Nieuwe boeken voor de autofan. Vincent Arpons

Opel Jahrbuch 2024

“Pünktlich” in oktober verschijnt bij Podszun Verlag telkens het nieuwe Opel Jahrbuch. Zoals steeds bevat het verschillende hoofdstukken met allerlei Opel-thema’s. Daarbij gaat het zowel om actuele of recente items als historische onderwerpen uit Opel’s rijke geschiedenis. Die laatste zijn uiteraard bijzonder interessant.

Zo is er bijvoorbeeld het verhaal van het bekende Zeppelin-vormig embleem, in verschillende uitvoeringen bij Opel gebruikt van 1935 tot 1961. Een ander mooie topic is die van de Opel Panel Van, een studie uit 1937 die als een voorloper van de moderne bestelwagen kan gezien worden, maar helaas nooit in productie kwam door het uitbreken van WO II. Dan is er bijvoorbeeld ook het verhaal van Opel’s commerciële actie in 1949, waarbij een gloednieuwe Opel Olympia werd overhandigd aan wie Duitsland’s oudste Opel inwisselde. Tevens interessant zijn de artikels over Erich Bitter, de montage van de Comprex-diesel in de Opel Senator A of ook het overzicht van de carrière van designer Hideo Kodama, bekend onder andere van de Corsa B. Net als ieder jaar een dosis interessant leesvoer!

 

Auteur: E. Barthels. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-7516-1101-5. 17 x 24 cm. 141 blz.

Uitgever: Podszun Verlag Brilon (D). podszun-verlag.de

 

Paul Jaray. Die Vernunft der Stromlinie.

Jaray, in 1889 geboren uit een Hongaars-Joodse familie, was een pionier in de studie van de aerodynamica. Ondanks het feit dat hij als fragiel en overgevoelig kind zijn schoolstudies niet met behoorlijke resultaten kon afmaken, ontwikkelde hij zich tot een genie op verschillende domeinen. Zo was hij een begaafd tekenaar en een expert op het gebied van radiotechniek, iets wat in het begin van vorige eeuw nog in de kinderschoenen stond. Reeds vroeg ontwikkelde hij interesse in de aerodynamica en ging werken bij de luchtschipfirma Zeppelin.

Op wetenschappelijke basis bestudeerde hij hoe een bewegend object zich tegenover de omgeving verhoudt, of het nu in de lucht was of op de weg.

Wat auto’s betreft, ging zijn prioriteit uit naar het bekomen van een geringer verbruik en pas in tweede instantie naar het halen van een hogere topsnelheid. Ook het probleem van opwervelend stof, een veel voorkomend fenomeen op de toen nog gebrekkige wegen, genoot zijn interesse.

Zijn Joodse origine maakte algauw dat hij niet langer welkom was in Duitsland, het is dan ook ironisch dat Hitler en de Nazi’s in die periode net de klemtoon legden op het belang van de radio (de ‘Volksempfänger’, een goedkope radio waarop Hitler’s toespraken konden beluisterd worden) en de auto (Volkswagen), die indien voorzien van goede aerodynamica, beter uitgerust was voor de nieuwe Autobahnen. Twee domeinen waarin Jaray heel competent was. Vanuit Zwitserland waar hij naartoe trok, ontwikkelde hij verschillende projecten voor gestroomlijnde auto’s, waarvan de ontwerpen via een tussenpersoon – het mochten geen Joodse ontwerpen zijn! -verkocht werden aan Duitse (Audi, Mercedes, Adler, BMW) en Amerikaanse merken. De jaren ’30 waren trouwens zowat het hoogtepunt voor de tendens van de ‘stroomlijn’.

Niettemin geraakte de naam Jaray in de naoorlogse jaren in de vergetelheid en geniet tot op heden niet de verdiende bekendheid.

De tentoonstelling ‘Die Vernunft der Stromlinie’ in het Berlijnse Kunsthaus Dahlem kan daar hopelijk verandering in brengen. Het werk dat we hier presenteren is de cataloog van de expo, te bestellen bij Kunsthaus Dahlem.

 

Auteurs: auteurs Kunsthaus Dahlem. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-9824685-2-5. 21 x 30 cm. 88 blz.

Uitgever: Kunsthaus Dahlem. kunsthaus-dahlem.de

 

VW Bulli. Das beste von Samba, California und CO.

De VW Type 2 spreekt ontzettend veel mensen aan en er zijn dan ook al heel wat boeken over verschenen. Niettemin zijn de auteurs Köstnick en Otto erin geslaagd om een nieuwe, frisse blik te werpen op VW’s bekende busje.

De “Bulli”, een samentrekking van Bus & Lieferwagen, werd in 1950 als T1 voor het eerst gepresenteerd en is ondertussen aan de T7 toe, officieel (!) weliswaar New Multivan genoemd, die sedert 2022 geflankeerd wordt door de elektrische ID. Buzz.

Dit boek geeft met tekst, uitleg en vele foto’s een helder overzicht van de verschillende generaties. Daarna komt een presentatie van de verschillende Wohnmobile (campers) van AAC tot Zillka, zelf ik wist niet eens dat het er zo vele waren.

Als afsluiter komen de T1/T2/T3/T4 en T6 van verschillende eigenaars aan de beurt. Kortom, een degelijk “Bulli”-boek!

 

Auteurs: J-M. Köstnick/ G. Otto. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04580-4. 21 x 29 cm. 223 blz.

Uitgever:Motorbuch Verlag Stuttgart. motorbuch.de

 

Autovisionen. Gestern- Heute- Morgen.

De ondertitel van het boek luidt ‘Eine Zeitreise durch die Faszination Automobilität 1817-2050. Het gaat over de mobiliteit, startend met de eerste vormen van de fiets (loopfiets van Karl Drais) en eindigt met een visie op de techniek en mobiliteit in 2050.

Auteur Horst Schulz is een verdienstelijk ondernemer uit de buurt van Mannheim, die een museum oprichtte dat de geschiedenis van onze auto-mobiliteit schetst, maar daarnaast ook gewijd is aan het merk NSU en een collectie oude Bugatti’s toont. Belangrijk is ook het technische luik van het museum, iets waar veel scholen op afkomen. Dit boek beschrijft het hele project en is voorzien van vele foto’s. Interessante lectuur, ook al is de indeling van de onderwerpen soms wat onoverzichtelijk. Je vindt alles over het museum op www museum- autovision.de

 

Auteur: H. Schultz. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-9816302-6-8. 21 x 30 cm. 200 blz.

Uitgever: Stiftung Museum AUTOVISION. museum-autovision.de

 

Tatra 80. Three lives of Schicht’s famous cabriolet.

Steeds vaker zien we dat er boeken gepubliceerd worden die een specifieke auto als thema hebben. Een mooi voorbeeld daarvan was toen het boek Bugatti Atlantic 57S Chassis n° 57473 verscheen, de zeldzame Bugatti (van de Atlantic werden slechts 4 stuks geproduceerd) die onder een trein terecht kwam en terug opgebouwd werd.

Dit boek gaat ook over een unieke auto en brengt het verhaal van een zeldzame Tatra 80, een cabrio met een prachtige 12 cilinder motor, die in 1930 op het Salon van Praag gekocht werd door de ondernemer Heinrich Schicht.

Auteur Pavel Kasík, een Tatra-verzamelaar, kon het onvolledige wrak van de auto kopen en trachtte de ontbrekende onderdelen terug te bemachtigen, om de Tatra 80 daarna maniacaal precies te restaureren.

In het boek wordt eerst de ontstaansgeschiedenis van de Tatra 80 uit de doeken gedaan en wordt vervolgens de hele geschiedenis getraceerd van deze specifieke cabrio met tekst en foto’s uit die tijd (ondermeer van toen op het Salon). Ook wordt beschreven wat er met de auto allemaal gebeurde nadat Schicht hem in 1935 verkocht. Vervolgens krijg je een pijnlijk precies overzicht van de restauratie. Een boeiend boek met… een happy end!

 

Auteur: P. Kasík. Talen: Tsjechisch en Engels.

ISBN: 978-80-11-03087-2. 23 x 25 cm. 288 blz.

Uitgever: Tatra Heritage Brno.

 

Auto Unser. Kult und Krise.

Auteur Herrmann schetst met dit boek het verhaal en de geschiedenis van de auto, maar vooral de invloed door de jaren heen op ons dagelijkse leven. Met zijn 380 pagina’s en 500 foto’s of afbeeldingen, is het een tijdreis geworden die tevens aantoont hoe de auto ons leven heeft veranderd. Het boek kwam tot stand naar aanleiding van een tentoonstelling in Saarbrücken. Verdeeld over 12 hoofdstukken neemt het boek je mee op een historische exploratietocht . De meeste onderwerpen zijn uiteraard Duits getint, maar er is een opvallende ‘Franse inkijk’ vanwege het feit dat het Saargebied mee onder de loep genomen wordt.

Een boek met heel veel facetten.

 

Auteurs: H-C. Herrmann/R. Bauer. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04616-0. 25 x 31 cm. 384 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch.de

 

Op de antiquarische boekenplank:

 

Famous old cars. An album of automobile classics.

 

Ditmaal hebben we diep in de oude doos gegrepen, want deze uitgave met zachte kaft dateert van 1957!

Auteur Bowman belicht in dit compacte werkje de geschiedenis van een aantal grote merken, gaande van Auburn tot Pierce-Arrow.

Daarnaast geeft hij een beknopt overzicht van een aantal klassieke europese en Amerikaanse merken.

Met zijn vergeelde bladzijden en oude zwart-wit foto’s is het een leuk hebbeding dat ook nog een deel nuttige informatie oplevert. Ik kon het een tiental jaar geleden op een beurs kopen voor minder dan 5 Euro en heb er nog steeds plezier aan.

 

Auteur: Hank Wieand Bowman. Taal: Engels.

17 x 23 cm. 96 blz.

Uitgever: Fawcett publications  Connecticut USA

 

Tekst en foto’s: Vincent Arpons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait