Nieuwe boeken voor de autofan. Vincent Arpons

In deze aflevering van de boekenrubriek wil ik je graag twee bijzondere edities presenteren, waarvan de kwaliteit mijn voorraad aan superlatieven heeft uitgeput.

Aan de Alfisti en de liefhebbers van zeldzame edities zou ik de raad geven om hun familie en kennissen tijdig in te lichten omtrent deze prachtige nieuwe titels: Kerstmis en Nieuwjaar komen eraan, ‘be prepared’ zou ik zeggen…

 

Alfa Romeo Giulia TZ.

Met deze editie is uitgever Dingwort uit Hamburg niet aan zijn proefstuk, zo was er eerder al de schitterende reeks over de Alfa Romeo Tipo 105. Maar nu overtreffen auteurs Patrick Dasse en Martin Übelher zichzelf in de vijfdelige uitgave over de TZ/TZ2.

Dit ultra complete werk is net als de Alfa 105-reeks gebaseerd op originele Alfa Romeo documenten (met toestemming van Alfa Romeo-archivaris Dottore Marco Fazio) aangevuld met informatie van meerdere bronnen.

In de vijf volumes, allemaal boeken met hetzelfde formaat als die van de Tipo 105, brengen de auteurs alle mogelijke details over de TZ’s.

In deel 1 en 2 beschrijven de auteurs de historische aanloop naar de wondermooie TZ. Dat gebeurt met interessante foto’s en historische documenten. Dan volgen foto’s met passend commentaar over het wedstrijdpalmares, de deelnames van het Autodelta-team en de race-geschiedenis. Vanaf volume 3 komt ieder chassisnummer met zijn historiek aan bod, mooi geïllustreerd met zeldzame foto’s.

Een echt monnikenwerk als je het mij vraagt!

In het laatste deel vind je tevens alle technische fiches, onderdeelcatalogen, homologatiedocumenten en de user manual.

Verder is er info met foto’s over de aanwezigheid van de TZ/TZ2 op de verschillende autosalons (Turijn, Parijs, Genève enz.) en wordt verwezen naar de afgeleide modellen zoals de Canguro van Bertone of Pininfarina’s Giulia Sport Speciale.

Het 1500 bladzijden tellend geheel vormt een hoogst interessant en compleet relaas over een van Alfa’s boeiendste types. Het wordt gepresenteerd en geleverd in een verzorgd kartonnen koffertje.

Kortom, het is ‘straordinario, eccellente’: een must voor de Alfa-fan.

 

Auteurs: P. Dasse/ M. Übelher. Talen: Engels/Duits.

ISBN: 978-3-87166-086-3. 23 x 25 cm. Vijf delen van elk 300 blz.

Uitgever: Dingwort Verlag Hamburg. dingwort-verlag.de

 

Wikov. Továrna automobilů.

Wikov was een Tsjecho-Slovaaks automerk in de eerste helft van vorige eeuw en de naam is een samentrekking van de familienamen van beide stichters: Wichterle en Kovářík.

De fabriek (továrna) was gevestigd in Prostĕjov, op 18 kilometer van de stad Olomouc in Moravië, een stad die nu bekend staat als centrum van de Tsjechische mode-industrie.

Dit driedelig werk biedt een mooi zicht op de industriële situatie in Centraal-Europa en behandelt alle facetten van de geschiedenis van Wikov. Zo krijg je zelfs foto’s, plannen en informatie van de villa’s en de huizen waar beide stichter-families leefden.

In deel II en deel III volgt een overzicht van de verschillende Wikov types en een portfolio met gedetailleerde beschrijving van de overgebleven Wikov wagens. Een van de meest opvallende modellen uit de Wikov-geschiedenis is wel de aërodynamisch uitziende Wikov 35 ‘Kapka’. Kapka betekent druppel.

De drie delen zijn gepresenteerd in een luxueus foedraal en tellen samen 840 bladzijden.

Een prachtige editie, die helaas enkel in het Tsjechisch gebracht wordt.

 

Auteur: Jiří Kohlíček. Taal: Tsjechisch.

ISBN: 978-80-260-7423-6 (I), 978-80-260-7424-3 (II), 978-80—260-7443-4 (III), 24 x 31 cm. 259 blz (I), 277 blz. (II) en 313 blz (III)

Uitgever: T.S. Bohemia. veteranarena.cz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait