Rallye Monte-Carlo: Dag 1

Evans en TOYOTA GAZOO Racing leiden openingsavond van WRC 2024

TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team-coureur Elfyn Evans leidt de Rally van Monte-Carlo nadat ze donderdagavond het tempo had bepaald in de eerste etappes van het seizoen 2024.

Nadat de shakedown voorafgaand aan het evenement op woensdagavond werd gehouden in de buurt van het servicepark in Gap, reisden de bemanningen donderdag naar Monaco voor de traditionele startceremonie op het iconische Casinoplein.

Kort voordat de rallyauto’s over de starthelling gingen, hielpen Sébastien Ogier en Kalle Rovanperä bij de onthulling van hun speciale editie GR Yaris-modellen, met input van de twee wereldkampioenen van TGR-WRT.

Na het verlaten van Monaco gingen de bemanningen de bergen in voor twee nachtelijke etappes, die nog steeds een uitdagende start opleverden, ook al betekenden warmere temperaturen dan normaal minder ijs en sneeuw in de etappes dan normaal zou worden verwacht.

Evans maakte een sterke start in de eerste proef van Thoard naar Saint-Geniez, waar hij 5,2 seconden de snelste was, en hij was nog verder foutloos in de tweede etappe tussen Bayons en Bréziers, waar hij 6,8 seconden de snelste was. Hij leidt de rally met 15,1 seconden voorsprong op Thierry Neuville (Hyundai), met Ogier op de derde plaats op slechts 6,5 seconden achterstand. Takamoto Katsuta rondt de top zes van het algemeen klassement af, met 46,3 seconden afstand.

Citaten:
Jari-Matti Latvala (teambaas)
“Het is geweldig om het seizoen te beginnen en het was best een mooie start voor ons vanavond. Het tempo van Elfyn was erg goed: we konden zien dat hij met hetzelfde vertrouwen doorging als in de Rally van Japan aan het einde van vorig seizoen. Vooral de tweede etappe is nooit gemakkelijk, omdat de ondergrond altijd glad is, dus je moet er zeker van zijn dat je zulke etappetijden kunt rijden en de gaten waren vanavond groter dan ik had verwacht. Voor Seb, die later op de weg liep, was het smeriger voor hem, maar ik verwacht dat we morgen meer van een aanval van hem zullen zien. Ik denk ook dat morgen een betere dag zal zijn voor Taka, omdat hij vertrouwen krijgt en dat is belangrijk op deze wegen.”

Elfyn Evans (Coureur auto 33)
“Het was een redelijk goede avond. We hadden een goede clean run in de eerste etappe, het gevoel was best OK. Het is een vrij schurende fase die zwaar is voor de banden, dus het is moeilijk om te weten of je genoeg grip gebruikt. Etappe twee was toen een stuk ingewikkelder, er was vrij veel vocht in combinatie met een glanzend oppervlak waardoor de grip laag was. Het doel vanavond was om er goed doorheen te komen, dus natuurlijk ben ik blij, maar het is nog maar het begin en er is nog een lange weg te gaan.”

Sébastien Ogier (Rijderswagen 17)
“Het was geen gemakkelijke start voor ons vanavond. Het leek moeilijk voor ons met onze wegpositie, maar dat hadden we wel een beetje verwacht met deze omstandigheden. De weg werd heel snel erg vies. In de tweede etappe hoopte ik dat we wat minder tijd konden verliezen, en we hadden een behoorlijke run en een behoorlijk ritme, maar de ondergrond werd daar ook behoorlijk vettig. We konden het tempo van Elfyn niet evenaren en hebben al wat tijd verloren, maar we zijn nog maar net begonnen aan de rally en er kan nog veel gebeuren. Hopelijk kunnen we morgen wat beter vechten.”

Takamoto Katsuta (Rijdersauto 18)
“Het is altijd een grote uitdaging om aan deze rally te beginnen en het is niet zo gemakkelijk om meteen in het gevoel te komen. De auto werkt heel goed, ik moet alleen wat meer een comfortabele zone in mezelf vinden. Vanavond had ik een beetje moeite om de limiet te vinden, gezien hoeveel grip er eigenlijk was en ik was veel te voorzichtig. Ik denk dat dat vooral de manier was waarop ik tijd verloor. Toch gaat het er in deze rally niet om in elke etappe tot het uiterste te pushen en meer om consistent te zijn, en ik zal proberen stap voor stap te verbeteren.”

 

Einde van dag één (donderdag):
1 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 26m12.9s 2 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +15.1s 3 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +21.6s 4 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +22.8s

5 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +39.0s 6 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +46.3s7 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1m06.0s 8 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m08.8s9 Pepe López/David Vázquez (Škoda Fabia RS Rally2) +1m36.5s

10 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2) +1m50.7s
(Resultaten vanaf donderdag 23u30, voor de laatste uitslagen kunt u terecht op www.wrc.com)

Wat is de volgende stap?
Vrijdag is de eerste volledige dag van de rally en bevat een lus van drie etappes ten oosten van Gap die aan weerszijden van de middagdienst worden herhaald. Hoewel bekend uit het verleden, zijn deze tests voor het laatst uitgevoerd in 2020 of 2021.

Volg ons!

Volg TOYOTA GAZOO Racing WRT:∇Facebook: https://www.facebook.com/TOYOTAGAZOORacingWRC
∇X: https://x.com/TGR_WRC (@TGR_WRC)∇Instagram:
https://www.instagram.com/tgr_wrc/ (@TGR_WRC)

∇YouTube: https://www.youtube.com/@TOYOTAGAZOORacingJPchannel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait