35 jaar: Gefeliciteerd met je verjaardag, Mazda MX-5

  • De Roadster opnieuw uitvinden: Op 9 februari 1989 vierde de Mazda MX-5 zijn wereldpremière
  • Productierecord: meer dan 1,2 miljoen Mazda MX-5’s gebouwd in vier generaties
  • Uitgebreide update voor nog meer rijplezier: de 2024 Mazda MX-5
De autowereld verwonderde zich, en fans van betaalbare roadsters waren enthousiast: op de 9Þ In februari, 35 jaar geleden, maakte de Mazda MX-5 zijn debuut op de Chicago Auto Show.

Gebouwd als een klassieke sportwagen met achterwielaandrijving, maar met een baanbrekende lay-out van de voor- en middenmotor voor een optimale gewichtsverdeling in de lengterichting, blies de Japanse roadster een toen bijna uitgestorven autosegment nieuw leven in. De compacte en lichte Mazda MX-5 herdefinieerde het plezier van open rijden. De ingenieurs van Mazda hebben dit bereikt door vast te houden aan de traditionele Japanse filosofie van Jinba-Ittai, die het paard en de ruiter als één geheel beschouwt. Toegepast op de Mazda MX-5 vormen de bestuurder en de roadster een hechte band en zorgen ze voor balans, wendbaarheid en lichtheid. De MX-5 heeft in de loop der jaren talloze onderscheidingen en prijzen gewonnen, die zijn uitmuntendheid blijven bewijzen.

De wereld kan geen genoeg krijgen van de Mazda MX-5: puur rijplezier en een iconisch design, de Mazda MX-5 heeft een continue ontwikkeling doorgemaakt gedurende vier generaties (“NA”, “NB”, “NC” en nu “ND”). De huidige versie van de Mazda MX-5 blijft sinds 2016 plezier bieden aan liefhebbers van rijden in de open lucht, met de RF-versie met een opwindend fastback-ontwerp en een elektrisch aangedreven, opklapbaar ‘hard-top’-daksysteem, naast het soft-top roadster-model. De totale productie van de Mazda MX-5 in de Ujina-fabriek in Hiroshima heeft zojuist een record van 1.256.745 eenheden bereikt. 533.301 (meer dan 40 procent) van de totale productie van de MX-5 is verkocht in Noord-Amerika onder het naamplaatje Mazda Miata, gevolgd door Europa, waar 391.503 Mazda MX-5’s zijn verkocht. Op de Japanse thuismarkt werden 225.510 exemplaren van de sportwagen geregistreerd, onder de iconische modelnaam Mazda Roadster (eerst bekend als de Eunos Roadster).

Vandaag, op zijn 35e verjaardag, heeft de Mazda MX-5 updates gekregen voor de voor- en achterlichten, nieuw infotainment voor verbeterde connectiviteit en een nog meer geconcentreerde Jinba-Ittai-rijervaring. De nieuwe ‘Track Mode’ versterkt het gevoel van betrokkenheid van de bestuurder in de legendarische sportwagen en werkt in combinatie met het softwarematige Kinematic Posture Control System (KPC), dat zorgt voor extra rijstabiliteit in bochten. Een asymmetrisch sperdifferentieel is nu standaard op de 135 kW/184 pk sterke 2,0-liter Skyactiv-G 2024 Mazda MX-5 (WLTP-brandstofverbruik 6,8 l/100 km, WLTP CO₂-uitstoot: 153 g/km). Het motorengamma omvat ook een 97 kW/132 pk sterke 1,5-liter Skyactiv-G met een WLTP-brandstofverbruik van 6,3 l/100 km en een WLTP-CO₂-uitstoot van 142 g/km.

De 2024 Mazda MX-5 is verkrijgbaar als roadster met klassieke softtop of als RF, met een vast vouwdak en staat garant voor rijplezier, want deze lichtgewicht legende kan wendbaar, comfortabel en veilig door de bochten navigeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait