De nieuwe MINI-familie wordt zuiver elektrisch, digitaal en opvallend.

MINI streeft consequent naar een zuiver elektrisch gamma en zal twee leden van de nieuwe MINI-familie voorstellen op de IAA (International Motor Show) in München (5 – 10 september 2023).

 

München. Als driedeursmodel in zijn vijfde generatie onderstreept de zuiver elektrische MINI Cooper de traditie van het merk met zijn typische MINI-design en staat hij symbool voor rijplezier in de stad. De nieuwe MINI Countryman zag zijn buitenafmetingen groeien en biedt zijn inzittenden nog meer ruimte, comfort en veiligheid, zelfs buiten de verharde wegen – met dank aan zijn vierwielaandrijving. De nieuwe MINI Cooper en MINI Countryman rijden allebei zuiver elektrisch en garanderen zo een lokaal emissievrije mobiliteit. Daarnaast benadrukken ze de uitzonderlijke positie die MINI in hun respectieve segmenten inneemt door een opvallend design en geavanceerde aandrijftechnologie te verenigen met een meeslepende digitale ervaring.

Het rijgedrag van een geëlektrificeerde kart en de indrukwekkende gebruikerservaring tillen het MINI-DNA naar ongekende hoogten. De nieuwe MINI-modellen worden gekenmerkt door een modern en puristisch design, dat teruggaat naar de essentie. De kernwaarden van het merk komen ook duidelijk tot uiting in de vijfde generatie van de driedeurs MINI Cooper: zuiver elektrisch en consequent gericht op rijplezier in de stad. De nieuwe, zuiver elektrische MINI Countryman is gegroeid en laat geen twijfel bestaan over zijn vermogen om ook buiten de stad op avontuur te gaan. Bovendien beleeft de MINI Aceman in april 2024 zijn première als cross-over in het segment van de kleine premiumwagens.

“De aanhoudende grote vraag naar onze lokaal emissievrije voertuigen bevestigt onze weg naar een volledig elektrische toekomst. Ze toont aan dat onze wereldwijde MINI-gemeenschap openstaat voor de elektrische mobiliteit en ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe generatie MINI-modellen nog meer mensen zal inspireren. Dankzij de rijervaring van een geëlektrificeerde kart, de meeslepende gebruikerservaring en de verantwoorde attitude is de nieuwe MINI-familie op maat gemaakt voor stedelijke doelgroepen over de hele wereld,” aldus Stefanie Wurst, hoofd van het merk MINI.

Consistent streven naar een volledig elektrisch modelgamma.

Sinds het merk rond de millenniumwisseling uit zijn as verrees, is de MINI niet alleen uitgegroeid tot een luxewagen, maar heeft hij zichzelf ook keer op keer opnieuw uitgevonden zonder zijn eigen oorsprong en traditie te verloochenen. Die constante evolutie en het vermogen om regelmatig nieuwe trends te lanceren, hebben MINI wereldwijd een grote schare fans opgeleverd. Op zijn weg naar een zuiver elektrisch merk stelt MINI nu twee van zijn belangrijkste modellen voor.

De nieuwe wagens maken een lokaal emissievrije mobiliteit mogelijk en stellen MINI-bestuurders in staat om ze aan te passen aan hun verschillende levensstijlen en vereisten. De typische creatieve ruimtebenutting van MINI garandeert een maximale flexibiliteit en een hoge mate van moduleerbaarheid in termen van interieurdesign. De gebruikerservaring zet een opmerkelijke technologische stap vooruit met het MINI Operating System 9, dat geoptimaliseerd werd voor aanraak- en spraakbediening. Het ronde OLED-scherm, de MINI Interaction Unit, fungeert tegelijk als instrumentenbord en als het epicentrum van uw ervaringen en comfort. De textieloppervlakken brengen dan weer een ware revolutie teweeg voor de esthetische aantrekkingskracht van het interieur door het te reduceren tot de essentie en een nieuw niveau van welzijn en warmte toe te voegen.

De nieuwe MINI-modellen interpreteren designkenmerken met een indrukwekkende helderheid.

De nieuwe MINI-familie vertaalt het rijplezier, de gebruikerservaring en de verantwoorde houding van het merk naar een nieuw tijdperk, een ingrijpende transformatie die tot uiting komt in de nieuwe vormtaal ‘Charismatic Simplicity’. Die combineert de traditionele MINI-waarden op uiterst authentieke wijze met vooruitstrevende innovaties om terug te keren naar de essentie van het design.

De nieuwe modellen uit de MINI-familie delen zo een uitgepuurd design dat evenveel rekening houdt met het stedelijke karakter van MINI als met de innovatieve geest van de MINI-gemeenschap.

Korte overhangen, een korte motorkap, een lange wielbasis en grote wielen: de proporties van de nieuwe modelgeneratie zijn typisch voor MINI. De visuele verdeling van het koetswerk in drie delen, de omhullende ruiten en het contrasterende dak maken de nieuwe MINI-modellen onmiddellijk herkenbaar. En dankzij de geïntegreerde detailafwerking zien de oppervlakken van de zuiver elektrische MINI Cooper en MINI Countryman er bijzonder opwindend uit. De verzonken deurgrepen, de Side Scuttles en de afwezigheid van spatbordverbreders onderstrepen dan weer hun heldere en moderne uitstraling. De duidelijk afgebakende schouderzone geeft de nieuwe MINI-modellen een uitgesproken atletisch koetswerk.

Het even wendbare als compacte karakter van de wagen wordt nog versterkt door de nieuwe dagrijlichten voor de led-koplampen en de Matrix led-achterlichten met drie verschillende standen op alle nieuwe modellen. Elk van deze unieke lichtsignaturen accentueert verschillende aspecten van het koetswerkdesign en interageert met de omgeving door middel van een specifieke welkomst- en afscheidsanimatie.

De zuiver elektrische MINI Cooper: heruitvinding van het origineel.

Ook in zijn vijfde modelgeneratie belichaamt de driedeurs MINI Cooper nog steeds de kernwaarden van het merk. Als zuiver elektrische wagen is de nieuwe MINI verkrijgbaar in de versies Cooper E en Cooper SE. Laatstgenoemde onderscheidt zich door een hoger vermogen en groter rijbereik. Binnen de nieuwe MINI-familie wordt de term ‘Cooper’ gebruikt voor alle drie- en vijfdeursmodellen van MINI, alsook voor de MINI Cabrio. De naam verwijst dus niet langer naar de motorversie. De klassieke ronde koplampen en het opvallende achthoekige radiatorrooster domineren de voorzijde, en geven het model het typische MINI-gezicht.

De opvallend gestructureerde motorkap draagt bij tot het intrigerende oppervlaktedesign, terwijl de zwarte zijdrempels de zuiver elektrische MINI Cooper visueel dichter bij de weg leggen. Vier verschillende uitvoeringen – Essential, Classic, Favoured en JCW – dienen als differentiëring en geven elke nieuwe MINI een eigen, uniek karakter.

De 135 kW/184 pk sterke elektromotor in de MINI Cooper E genereert een koppel van 290 Nm en stuwt de wagen in 7,3 seconden van 0 naar 100 km/u. De MINI Cooper SE heeft met zijn vermogen van 160 kW/218 pk en zijn maximumkoppel van 330 Nm genoeg aan 6,7 seconden voor dezelfde oefening. Het rijbereik bepaald in de WLTP-testcyclus bedraagt 305 kilometer voor de MINI Cooper E en 402 kilometer voor de MINI Cooper SE.*

Het interieur: minimalistisch, digitaal, omhullend en behaaglijk.

Het design van het voorste interieurgedeelte grijpt terug naar het elegante en minimalistische design van de klassieke Mini, met een slank en ruim dashboard en een multifunctioneel stuurwiel dat bijdraagt tot het typische kartgevoel van MINI. Het centrale oled-scherm, de MINI Interaction Unit, vestigt nieuwe normen met zijn hoge resolutie en laat het ronde instrument met een diameter van 240 millimeter nog beter tot zijn recht komen.

De nieuwe MINI Intelligent Personal Assistant kan worden geactiveerd met de woorden ‘Hey MINI’. Het feit dat u tal van functies kunt bedienen met uw stem, komt uw comfort en concentratie tijdens het rijden ten goede. De kleinere en hertekende balk met vijf tuimelschakelaars onder het cirkelvormige instrument omvat alle rijfuncties en is ideaal geplaatst voor de bestuurder. De versnellingspook werd geschrapt om extra opbergruimte tussen de voorzetels te creëren. In dit opbergvak bevindt zich een draadloos laadoppervlak waar mobiele toestellen op elk moment kunnen worden opgeladen, terwijl ze gemakkelijk toegankelijk blijven.

De nieuwe interieurervaring is voornamelijk te danken aan de beklede oppervlakken. Zo werd er een speciaal breiproces ontwikkeld om de onderhoudsvriendelijke, veelzijdige structuur van de tweekleurige stof te creëren. Als optie brengen tot zeven ‘MINI Experience Modi’ het dashboard tot leven. Speciale lichtprojecties verspreiden de kleuren van het ronde instrumentenbord uit naar het hele dashboard en versterken de ervaring van de gebruikersinterface in het interieur. De personaliseringsmogelijkheden voor de nieuwe cockpit geven het interieur van de nieuwe MINI Cooper een persoonlijke uitstraling.

Alle uitvoeringen van de zuiver elektrische MINI Cooper zijn uitgerust met zetels in hoogwaardig kunstleder ‘Vescin’, terwijl alle stoffen en garens voor de zetels, de gebreide oppervlakken, de hemelbekleding en de vloer zijn gemaakt van gerecycleerde materialen.

De nieuwe MINI Countryman: zuiver elektrisch en avontuurlijk.

Hoger, langer, MINI – met 6 centimeter extra hoogte en 13 centimeter extra lengte is de nieuwe MINI Countryman merkbaar groter dan zijn voorganger en biedt hij nog meer ruimte en comfort. De bredere wielkasten en het heldere, moderne design van de cross-over versterken de esthetische aantrekkingskracht van de robuuste MINI-avonturier. Het elegante design van de C-stijl verschilt naargelang de uitvoering en is gebaseerd op een van de vier dakkleuren van de wagen. De rechtopstaande vorm van de nieuwe Matrix-achterlichten omsluit als het ware de achterkant. Onder het modelopschrift loopt het koetswerk over de hele breedte spits toe en benadrukt het samen met de opvallende, volledig zwarte band de opgewaardeerde uitstraling van de nieuwe MINI Countryman.

De 150 kW/204 pk sterke elektromotor in de MINI Countryman E genereert een koppel van 250 Nm en stuwt de auto in 8,6 seconden van 0 naar 100 km/u. Met hun vermogen van 230 kW/313 pk en hun gecombineerde koppel van 494 Nm hebben de elektromotoren van de vierwielaangedreven MINI Countryman SE ALL4 daarvoor genoeg aan 5,6 seconden. Het rijbereik bepaald in de WLTP-testcyclus bedraagt 462 kilometer voor de MINI Countryman E en 433 kilometer voor de MINI Countryman SE ALL4.*

Het interieur: individueel, multifunctioneel en boordevol hoogstaande comfortvoorzieningen.

In het interieur is de veelzijdige nieuwe MINI Countryman het grootste en ruimste MINI-model op de markt dankzij zijn doorgedreven moduleerbaarheid. Het helder vormgegeven dashboard en de deurpanelen zijn bekleed met geweven textiel. Hun design is afgestemd op acht verschillende ‘MINI Experience Modi’: zij maximaliseren de personaliseringsmogelijkheden voor het interieur door middel van lichtprojecties, een aanpasbare gebruikersinterface en nieuwe motorgeluiden.

Het MINI Operating System 9, dat werd geoptimaliseerd met het oog op aanraak- en spraakbediening, het centrale oled-scherm met een diameter van 240 millimeter en de talloze nieuwe digitale functies in het MINI Connected Pack, tillen het typische rijplezier van MINI naar een merkbaar hoger niveau in de cockpit van de nieuwe MINI Countryman. Dat uit zich ook in het nieuw ontworpen multifunctionele stuurwiel met twee spaken en optionele stoffen riem, die de klassieke onderste spaak vervangt. Anders dan bij de MINI Cooper zijn de verluchtingsroosters in de cockpit verticaal opgesteld en benadrukken ze samen met het rechtop geplaatste dashboard het karakter van de nieuwe MINI Countryman.

Net als aan de buitenkant sluiten de verticaal gemonteerde deurgrepen in het interieur vlak aan op de deurpanelen. In combinatie met het getinte glazen panoramadak en de heldere, minimalistische vormgeving van de voor- en achterzetels is de sfeer in de nieuwe MINI Countryman bijzonder helder en ruim. De grotere koetswerkafmetingen creëren extra hoofd- en beenruimte en breiden de beschikbare ruimte van de prestigieuze compacte cross-over uit. De vier beschikbare bekledingen – Essential, Classic, Favoured en JCW – onderscheiden zich door een eigen, uniek design en uitrusting en geven de nieuwe MINI Countryman een opvallend karakter.

*Alle technische gegevens zijn voorlopig.

*De officiële prijzen voor de BELUX-markt volgen eind september via de website www.mini.be

 

CO2-UITSTOOT & VERBRUIK.

MINI Cooper SE (elektriciteitsverbruik gemengde cyclus: 15,03 – 14,09 kWh/100 km volgens WLTP; CO2-uitstoot gemengde cyclus: 0 g/km).

MINI Countryman SE ALL4 (elektriciteitsverbruik gemengde cyclus: 18,5 – 17,0 kWh/100 km volgens WLTP; CO2-uitstoot gemengde cyclus: 0 g/km).

*Alle technische gegevens zijn voorlopig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait