Mercedes-AMG is klaar voor de titelverdediging in de 24 uur van Spa

  • Vier Mercedes-AMG GT3’s racen voor de eindzege in de Pro Cup
  • Vrouwelijke coureur Reema Juffali vecht voor bronzen bekertitelverdediging
  • In totaal schreven 16 Mercedes-AMG GT3’s zich in voor de klassieker in België

Met in totaal 16 auto’s neemt Mercedes-AMG Customer Racing de titelverdediging op zich in de CrowdStrike 24 Hours of Spa. In de75ste editie van de Belgische endurance raceklassieker moet het performance- en sportwagenmerk uit Affalterbach zich bewijzen in een groot en kwalitatief hoogstaand veld. Volgens de voorlopige deelnemerslijst zijn er dit jaar 72 GT3-auto’s ingeschreven – een nieuw record voor de race waarin ook punten voor de Intercontinental GT Challenge op het spel staan. Mercedes-AMG Customer Racing komt naar ’s werelds grootste GT3-race op een hoogtepunt: in de meest recente ronde van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS Endurance Cup, de Le Castellet 1000 Kilometres in het eerste weekend van juni, wist Mercedes-AMG Customer Racing een 1-2 veilig te stellen.

Vier Mercedes-AMG GT3’s strijden in de Pro Cup

In de 24-uursrace van Spa-Francorchamps racen vier van de 15 ingeschreven Mercedes-AMG GT3’s in de Pro Cup en zullen proberen de 1-2 van vorig jaar te herhalen. De Pro Cup is beperkt tot professionele rijderscombinaties en is meestal de categorie waar de overall winnaar vandaan komt. Drie teams krijgen fabrieksondersteuning van Mercedes-AMG Customer Racing. In de Mercedes-AMG GT3 met startnummer 87, gerund door Mercedes-AMG Team AKKODIS ASP, ondersteunt Maximilian Götz (GER) zijn twee teamgenoten Thomas Drouet (FRA) en Lorenzo Ferrari (ITA). Mercedes-AMG Team AlManar rijdt de #777-auto voor Lucas Auer (AUT), Fabian Schiller en Luca Stolz (beiden GER). Schiller en Stolz overtuigden met een tweede plaats in de meest recente ronde op Le Castellet, een resultaat dat ze samen met Maro Engel (GER) behaalden. Op Spa deelt Engel de rijtaken in de #999 Mercedes-AMG GT3 van Mercedes-AMG Team GruppeM met Mikaël Grenier (CAN) en Daniel Juncadella (ESP). De vierde Mercedes-AMG GT3 in de Pro Cup wordt gerund door AKKODIS ASP Team. Raffaele Marciello (SUI) en Jules Gounon (AND) wisselen af met Timur Boguslavskiy (FIA). Onlangs won het trio de 1.000 kilometer van Le Castellet.

Ook de Saoedi-Arabische vrouwelijke coureur Reema Juffali zal erop uit zijn om een titel te verdedigen. Vorig jaar won ze samen met haar collega-Mercedes-AMG-coureurs de Bronzen Cup in de 24 uur van Spa. Dit jaar rijdt ze met de #83 Theeba Motorsport Mercedes-AMG GT3. Samen met Mercedes-AMG Junior Driver Ralf Aron (EST), Yannick Mettler en Alain Valente (beiden SUI) wil ze haar overwinning van vorig jaar herhalen. Nog eens vier Mercedes-AMG GT3’s zijn ook ingeschreven in de Bronze Cup. Ze worden gerund door de teams AKKODIS ASP, GetSpeed, Haupt Racing en SunEnergy1 Racing. Met Jordan Love (AUS) en Arjun Maini (IND) maken twee Mercedes-AMG Junior Drivers deel uit van de line-up in de #79 Haupt Racing Team Mercedes-AMG GT3. In de Bronze Cup is slechts één professionele coureur per auto toegestaan, terwijl een zilveren of bronzen rating volgens de FIA-rijderscategorisering vereist is voor de andere twee of drie coureurs.

Er is één Mercedes-AMG GT3 ingeschreven voor de Silver Cup: Madpanda Motorsport met coureur en teambaas Ezequiel Perez Companc (ARG) zal de auto met startnummer 90 besturen. Perez Companc wordt ondersteund door Magnus Gustavsen (NOR), Alexey Nesov (FIA) en Jesse Salmenautio (FIN). In de Gold Cup rijdt Winward Racing met de twee Mercedes-AMG GT3’s die zijn ingeschreven. Philip Ellis zal Indy Dontje (NED) en Russell Ward (USA) ondersteunen in de #57 auto, Mercedes-AMG Junior Driver David Schumacher (GER) deelt de #157 auto met Miklas Born (SUI) en Marius Zug (GER). Drie Mercedes-AMG GT3’s, gerund door GetSpeed, CrowdStrike Racing by Riley en Haupt Racing Team, zullen racen in de Pro-Am Cup.

Vijf van de 16 Mercedes-AMG GT3’s strijden ook om kampioenschapspunten in de Intercontinental GT Challenge tijdens de endurance-klassieker. De Mercedes-AMG Teams AlManar en GruppeM zijn ingeschreven in de IGTC, net als Winward Racing’s #57, SunEnergy1 Racing’s #75 en AKKODIS ASP Team’s #88. Voorafgaand aan de CrowdStrike 24 Hours of Spa leidt Mercedes-AMG het rijders-, onafhankelijke en constructeursklassement in de intercontinentale endurance-serie.

Mercedes-AMG GT3’s in de 2023 CrowdStrike 24 Hours of Spa1:

Nr. Klas Team Stuurprogramma ‘s
2 Pro-Am Beker GetSpeed Lance Bergstein (VS), Andrzej Lewandowski (POL), Aaron Walker (GBR), Lewis Williamson (GBR)
3 Bronzen Beker GetSpeed Patrick Assenheimer (GER), Kenneth Heyer (GER), Alex Peroni (AUS), Florian Scholze (GER)
4 Pro-Am Beker CrowdStrike Racing door Riley Colin Braun (Verenigde Staten), Felipe Fraga (BRA), Ian James (GBR), George Kurtz (Verenigde Staten)
57 Gold Cup / IGTC Winward Racen Indy Dontje (NED), Philip Ellis (SUI), Russell Ward (Verenigde Staten)
64 Pro-Am Beker Haupt Racing Team Matt Bell (GBR), Frank Bird (GBR), James Cottingham (GBR), Naveen Rao (Verenigde Staten)
75 Pro-Am-Cup / IGTC SunEnergy1 Racen Nick Catsburg (NED), Kenny Habul (AUS), Martin Konrad (AUT), Chaz Mostert (AUS)
76 Bronzen Beker 7TSix Casper Stevenson (GBR), TBA, TBA, TBA
79 Bronzen Beker Haupt Racing Team Sébastien Baud (FRA), Hubert Haupt (DUI), Jordan Love (AUS), Arjun Maini (IND)
81 Bronzen Beker Theeba Motorsport Ralf Aron (EST), Reema Juffali (KSA), Yannick Mettler (SUI), Alain Valente (SUI)
87 Pro Cup Mercedes-AMG Team AKKODIS ASP Thomas Drouet (FRA), Lorenzo Ferrari (ITA), Maximilian Götz (DUI)
88 Pro Cup /

IGTC

AKKODIS ASP-team Timur Boguslavskiy (FIA), Jules Gounon (EN), Raffaele Marciello (SUI)
89 Bronzen Beker AKKODIS ASP-team Adalberto Baptista (BRA), Bruno Baptista (BRA), Rodrigo Baptista (BRA), Alan Hellmeister (BRA)
90 Zilveren Beker Madpanda Motorsport Magnus Gustavsen (NOR), Alexey Nesov (FIA), Ezequiel Perez Companc (ARG), Jesse Salmenautio (FIN)
157 Gouden Beker Winward Racen Miklas Born (SUI), David Schumacher (GER), Marius Zug (GER)
777 Pro Cup / IGTC Mercedes-AMG Team AlManar Lucas Auer (AUT), Fabian Schiller (DUI), Luca Stolz (DUI)
999 Pro Cup / IGTC Mercedes-AMG Team GruppeM Maro Engel (DUI), Mikaël Grenier (CAN), Daniel Juncadella (ESP)

1 onder voorbehoud van last-minute wijzigingen.

“Na de 1-2 van vorig jaar en in de 6-uursrace op Paul Ricard voelen we ons uitstekend voorbereid en hopen we ook dit jaar weer op een succesvolle vervulling van de CrowdStrike 24 Hours of Spa. We zijn ons ervan bewust dat dit, gezien de sterke oppositie, geen gemakkelijke taak zal zijn. We bereiden ons echter minutieus voor op deze race en vier opeenvolgende polepositions zijn een indrukwekkend bewijs van de snelheid die de Mercedes-AMG GT3 heeft op Spa-Francorchamps. We hebben een groot contingent en we zetten een indrukwekkende line-up van coureurs en teams in voor de race. Daarom zijn we optimistisch, maar hebben we ook het nodige beetje nederigheid als we naar België gaan.”
Stefan Wendl, hoofd van Mercedes-AMG Customer Racing

“Voor mij zijn de 24 uur van Spa de zwaarste GT3-race ter wereld. Met meer dan 70 auto’s op de grid is het een enorme competitie. Je krijgt nooit een foutloze ronde, je kunt nooit ontspannen, je staat altijd onder druk. Als je vooraan in de strijd wilt zijn, moet je elke ronde pushen zoals in de kwalificatie. Nu al op het podium staan is een enorm succes. Vorig jaar was er een 1-2 voor Mercedes-AMG Customer Racing, dat willen we herhalen. De tegenstand is echter supersterk zoals we al hebben gezien tijdens de 24-uursrace op de Nürburgring. Het zal niet makkelijk worden, zeker niet omdat de verwachtingen erg hooggespannen zijn na onze 1-2 van vorig jaar. We zullen erheen gaan en proberen ons best te doen. Ik hoop op een mooi en succesvol weekend en kijk uit naar de fans en de sfeer.”
Maximilian Götz, Mercedes-AMG Team AKKODIS ASP #87

“We hebben de 1.000 kilometer in Le Castellet gewonnen en we waren ook erg snel in de pre-event test op Spa-Francorchamps, dus vanuit dat perspectief verliep de voorbereiding heel goed voor ons. We zijn zeer gemotiveerd om onze overwinning van vorig jaar te herhalen. Het zal niet makkelijk worden, maar we gaan pushen en dan zien we wel waar we precies staan.”
Raffaele Marciello, AKKODIS ASP Team #88

“We kijken uit naar de 24 uur van Spa, een van de belangrijkste races van het jaar. We staan er heel goed voor, ook al zal het moeilijk worden om de 1-2 van vorig jaar te herhalen. Maar dat moet wel het doel zijn voor Mercedes-AMG als je als titelverdediger arriveert. We hebben dit jaar al gezien dat de auto succesvol is in verschillende omstandigheden en in verschillende raceseries. Daarom zijn we optimistisch, zeker na de 1-2 in de meest recente ronde op Le Castellet. We zullen racen met een licht gewijzigde line-up, maar Lucas Auer zal op een goede manier integreren in ons team. We hebben al twee goede testdagen gehad op Spa en ons team is sterk, zoals we daar al hebben bewezen. Spa is ook een van mijn favoriete races, dus mijn verwachtingen zijn dan ook hoog.”
Fabian Schiller, Mercedes-AMG Team AlManar #777

“De 24 uur van Spa behoort tot de echt grote hoogtepunten van het jaar. Ook al won ik de race vorig jaar al, een nieuwe overwinning zou natuurlijk mooi zijn. Ik wil daar zo min mogelijk racen en nog een paar keer winnen. Maar het wordt zeker de zwaarste race van het jaar, want er staan meer dan 70 GT3-auto’s op de grid. Het zal heel moeilijk worden, maar ons team is heel sterk. Samen met Maro en Mikaël hebben we een zeer goede line-up. Ik kijk er echt naar uit om weer met mijn teamgenoten op Spa te racen.”
Daniel Juncadella, Mercedes-AMG Team GruppeM #999

Naar aanleiding van het GT3 hoogtepunt van het jaar op de livestream

Voor ’s werelds grootste GT3-race biedt organisator SRO een uitgebreide livestreamservice op internet. De volledige CrowdStrike 24 Hours of Spa, evenals de Superpole-sessie op vrijdagavond en de kwalificatie met vier segmenten op donderdagavond, worden door SRO uitgezonden op haar officiële YouTube-kanaal (@GTWorld). Hierdoor zijn de sessies live te bekijken op alle Smart TV’s, pc’s, laptops en mobiele apparaten. Een livestream inclusief live timing is ook beschikbaar op de officiële websites van GT World Challenge Europe, Intercontinental GT Challenge en CrowdStrike 24 Hours of Spa.

Tijdschema 2023 CrowdStrike 24 Hours of Spa (alle tijden CEST):

Dag Beginnen Einde Sessie
Dinsdag 27juni 2:55 5:55 Brons-Test
Donderdag 29juni 11:20 uur 12:50 1e vrije training
  6:10 7:10 Pre-kwalificatie
  9:20 10:41 Kwalificatie in vier segmenten (LIVE: YouTube)
  11:00 00:30 uur op vrijdag Nachttraining
Vrijdag 30juni 7:55 8:25 Opwarmen
  8:35 9:05 Superpole (LIVE: YouTube)
Zaterdag1 juli 4:30 4:30 uur op zondag Race (LIVE: YouTube)

 

Pole positions van Mercedes-AMG in de Spa 24u:

2022: R. Marciello – Mercedes-AMG GT3 #88 – Mercedes-AMG Team AKKODIS ASP – 2m 16.375s – 184.890 km/u

2021: R. Marciello – Mercedes-AMG GT3 #88 – Mercedes-AMG Team Akka ASP – 2m 17.949s – 182.781 km/h

2020: R. Marciello – Mercedes-AMG GT3 #88 – Mercedes-AMG Team Akka ASP – 2m 32.166s – 165.703 km/h

2019: M. Engel – Mercedes-AMG GT3 #4 – Mercedes-AMG Team BLACK FALCON – 2m 18.588s – 181.938 km/u

 

Algemene overwinningen van Mercedes-AMG in de 24u van Spa:

2022: J. Gounon/D. Juncadella/R. Marciello – Mercedes-AMG GT3 #88 – Mercedes-AMG Team AKKODIS ASP

2013: M. Buhk/M. Götz/B. Schneider – Mercedes-Benz SLS AMG GT3 #84 – HTP Motorsport

 

Mercedes-AMG in de 2022 Spa 24u:

1eplaats: J. Gounon/D. Juncadella/R. Marciello – Mercedes-AMG GT3 #88 – Mercedes-AMG Team AKKODIS ASP

2e plaats: M. Götz/S. Schothorst/L. Stolz – Mercedes-AMG GT3 #2 – Mercedes-AMG Team GetSpeed

4e plaats: M. Buhk/M. Engel/M. Grenier – Mercedes-AMG GT3 #55 – Mercedes-AMG Team GruppeM

23e plaats: P. Kujala/E. Perez Companc/O. Tunjo/S. Walkinshaw – Mercedes-AMG GT3 #90 – Madpanda Motorsport

26eplaats (3e in Gold Cup): E. Cheever/C. Froggatt/J. Hui/L. Spinelli – Mercedes-AMG GT3 #93 – SKY – Tempesta Racing

28eplaats (2e in Pro-Am Cup): D. Baumann/P. Ellis/K. Habul/M. Konrad – Mercedes-AMG GT3 #75 – SunEnergy1 – door SPS

31eplaats: P. Assenheimer/M. Blanchemain/A. Blom/J. Pla – Mercedes-AMG GT3 #44 – GetSpeed

34eplaats (1e in Bronze Cup): R. Juffali/G. Kurtz/T. Müller/V. Pierburg – Mercedes-AMG GT3 #20 – SPS automotive performance

40eplaats: L. Auer/L. Ferrari/J. Liebhauser/R. Ward – Mercedes-AMG GT3 #57 – Winward Racing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait