Opel Ascona A is hij op papier kansloos, maar “een wedstrijd moet altijd gereden worden”, verklaarde hij op de persvoorstelling eerder deze week. De Ascona werd in elk geval helemaal op punt gezet na een recente sortie.

Rainer Hermann brengt een “MATS” BMW M3 E30 aan de start, maar de veteraan uit de Oostkantons zal wellicht wat tijd nodig hebben om zijn draai te vinden op de kiezel. Eric Louies, voor de 41ste keer aan de start in Bocholt, en Frank Jorissen, allebei met een Opel Ascona, voelen zich wel thuis op de Limburgse proeven.

Ook Bert Swerts is van de partij met een Opel Manta. In HRC4, de klasse van De Leeuw, vinden we verder de Fiat Spider Abarth van wijnbouwer Dirk Vermeersch, die sinds de vorige wedstrijd over een tweeliter kan beschikken, de Opel Manta A van Nick Hoens, vorig jaar sterk in Bocholt, en de Escorts van Koen Verhaeghe en Bram Schrooten.

De 46ste Sezoensrally gaat zaterdag 20 mei om 8h van start bij De Damburg in Bocholt. Na drie lussen van 5 klassementsproeven wordt de winnaar om 20h15 op het finishpodium verwacht.

 

Full house bij de jongeren voor de afspraak op de maaskiezel
Sezoensrally


Na enkele minder sterk bezette manches van het Junior BRC, zijn op zaterdag 20 mei bijna alle jonge talenten van de partij in de Sezoensrally. De jongeren zullen drie lussen van 15 klassementsproeven, waarvan ongeveer een kwart wordt afgewerkt op kiezel. Rallyrijden op onverhard, het blijft een specialiteit die je onder de knie moet krijgen om wagenbeheersing aan te leren en hogerop te geraken in de rallysport.
Bij de tenoren missen we Benoit Verlinde, co-leider in het Junior BRC, maar die andere leider, Jonas Dewilde, is wel van de partij met zijn Renault Clio Rally4. Dewilde zal vooral weerwerk krijgen van de jongeren uit de Stellantis Rally Cup Belux, met name Maxim Decock in zijn Opel Corsa Rally4 en zeker Tom Heindrichs, die met zijn Corsa Rally4 het Junior-klassement won in de South Belgian Rally. Tom Heindrichs zit goed in het ritme, want afgelopen weekend was hij nog aan de slag in het Belgisch kampioenschap Cross Car. Benieuwd wie in Rally4 meester is in het zoeken naar tractie op het onverhard en wie het meeste lef heeft ook de snelle stroken.
Benjamin Bosseleoir kiest voor een Peugeot 208 Rally4 om het gevecht aan te gaan met de andere jongeren in Rally4. Voor Benjamin wordt het een eerste kennismaking met het onverhard in Noord-Limburg.
De tweede groep jongeren zijn de piloten van de Clio Trophy Belux. Zij starten in klasse RC5. Lander Depotter won de openingsmanche van het seizoen in de Clio Trophy, maar op de Monteberg bewees Lander Dhaene dat hij het ritme van de Oost-Vlaming kan evenaren. Ook Pierre-Manuel Brasseur mogen we vooraan verwachten, maar de enige die al ervaring heeft op de kiezelbaantjes is Nikolai Bruyneel, die vorig jaar al eens kwam proefdraaien in Bocholt.
Op een parcours dat voor iedereen nieuw is, kan Aaron Duville zijn gebrek aan parcourskennis wellicht compenseren, net als Lyssia Baudet en Thibaut Vandeputte, die na een uitstapje met een originele Lada opnieuw het stuur neemt van een Clio Rally5.

Klassement Junior BRC : 1. B. Verlinde & J. Dewilde 43 punten ; 3. L. Depotter 33 ; 4. L. Baudet 30 ; 5. P-M. Brasseur 28 ; 6. T. Heindrichs 25 ; 7. F. Anderson, A. Duville 18 ; 9. M. Decock 15 ; 10. L. Dhaene 14 ; 11. C. Fiasse 12 ; 12. T. Vronen 8 ; 13. V. Soupart 6 ; 14. N. Bruyneel 2

Zorgen de Lada’s voor de verrassing?

In de 2WD Trophy, voorbehouden voor 2WD atmoferische tweeliters die op conventionele straatbanden en normale benzine rijden, is het uitkijken naar het potentieel van enkele originele Lada’s 2107. De achterwielaandrijvers ingezet door enkele Kempense kameraden, Jelle Campforts, Peter Van Rompaey en Guy Peeters, zorgen ongetwijfeld voor spektakel.
In de titelstrijd is het uitkijken naar de strijd tussen Christiaan Spelmans, die ruim aan de leiding staat in de tussenstand, Bruno de Wilde, de titelverdediger, en Bart Vandevelde. Drie Clio’s die moeten uitkijken voor de Peugeot 206 RC van Olrik Hanegreefs, die veel ervaring heeft op de Bocholtse proeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait