Kristoffersson wint bij zijn debuut in RX2e in België Mikaela Ahlin-Kottulinksy schittert en komt dichterbij in de strijd om de RX2e-titel

Johan Kristoffersson eindigde op de hoogste trede van het podium bij zijn debuut in het FIA RX2e-kampioenschap in België op 6 augustus, terwijl Mikaela Ahlin-Kottulinksy schitterde en Anton Marklund een grote stap zette richting zijn vierde kroon in het Europese FIA rallycross kampioenschap.

De topcategorie van het FIA World Rallycross kampioenschap kon niet plaatsvinden in Mettet vanwege het onderzoek naar de oorzaken van de brand in Lydden Hill twee weken geleden. Kristoffersson en zijn collega’s Timmy Hansen, Kevin Hansen en Ole Christian Veiby maakten van de gelegenheid gebruik om aan de start te verschijnen in het RX2e-kampioenschap.

De jongste van de Hansen-broers, Kevin, nam in eerste instantie het voortouw, maar zoals gebruikelijk duurde het niet lang voordat Kristoffersson zijn draai vond met drie opeenvolgende overwinningen die hem naar de top van het tussenklassement brachten.

De vijfvoudig wereldkampioen had een langzame start in de halve finale, waardoor hij op de derde plaats terugviel. Hij kreeg een tweede kans toen de race werd gestopt met een rode vlag na een spectaculaire koprol van Veiby, zijn teamgenoot bij Kristoffersson Motorsport. Hij liet deze kans niet voorbijgaan en gaf vanaf dat moment zijn voorsprong niet meer uit handen, ondanks de schade aan zijn ophanging door een aanrijding in de eerste bocht van de finale.

“Wat een weekend!” jubelt Kristoffersson. “Het was misschien wel het beste wat we dit jaar qua tempo hebben laten zien. Ik had de RX2e-wagen eerder al getest, maar in race omstandigheden is het nog een ander gegeven en de finale was ook zeker niet gemakkelijk.”

“Na de botsing in de eerste bocht voelde ik dat er iets aan mijn linker achterkant was gebroken. De auto bewoog langs alle kanten, ik probeerde mijn best te doen om de controle niet te verliezen over het rechte stuk! Ik slaagde erin te begrijpen hoe ik juist moest rijden en een redelijk tempo aan te houden, en ik ben natuurlijk ontzettend blij om met de overwinning naar huis te gaan. Het was het gedroomde resultaat.”

Mikaela Åhlin-Kottulinsky beleefde een grandioze seizoensafsluiting door de tweede plaats te behalen, waarmee ze in de afwezigheid van Kristoffersson tot op twee punten dichter bij haar teamgenoot van het E-team, Nils Andersson, kwam in de strijd om de RX2e-titel. Ole Henry Steinsholt eindigde de race voor haar, maar kreeg een straf van 12 seconden voor een aanrijding. Timmy Hansen gaf op in de laatste ronde, terwijl een straf een einde maakte aan de race van Kevin Hansen in de halve finale.

Anton Marklund, de regerend kampioen, behaalde laat in het seizoen zijn eerste overwinning in de strijd om het Euro RX1-kampioenschap, maar ook hij had problemen in de finale, namelijk met de alternator. De drie rivalen van de Zweed – Enzo Ide, Jānis Baumanis en Patrick O’Donovan – werden uitgeschakeld in de halve finale, waardoor Marklund nu 20 punten voorsprong heeft in het klassement, met nog slechts 23 te verdienen in Estering, Duitsland, over twee weken.

Veteraan Ulrik Linnemann leverde een uitstekende prestatie door de tweede plaats te veroveren, terwijl Tamás Kárai voor de tweede keer dit jaar op het podium stond met de derde plaats.

Volledige resultaten van beide races zijn hier te vinden: www.fiaworldrallycross.com

Johan Kristoffersson (SWE) of the Volkswagen Dealerteam BAUHAUS and Ole Christian Veiby (NOR) of the Volkswagen Dealerteam BAUHAUS during the FIA World Rallycross Championship in Mettet, Belgium on August 5, 2023. // Joerg Mitter / Red Bull Content Pool // SI202308050198 // Usage for editorial use only //
Johan Kristoffersson and Mikaela Åhlin-Kottulinsky on the FIA RX2e Championship podium during World RX of Benelux at Mettet in Belgium on 6 August, 2023 // Rallycross Promoter GmbH / Red Bull Content Pool // SI202308060250 // Usage for editorial use only //

Pauwels en Cartelle schitteren bij de Cross Cars

Naast de tenoren van het wereldkampioenschap, was het ook uitkijken naar de spectaculaire Cross Cars. De Mini Buggy’s, toegankelijk voor rijders vanaf 7 jaar, werkten enkele demonstratiereeksen af. In de categorieën XC Junior en XC Senior stond de vijfde manche van het Belgisch kampioenschap op het programma.

Met vijf deelnemers was het veld bij de Juniors goed gevuld. In de reeksen stond er geen maat op Lucas Cartelle, die enkel in de tweede reeks op zaterdag de snelste tijd liet liggen door een valse start, waardoor hij twee keer door de jokerlap moest. Het was dan ook geen verrassing dat hij de finale van start tot finish domineerde, al kwam de leider in het kampioenschap, Jordan Genten, nog aandringen in de allerlaatste bocht. Cartelle won voor Genten en Marius Debuisson. Kim Ermens, de 18-jarige jongedame uit Rijkevorsel, werd vierde voor Monegask Thomas Pregliasco.

“Ik liet Jordan misschien nog wat te dicht komen in de slotronde, maar ik had de ganse finale het gevoel alles onder controle te hebben. Het weekend verliep gewoon perfect, behalve dan die valse start in de tweede reeks. In het kampioenschap blijft alles mogelijk,” aldus Cartelle.
Bij de Senioren presenteerde Lifelive de nieuwe TN11, een Cross Car met een nieuw chassis. Tom Heindrichs kreeg de eer om het nieuwe wapen zijn vuurdoop te geven en de halfbroer van Thierry Neuville was de beste in de reeksen en in de halve finale, maar telkens zat Kobe Pauwels hem op de hielen met de Mygalle XC04. In de finale nam Heindrichs de kopstart, maar Pauwels bleef jagen. Toen Tom Heindrichs zijn jokerlap nam, deed hij dat iets voorzichtiger dan Kobe Pauwels, die in de slotronde de leiding kon overnemen. De uittredende Belgische kampioen pakte zijn eerste zege van het seizoen.

“Het is geweldig om Mygalle een eerste BK-zege te schenken in het kader van de WK-manche. Ik heb er bijzonder hard voor moeten rijden, want Tom nam een prima start en draaide ook knappe rondetijden. Een perfecte jokerlap heeft het verschil gemaakt,” aldus Pauwels.
Romuald Demelenne werd derde, voor Jari Van Hoof, Kyandro Van de Vivere en Eric Borguet, die na een schuiver in de tweede manche al blij was dat hij de schade kon beperken met een finaleplaats.

 

 

Belgian Cross Car Championship

Pauwels en Cartelle aan het feest in Mettet

Round 5 : Mettet – 5-6 augustus

Dit weekend stond de wereldtop van de rallycross aan de start op circuit Jules Tacheny in Mettet. Ook de deelnemers aan het Belgian Cross Car Championship waren van de partij om hun vijfde manche van het seizoen af te werken. Het werd in beide categorieën een erg spannende wedstrijd.

Cartelle controleert
Met Kim Ermens, de 18-jarige jongedame uit Rijkevorsel, en Monegask Thomas Pregliasco, met de vorige Cross Car van Lucas Cartelle, aan de start, was de startgrid in de Junior-categorie goed gevuld. Toch waren het opnieuw de vaste waarden die vooraan te vinden waren. In de reeksen was Lucas Cartelle oppermachtig. De Lifelive-rijder vond duidelijk meer tractie op de natte piste dan zijn Kamikaz-concurrent, Jordan Genten, de leider in het kampioenschap. Die kon enkel in de tweede reeks een snelste tijd op de tabellen zetten… omdat Cartelle door een valse start twee keer door de jokerlap moest. In de finale nam Lucas Cartelle ook makkelijk afstand,al liet hij Jordan Genten, die na een mislukte start toch snel de maat kon nemen van merkgenoot en streekrijder Marius Debuisson, in de slotronde nog verrassend dicht komen.
“Ik liet Jordan misschien nog wat te dicht komen in de slotronde, maar ik had de ganse finale het gevoel alles onder controle te hebben. Het weekend verliep gewoon perfect, behalve dan die valse start in de tweede reeks. In het kampioenschap blijft alles mogelijk,” aldus Cartelle.

Pauwels verrast polehouder Heindrichs
Bij de Senioren presenteerde Lifelive de nieuwe TN11, een Cross Car met een nieuw chassis. Tom Heindrichs kreeg de eer om het nieuwe wapen zijn vuurdoop te geven en de halfbroer van Thierry Neuville was de beste in de reeksen en in de halve finale, maar telkens zat Kobe Pauwels hem op de hielen met de Mygale XC04. In de finale nam Heindrichs de kopstart, maar Pauwels bleef jagen. Toen Tom Heindrichs zijn jokerlap nam, deed hij dat iets voorzichtiger dan Kobe Pauwels, die in de slotronde de leiding kon overnemen. De uittredende Belgische kampioen pakte zijn eerste zege van het seizoen.
“Het is geweldig om Mygale een eerste BK-zege te schenken in het kader van de WK-manche. Het begin van het seizoen was moeilijk, maar deze keer werden we wel beloond voor onze inspanningen. Ik heb er bijzonder hard voor moeten rijden, want Tom nam een prima start en draaide ook knappe rondetijden. Een perfecte jokerlap heeft het verschil gemaakt,” aldus Pauwels.
Natuurlijk was Tom Heindrichs ontgoocheld, want tot de finale was zijn weekend perfect. “Ik nam een prima start, maar misschien nam ik wat te weinig risico’s toen ik een mooie voorsprong had op Pauwels. Ik had vooraf geen meter getest met de TN11. De balans is dan ook heel positief, want ik heb het potentieel van onze nieuwe cross car zeker kunnen tonen.”
Romuald Demelenne werd derde en daar kon hij wel mee leven: “Toen ik na de haarspeld Tom en Kobe zag optrekken, wist ik dat de derde plaats het maximum haalbare was. Ik kampte met mijn TN5 met veel wielspin, terwijl zij afstand namen… Ik ben dus tevreden dat ik Jari Van Hoof achter me kon houden.”
De Nederlander, winnaar van de eerste wedstrijd van het seizoen, werd vierde na een wedstrijd waarin hij bleef zoeken naar tractie. Kyandro Van de Vivere eindigde op een knappe vijfde plaats, voor Eric Borguet, die eerder dit seizoen 2 wedstrijden won, maar die deze keer nooit aanspraak kon maken op de zege.
“Nee, ik heb in de finale vaker mijn bril moeten poetsen dan dat ik geschakeld heb,” lachte Eric Borguet. “Zaterdag ging ik bij de start van de tweede reeks rond. Na die fout ben ik al blij dat ik de finale nog haalde, want het niveau lag weer erg hoog en we hadden niet getest in de regen op deze omloop. Voor het kampioenschap zijn dit belangrijke punten.”
Andere kleppers hadden minder geluk. Zo strandde Nathan Ottink, winnaar van de vorige wedstrijd in Arendonk, in de halve finale nadat hij bleef haken in de cross car van Dylan Rolly.
Naast de Cross Cars, waren ook de Mini Buggy’s, voor rijders vanaf 7 jaar, te gast in Mettet voor een gesmaakte demonstratie.
De teams zullen de komende dagen weten wat te doen. De volgende manche van het Belgisch kampioenschap rallycross wordt volgend weekend immers al verreden op het Glosso-circuit in Arendonk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait