Maserati Quattroporte wordt 60 jaar

Met zes generaties auto’s heeft deze luxe sedan de autogeschiedenis doorkruist als de ideale interpretatie van de exclusiviteit van Maserati

Modena, Italië – 30 oktober 2023 – Op 30 oktober 1963 opende de Autosalon van Turijn – toen een van de grootste auto-evenementen ter wereld  de deuren voor zijn 45eeditie. Op de Maserati-stand maakte de Quattroporte zijn debuut. Vandaag is het 60jaar geleden dat de luxe sedan voor zes generaties automobilisten nieuwe wegen moest inslaan.

Een viering die herinnert aan enkele van de belangrijkste mijlpalen van het merk Modena, aangezien Quattroporte een van de grootste uitingen is van het Huis van de Drietand. Van stilistische sprongen tot innovaties en technische ontwikkelingen, Quattroporte omvat een reis naar een van de meest exclusieve onderdelen van het autorijden. Deze luxe sportsedan bedient al lang een specifieke dwarsdoorsnede van de samenleving achter het stuur en lanceerde een nieuw autosegment.

Zoals met zoveel andere iconische auto’s die een teken van hun tijd zijn geweest, heeft de Quattroporte sinds zijn debuut in de vroege jaren 1960 lof geoogst en opeenvolgende generaties geïnspireerd. Dit is een product dat zichzelf opnieuw heeft kunnen uitvinden zonder bang te hoeven zijn om de grenzen te verleggen, een product dat trouw is aan het streven naar uitmuntendheid in ontwerp en prestaties. Met meer dan een eeuw geschiedenis en meer dan 75.000 geproduceerde Quattroporte-modellen heeft Maserati een auto gecreëerd die voortdurend kan innoveren en toch door de jaren heen onveranderd is gebleven.

De eerste generatie Quattroporte, die tot stand kwam door intuïtie en de durf van het Italiaanse merk, was een pionier, met een brullende 8-cilinder racemotor die werd versterkt door een dynamisch maar elegant design en een verfijnd interieur.

In de loop der jaren gepositioneerd als een ‘woonkamer in beweging’ of een ‘limousine met een racegeest’, kon de eerste versie 230 km/u halen. Quattroporte, een majestueuze auto met uiterst gastvrije ruimtes en koninklijke allure, is altijd gewend geweest aan de schijnwerpers en was voorbestemd om een gelukkige lijn van auto’s te genereren die tot op de dag van vandaag nog steeds kunnen verrassen.

Het is representatief voor de passie en het talent van iedereen die door de jaren heen bij het project betrokken was – Frua zette de aanvankelijke kromming in kaart, gevolgd door andere meesters, waaronder Bertone, Giugiaro, Gandini en Pininfarina, tot en met de Maserati Centro Stile, de thuisbasis van de nieuwste en huidige generatie Quattroporte. Een hele familie van technici, monteurs, testrijders en ontwerpers nam het van de blauwdrukken naar de weg. Quattroporte is al lang en blijft nog steeds de parel in de kroon van het intense verhaal van het bedrijf Modena en in het professionele leven van zoveel mensen.

Terwijl de tweede generatie Quattroporte een meer gewaagde en minder memorabele poging was, was de Quattroporte III – in handen van De Tomaso – een doorslaand succes; gevolgd door een nieuwe uitdaging die tegen het einde van de intense jaren 1990 volledig werd overwonnen; vervolgens door een model dat de banden met het verleden verbrak en trouw bleef aan zijn winnende formule, zoals de meermaals bekroonde generatie uit 2003, en dat – met de zesde generatie – jaren later opnieuw op het toneel is verschenen in zijn modernste versie. Na alle restyling, vooruitgang in engineering, veranderingen in de bedrijfsstructuur en de talloze geproduceerde modellen, heeft deze sedan zijn krachtige benadering van exclusiviteit behouden.

In de garages van de meest veeleisende automobilisten, van koningen en prinsen, op de achtergrond van gedenkwaardige films (die in meer dan 60 producties te zien waren), gefotografeerd op rode lopers of met de hoogste functionarissen op evenementen, en geliefd bij de belangrijkste VIP’s in tal van industrieën, was Quattroporte een steunpilaar van het autolandschap in de 20e eeuw eeuw en blijft zo in het nieuwe millennium. Zestig jaar later en na ontelbare kilometers te hebben afgelegd, vervolgt hij zijn reis als een onbetwiste ster van zijn tijd.

Davide Grasso, CEO van Maserati: “Quattroporte is de geschiedenis van Maserati. Een auto die ons verhaal vertelt en ons al meer dan een halve eeuw prestigieus vertegenwoordigt in de wereld van sedans. Sinds 1963 beschrijft het de evolutie van een van de meest geliefde en gewaardeerde Maserati-modellen, waarmee het een segment inluidt dat voorheen onbekend terrein was. Een auto die erin is geslaagd zichzelf elke keer opnieuw uit te vinden zonder ooit zijn identiteit te verliezen, zich aan te passen aan het verstrijken van de tijd, aan veranderingen in de samenleving, aan de vooruitgang in technologie en industrie en aan trends, het is de keuze geworden van onze meest selecte klantenkring, evenals de wereld van entertainment en voor het internationale establishment. Het is een bron van trots voor ons en een erkenning van het kenmerkende Italiaanse karakter dat Maserati altijd over de hele wereld heeft willen exporteren met zijn creaties. Net als voorheen blijft Quattroporte ons vlaggenschip, synoniem voor een unieke luxe. Het wordt gewaardeerd om zijn verfijning, aandacht voor detail, superieure prestaties, kwaliteit en omhullende ruimtelijkheid – dit alles gecombineerd met zijn tijdloze stilistische touch – heeft Quattroporte eeuwig gemaakt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait