1963 – 2023: Automobili Lamborghini, 60 jaar unieke auto’s

Van de 1963 GTV uit 350 tot de Invencible en Auténtica one-offs, 60 jaar design prototypes, concept cars, one-offs en exclusieve limited series

Sant’Agata Bolognese, 08 augustus 2023 – Sinds de oprichting in 1963 heeft Automobili Lamborghini eenmalige modellen gemaakt die de technische en stilistische richting aangeven die het bedrijf in de nabije toekomst zal inslaan. Dit zijn ontwerp- of technische prototypes of experimenten met nieuwe concepten om de Lamborghini’s te helpen ontwikkelen. In de jaren 1960 waren deze one-offs heel vaak showauto’s op weg naar autoshowparades. In meer recente jaren veranderde de aanduiding van “eenmalig” naar een categorie die speciaal door Lamborghini is gecreëerd: “few-offs”, in wezen een beperkte oplage van auto’s voor de meest loyale klanten die vooruitlopen op of verbeteren van de meest geavanceerde technische oplossingen die in latere jaren op productieauto’s zullen worden gebruikt. Dezelfde formule zal over een paar dagen worden herhaald tijdens de Monterey Car Week in Californië, waar Automobili Lamborghini het prototype van zijn eerste 100% elektrische auto zal presenteren.

De eerste Automobili Lamborghini one-off was de 1963 350 GTV, die aanleiding gaf tot de 350 GT, de eerste productieauto. Toen, binnen het 350-400 GT-assortiment, kwam de 350 GTZ, met twee eenheden gemaakt door Carrozzeria Zagato in Milaan in 1965, gebaseerd op de 350. Carrozzeria Touring, ook gevestigd in Milaan, bouwde in 350 twee 1965 GTS open top units. In hetzelfde jaar werd de 400 Monza gemaakt, gemaakt door Carrozzeria Neri & Bonacini, die de buisframes van de 350-400 GT-productieauto’s produceerden. In 1966 was het laatste model van Carrozzeria Touring de 400 GT Flying Star, een innovatieve shooting brake die qua praktische bruikbaarheid de Espada zou inspireren.

In 1965, ontworpen om te worden uitgerust met een achterste motor, zoals voorzien voor wat de Miura zou worden, werden twee ontwerpmodellen ontwikkeld: een, genaamd de P400 Tigre en gemaakt door Touring, en een andere, eenvoudigweg bekend als de P400, gemaakt door het nieuw gecreëerde Italdesign van Giorgetto Giugiaro. Dit bleek echter niet de juiste weg te zijn, aangezien ze de revolutionaire technische oplossing van de 12-cilindermotor in de achterste dwarsstand niet voldoende maximaliseerden en nooit op een schaal van 1:1 werden gebouwd. Op de Giugiaro-versie was echter het eerste uiterlijk te zien van een onconventionele deuropening, naar voren en naar boven, maar bevestigd aan het dak. Het was het eerste zaadje van een idee dat zou ontkiemen met de Countach.

De Marzal, de vierzits “glazen” auto, werd gepresenteerd in 1967 en was voorbestemd om een van de bekendste showauto’s ter wereld te worden, met veel nieuwe ideeën die later zouden worden gebruikt in de productie van Lamborghini. Ten eerste vier comfortabele stoelen, een van de meest voorkomende items op het verlanglijstje van Ferruccio, en de vlakke, scherpe voorkant en de zeshoeken die later op de Espada te vinden zouden zijn. Bovendien zouden de zeshoeken een van de stilistische symbolen van Lamborghini worden die, zelfs vandaag de dag, vaak voorkomen. De Marzal had ook zeer grote vleugeldeuren. “We hebben er alles aan gedaan om ze op de Espada te houden,” zou ingenieur Stanzani zich herinneren, “maar de verschillende volumes die nodig waren voor de voorste positie van de V12-motor daagden dit uit, en op de Marzal was het een achterin geplaatste 6-cilinder lijnmotor die ons ervan weerhield dit te doen.”

Op het Autosalon van Brussel in 1968 werd de Miura Roadster tentoongesteld op de Bertone-stand en boeide iedereen vanaf het eerste gezicht. Het was mooi, maar had wat ontwikkelingen nodig die gewoon niet mogelijk waren. Lamborghini werkte namelijk al aan twee nieuwe projecten: de eerste vierzitter (het Espada-prototype werd in 1967 gepresenteerd) en de ‘kleine’ auto (de Urraco, die in 1969 werd ontwikkeld), waarvan het eerste prototype in 1968 werd gepresenteerd. In 1981 werd de Faena, geproduceerd door Carrozzeria Frua, ontwikkeld op basis van de Espada, met een vierdeurs versie. Bij Sant’Agata Bolognese begon men te denken dat er een markt kon zijn voor een vierdeurs Lamborghini.

In 1970 onthulde Bob Wallace, de legendarische Lamborghini-testrijder, de Miura Jota aan de wereld. Het was zijn creatie, persoonlijk ondersteund door Ferruccio, die in die auto, gemaakt door Bob in zijn vrije tijd met behulp van machines en onderdelen van het bedrijf, een fantastisch prototype van technische experimenten zag. Elk aspect van de Jota werd gebouwd alsof hij ging racen, in overeenstemming met de Appendix J-voorschriften van het toerwagenkampioenschap, en de mythologie eromheen maakte Lamborghini duidelijk dat zijn klanten altijd op zoek waren naar iets meer. Het concept van de speciale versies, een evolutie van het standaardmodel en nog steeds zo belangrijk bij Lamborghini, kwam van dit prototype. Als antwoord op de vraag van de klant bouwde Lamborghini vier eenheden van de Miura geïnspireerd op de Jota, bekend als de SV-J.

De Countach LP 500 werd gepresenteerd als concept car op de Autosalon van Genève in 1971. Het is gemaakt om de reacties van het publiek en potentiële klanten op zo’n futuristische auto te testen. Het succes was onmiddellijk en de Countach LP 400 werd een productieauto met minimale veranderingen, met behoud van de schaardeuren die vanaf dat moment een onderscheidend kenmerk zouden zijn van alle 12-cilinder Lamborghini-auto’s met een achterin gemonteerde motor, vanaf 1973.

In 1973 deed Bob Wallace het opnieuw en creëerde de Urraco Rally met hetzelfde basisconcept als de Miura Jota, gebaseerd op de nieuwe Group 5-racereglementen en destijds Silhouette genoemd, beginnend met een Urraco 250-basis en de motor naar 3 liter brengen. Uit dit prototype kwam de Urraco P300 in 1974, met 3-liter motor met dubbele bovenliggende nokkenassen en kettingaangedreven distributie, en de Silhouette in 1976, de open versie op basis van de Urraco 300, waarvan de aerodynamica was geïnspireerd op de Rally.

De Jarama Rally van 1973, vaak aangeduid als de Jarama Bob, was de laatste creatie van Bob Wallace, die hetzelfde concept volgde als de twee vorige modellen, dit keer gebaseerd op de Jarama 1970 + 2 uit 2. De aerodynamica werd in dit geval opnieuw herzien, gecombineerd met een algehele verlichting en, belangrijker nog, de verschuiving van de voorste V12-motor terug naar de cockpit voor een betere balans en gewichtsverdeling, waardoor de wegprestaties aanzienlijk werden verbeterd.

In 1978 vroeg Walter Wolf, een trouwe Lamborghini-klant, ondersteund door Giampaolo Dallara als externe consultant, om enkele aanpassingen aan zijn Countach LP 400. Grotere wielen en laagprofielbanden, ingesloten door verlengingen die de wielkasten verbreedden, maakten het gebruik van grotere remmen mogelijk. De setup werd herzien om het beste te werken met de nieuwe oplossingen en er verscheen een grote vleugel aan de achterkant van de auto. Het was uit deze auto, de Countach Wolf, uitgerust met 5-liter 12-cilinder motor, dat de Countach LP 400 S het volgende jaar werd ontwikkeld. Alle volgende Countach-modellen zouden hierop gebaseerd zijn, met hetzelfde uiterlijk en dezelfde prestaties tot 1990, toen het model, dat het meest sterk het verhaal van Lamborghini kenmerkte, uit productie ging.

In 1974 presenteerde Bertone op basis van de Urraco P300 de Bravo: de wielbasis werd met 20 cm (7,9 inch) ingekort. (in feite ontbraken de twee achterstoelen), met meer hoekige en extreem futuristische lijnen en “phone dial” -wielen die een van de kenmerkende stijlkenmerken van de Countach LP 400 S zouden worden. De Bravo was de eerste weergave van de tweezits berlinetta, met een kleine achterin gemonteerde motor (geen 12-cilinder motor) die vanaf de Gallardo (2003) en Huracán (2014) een belangrijk onderdeel van Lamborghini’s geschiedenis zou worden.

In 1980 werd de Athon opgericht; gebouwd door Carrozzeria Bertone in opdracht van Lamborghini, om de haalbaarheid van een volledig open top Silhouette te bestuderen. De stijl, die perfect die van de auto’s uit de jaren 1980 weergeeft, was zo vooruitstrevend dat hij met slechts een paar aanpassingen nog steeds kon worden geproduceerd. Het “Roadster” concept bij Lamborghini is ontstaan uit deze auto.

Op zoek naar een ‘derde reeks’ voelde Lamborghini, veel eerder dan andere autofabrikanten, de nieuwe marktvraag naar terreinwagens met sportieve prestaties. Om aan deze vraag te voldoen, werd in 1982 de LMA gemaakt, waarvan het prototype de LM 002 zou worden, die in 1986 in productie ging en die vandaag de dag wordt beschouwd als de moeder van de Urus. De LMA had een buizenframe, een aan de voorzijde gemonteerde V12-motor en een maximale snelheid van meer dan 200 km / h (124 mph): allemaal functies die nog nooit eerder op een off-road voertuig waren gezien.

In 1985 begon Lamborghini te experimenteren met een nieuw ontwikkeld materiaal. Een textielvezel gemaakt van koolstofvezels; ongelooflijk stijf, robuust en lichtgewicht. De eerste toepassing was op de Countach Evoluzione, een eenmalige toepassing gebaseerd op de mechanica van de Countach Quattrovalvole, maar met de carrosserie volledig gemaakt van koolstofvezel. De lijnen waren nogal hoekig en bijna primitief; Er waren aanzienlijke beperkingen aan het werken met dit materiaal dat een revolutie teweeg zou brengen in de manier waarop sportwagens worden gebouwd, maar de essentie was er. De Countach Evoluzione woog 400 kg minder dan de Quattrovalvole productieauto en was erg snel. Met deze auto werden de onbreekbare band en technologische mogelijkheden van Lamborghini met koolstofvezel geboren. Tot op de dag van vandaag heeft Lamborghini een unieke en geavanceerde relatie met dit materiaal, dat steeds populairder is geworden en dat vandaag ook het ondersteunende frame vormt voor de 12-cilinder auto’s die in Sant’Agata Bolognese worden geproduceerd.

Op de Autosalon van Turijn in 1988 op de Carrozzeria Bertone-stand werd de Genesis gepresenteerd: op zoek naar een vierde reeks keek Lamborghini naar de mogelijkheid van een 12-cilinder monovolume met de motor in de voorste lengterichting. De voordeuren en het bijbehorende deel van het dak hadden een vleugelopening en de prestaties waren, voor het type auto, buitengewoon. De middelen voor de ontwikkeling van nieuwe modellen waren echter beperkt en vooral gericht op de ontwikkeling van wat de nieuwe 12-cilinder GT zou worden.

Met codenaam P132 begon de auto die in 1990 debuteerde met de naam Diablo in 1985, met ontwerponderzoek in opdracht van verschillende ontwerpers. De mechanica daarentegen was al bepaald en moest een directe evolutie zijn van de Countach. Na vijf jaar werken en finetunen was de Diablo klaar om de wereld te verbluffen. De missie om zo’n legendarische auto als de Countach te vervangen was een grote verantwoordelijkheid die de Diablo met uitstekende resultaten op zich nam. Vandaag, meer dan 30 jaar later, geniet de Diablo dezelfde liefde en aandacht van verzamelaars als de Countach. De Diablo Roadster werd ontwikkeld in 1992, vooruitlopend op het ontwerp van de 12-cilinder open top supersportwagens geproduceerd in Sant’Agata Bolognese; de Canto gemaakt door Carrozzeria Zagato in 1996 en die heel dicht bij het worden van een productieauto kwam, en de Raptor, opnieuw gebouwd door Zagato, met de voorste opening van zijn scharnierende deuren en dak op hetzelfde moment. Daarbij komt nog de Pregunta, gemaakt in 1998 door Heuliez met grote luchtinlaten aan de zijkant aan de onderkant en een supermoderne stijl, en de L147 door het I.D.E.A. Institute in 1999.

Het P140-project, gericht op het creëren van een supersportwagen met een V8- of V10-motor, leidde tot de oprichting van de Gallardo in 1987 en tot de versterking van de tweede reeks als de hoeksteen van het commerciële succes van Lamborghini. De mogelijkheid om verschillende motoren en verschillende stilistische opties te gebruiken werd overwogen, met de juiste respons gevonden in de Calà ontworpen door Giorgetto Giugiaro in 1995, onthuld op de Autosalon van Genève. De volumes en verhoudingen zijn die van de Gallardo, terwijl de afgeronde lijnen scherper zouden worden, in lijn met de typische Lamborghini-stijl. Er werd ook een open versie van de Calà overwogen, waaruit de intentie van Lamborghini bleek om zijn berlinetta ook als roadsterversie beschikbaar te stellen.

De Concept S uit 2005 was het werk van Luc Donckerwolke, destijds directeur van Lamborghini Centro Stile. De auto, gebaseerd op de Gallardo, was volledig open, gekenmerkt door de cockpit doorsneden door een langskruisstuk dat de stoelen scheidde, en door een bijzonder verfijnde aerodynamica versterkt door een zorgvuldige studie van de stromen die onder de auto doorgingen en geharnast voor verbeterd dynamisch gedrag.

De 2006 Miura Concept, gecreëerd door Walter de Silva, het toenmalige hoofd design van de Audi Group, was een duidelijke heropleving in moderne vorm van de Miura van de jaren 1960 en 70 die in 2006 40 jaar sinds zijn lancering vierde. Het bleef een ontwerpoefening, maar qua zuiverheid van vorm en strakke lijnen is het tot op de dag van vandaag een voorbeeld dat moet worden gevolgd.

In 2007 werd de Reventón ontwikkeld, met slechts 20 geproduceerde eenheden en gebaseerd op de Murciélago LP 640. De Reventón was een straatauto die tot het uiterste werd gedreven, met een ontwerp dat bestond uit zeer gedefinieerde en hoekige vormen. De carrosserie was gemaakt van CFC en koolstofvezel, met de panelen bevestigd aan een CFC en stalen frame. De bi-Xenon voorste lichtclusters bevatten lichtgevende diodes en de achterlichten waren LED, waardoor een pijlvorm ontstond wanneer ze werden ingeschakeld. Veel van deze oplossingen zouden later worden gebruikt op Lamborghini-productieauto’s. In 2009 werd ook een open top versie ontwikkeld, met 16 gemaakte eenheden.

De 2008 Estoque was de eerste “vierde reeks” studie voor een vierdeurs Lamborghini met sportwagen karakter. Gepresenteerd op de Autosalon van Parijs, was het vanaf het eerste gezicht een echte Lamborghini, maar met de motor in de voorste middenpositie.

De 2010 Sesto Elemento was een technologie demonstrator gebaseerd op de mechanica van de Gallardo, met een aluminium en koolstofvezel space frame structuur. Alle carrosseriepanelen, evenals de belangrijkste componenten, waaronder structurele elementen van het interieur, zijn gemaakt van koolstofvezel, met als doel het gewicht te verminderen. Het resultaat was een totaalgewicht van 999 kg, wat een gewicht-vermogensverhouding van 1,75 kg/CV oplevert. De Sesto Elemento bevestigde nogmaals Lamborghini’s positie als state-of-the-art bedrijf in de productie en het gebruik van koolstofvezel.

De Aventador J, de barchetta-versie van de Aventador, werd onthuld op de Autosalon van Genève in 2012. Het had geen voorruit, zijruiten of softtop en nam het concept van de Appendix J-voorschriften voor toerwagens over. Het was in alle opzichten een racewagen van het Barchetta-type.

Ook in 2012, op de Beijing Motor Show, presenteerde Lamborghini het Urus-prototype, de Super SUV die voorbestemd is om in 2018 aanleiding te geven tot zijn derde reeks, of om het voort te zetten als het ook de LM 002 overweegt. Volgens de Lamborghini-traditie anticipeerde het prototype op de belangrijkste stilistische en technische kenmerken van het model dat in productie zou gaan zonder echter alle uiteindelijke oplossingen te onthullen.

In 2013 vierde de Veneno 50 jaar Lamborghini, met vier exemplaren geproduceerd in de coupéversie en negen in een roadsterversie. Gebaseerd op de Aventador, was het in staat om 355 km / h (220 mph) te bereiken en had zorgvuldig ontworpen aerodynamica die buitengewone zijdelingse grip bood. Het monocoque frame was volledig gemaakt van CFRP, een koolstofvezelmateriaal dat ook werd gebruikt voor de carrosseriepanelen. Voor het interieur werden Forged Composites en Carbonskin gebruikt, zeer lichte materialen die op latere supersportwagens zouden worden gebruikt. Ook in 2013 werd een eenmalige eenheid van de Egoista, ontworpen door Walter de Silva en duidelijk geïnspireerd op de vorm van een militaire straaljager, onthuld tijdens een diner ter ere van de eerste 50 jaar van het bedrijf.

In 2014 werd de Asterion LPI-910 gepresenteerd, ontworpen door Filippo Perini, de toenmalige directeur van Lamborghini Centro Stile. Het was een hybride coupé prototype (waarbij LPI staat voor Longitudinale Posteriore Ibrido) met 910 CV verkregen door de combinatie van de verbrandingsmotor en elektromotoren. Het was de eerste hybride auto van Lamborghini, met een aantal technische concepten die zijn toegepast op de onlangs gepresenteerde Revuelto.

Om 100 jaar sinds de geboorte van Ferruccio Lamborghini te vieren, werd in 2016 de Centenario gepresenteerd, gebaseerd op de Aventador; Van de coupéversie werden 20 stuks geproduceerd en van de roadster 20 stuks. De vorm werd zachter gemaakt en het had een krachtigere 770 CV-motor, luchtinlaten op de motorkap die een grotere downforce creëerden en een monocoque frame van koolstofvezel.

In 2018 presenteerde Lamborghini Squadra Corse de SC18 Alston, een eenmalige productie voor een trouwe klant op basis van de Aventador SVJ. De SC18 was goedgekeurd voor gebruik op de weg, maar voornamelijk ontworpen voor gebruik op het circuit, met herziene aerodynamica en verbeterde rem- en motorkoeling, met een 6,5-liter 12-cilindermotor.

De 2019 Sián was de eerste hybride Lamborghini die beschikbaar werd gesteld aan klanten: 63 eenheden in de coupéversie werden gebouwd en 19 roadsters, en het werd ontwikkeld op basis van de Aventador SVJ met 6,5-liter 12-cilindermotor, uitgerust met titanium inlaatkleppen, opnieuw geconfigureerde regeleenheid en nieuw uitlaatsysteem, dat 785 CV leverde in combinatie met een elektromotor die nog eens 34 CV kon leveren. Het totale vermogen van 819 CV maakte de Sián de krachtigste Lamborghini-productieauto ooit geproduceerd tot die tijd. De elektromotor wordt aangedreven door een supercondensator die zijn vermogen onmiddellijk kan vrijgeven, een primeur in de auto-industrie.

De Essenza SCV 12, waarbij SC staat voor Squadra Corse, was gebaseerd op de Aventador met slechts 40 geproduceerde eenheden vanaf 2020, niet goedgekeurd voor gebruik op de weg. Het was de eerste GT die werd ontworpen om de crashtests te doorstaan die normaal voorbehouden zijn aan wedstrijdauto’s en dankzij de zeer resistente koolstofvezel carrosserie was er geen rolbeugel meer nodig. Hij heeft LED-koplampen in een lagere positie en een opvallende diffuser aan de achterkant, gekenmerkt door zijn opvallende verstelbare spoiler. Langer en taps toelopend dan de Aventador, wordt hij gekenmerkt door de luchtinlaat die begint vanaf het dak en zich uitstrekt over de gehele motorkap. De aerodynamica, ontwikkeld in samenwerking met de Dallara, garandeert 1200 kg downforce bij 250 km/h (155 mph). De motor, 180° gedraaid ten opzichte van de Aventador, is een 6,5-liter aangezogen V12 die 830 CV levert en alleen met achterwielaandrijving.

Ook in 2020 creëerde Lamborghini Squadra Corse de SC20, een eenmalige open top, gebaseerd op de Aventador, die hetzelfde basisconcept bevat als de SC18: goedgekeurd voor gebruik op de weg, maar ontworpen om voornamelijk op het circuit te worden gebruikt. Volledig open, het is gemaakt met een gedetailleerd aerodynamisch ontwerp, waardoor de perfecte benutting van de luchtstromen rond de auto wordt gegarandeerd. De achterspoiler is verstelbaar, met drie mogelijke standen: Low, Medium en High Load.

In 2021 werd de Countach LPI 800-4 gepresenteerd, gebaseerd op de mechanica van de Sián. Gemaakt om de 50e verjaardag van de Countach te vieren, waaruit het stilistische inspiratie haalt, werden 112 eenheden van de LPI 800-4 geproduceerd, waarbij 112 het nummer was dat in de jaren 1970 aan het Countach-project werd gegeven. Het heeft een speciale aantrekkingskracht gecreëerd door het slimme gebruik van innovatie en retro-accenten door Mitja Borkert, de huidige directeur van Lamborghini Centro Stile. Alle geproduceerde eenheden werden verkocht vóór de officiële presentatie van het model.

Tot slot zijn er in 2023 twee one-offs gemaakt door Automobili Lamborghini om de V12-motor te vieren, die nu het einde van zijn levensduur heeft bereikt in zijn niet-hybride versie. Beide modellen zijn gebaseerd op de Aventador SVJ, met een 780 CV V12-motor: de Invencible berlinetta en Auténtica roadster zijn de ultieme expressie van supersportwagens in hun puurste stijl. Geïnspireerd in sommige aspecten door andere eerdere gelimiteerde series zoals de Sesto Elemento, Reventón en Veneno, hebben ze gestroomlijnde en eenvoudigere interieurs met minder afleiding voor de bestuurder, die de puurste sensaties ervaart die de V12 kan leveren. Deze twee eenmalige auto’s hebben beide een koolstofvezel monocoque frame en een full-carbon carrosserie, replicerende ontwerpen en technische oplossingen die met succes zijn getest in wedstrijden.

Deze buitengewone traditie zal de komende weken worden voortgezet wanneer het eerste prototype van het “vierde model” in de Verenigde Staten zal worden gepresenteerd: de volledig elektrische Lamborghini die, volgens de richtlijnen die zijn uitgestippeld in het 2021 “Direzione Cor Tauri” -programma, tegen het einde van het decennium in productie moet gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait