Drie unieke Bentayga’s om Internationale Vrouwendag te vieren

  • Drie op maat gemaakte Bentayga’s geïnspireerd op de ‘Bentley Girls’ uit de jaren 1920
  • Mary Petre Bruce, Dorothy Paget en Diana Barnato Walker speelden elk een buitengewone rol bij het opbouwen van het Bentley-verhaal
  • Details afkomstig van Mary Bruce’s 41/2 liter, Dorothy Paget’s supercharged Blower en Diana Barnato Walker’s Spitfire-vliegtuig
  • Ontwerpen geïntegreerd in one-of-one Bentayga S-, Azure- en EWB-specificaties
  • Unieke materialen en details eren de verhalen van deze krachtige vrouwen
  • Bentley viert project met vrouwelijke ideeën, ontwerpers en implementatie tijdens het ‘Extraordinary Women’-programma verder pushen

(Crewe, 8 maart 2024) Ter ere van Internationale Vrouwendag en de bredere Maand van de Vrouwengeschiedenis kondigt Bentley Motors met trots drie speciale Bentayga-specificaties aan om de beroemde ‘Bentley Girls’ te vieren: Mary Petre Bruce, Dorothy Paget en Diana Barnato Walker.

Twee op maat gemaakte ontwerpers – Emma Carruthers en Georgia Gough – gaven opdracht tot drie unieke interpretaties, geïnspireerd op de geweldige vrouwen die bepalende rollen vervulden in de 105-jarige geschiedenis van het merk. Hoewel de Bentley Boys misschien het tempo bepaalden, weigerden de Bentley Girls op de achtergrond te gaan zitten en hun stempel te drukken in onnavolgbare Bentley-stijl. Nu worden hun levens en prestaties gevierd in drie eenmalige Bentayga-specificaties, waarbij de luxe van de Bentayga die hij overal mee naartoe neemt een perfecte match is voor de ongelooflijke levensstijl die ze leidden.

Elke unieke specificatie bevat speciale designelementen uit het legendarische verleden van elke Bentley Girl, die een moderne interpretatie van hun huidige favoriete auto definiëren.

Karen Lange, lid van de Raad van Bestuur voor Human Resources van Bentley, licht toe:
“De Bentley Girls speelden elk een cruciale rol in de geschiedenis van Bentley en het is belangrijk om hun betrokkenheid aan het licht te brengen. We streven er altijd naar om de ‘Bentley-familie’ uit te breiden en soms betekent dat terugkijken en belangrijke mensen eren die zoveel betekenis hebben gegeven aan het merk Bentley dat we vandaag kennen. Deze drie auto’s zijn een eerbetoon aan het leven van de Bentley Girls en de bijdragen die ze hebben geleverd aan de Bentley die we vandaag kennen en waar we van houden.”

Mary Petre Bruce: Geboren voor snelheid
De Bentayga Azure ter ere van Mary Petre Bruce is geïnspireerd op de 41/2 liter Bentley waarmee ze op 6 juni 1929 24 uur lang in Montlhéry, Frankrijk, reed om het wereldrecord rijden met één hand te veroveren, met een gemiddelde van meer dan 89 mijl per uur. Mary had tot de dag van de recordpoging nog nooit in een Bentley gereden en moest kussens lenen van de officiële tijdwaarnemers zodat ze bij de pedalen kon. Ondanks mist, kou en verraderlijke baanomstandigheden legde ze 2.164 mijl af in 24 uur.

In hetzelfde jaar vestigde ze een motorbootrecord voor de snelste dubbele oversteek van het Kanaal voordat ze een vliegtuig kocht en in slechts zes weken leerde vliegen. Daarna vertrok ze op een solovlucht rond de wereld, waarbij ze record na record brak – en de eerste vrouw werd die alleen rond de wereld reisde.

De Mary Petre Bruce Bentayga Azure is voorzien van Parson Green Pearlescent Paint over bijpassende erfgoedhuid, beide een directe verbinding met haar 41/2 liter. Het interieur is voorzien van 24-karaats gouden orgelregisters, in lijn met haar winnaarsmentaliteit en weelderige levensstijl. Parelmoer gekruist fineer is ook inbegrepen – een knipoog naar een beroemd citaat van Mary: “Ik was nooit dol op overalls of pantalons, maar reed altijd in een blouse, getailleerde rok en een parelsnoer”. Verdere inspiratie van haar 41/2 liter omvat verticaal geribbelde geribbelde bovendelen en deurkaarten, evenals parelmoer inlegwerk met de tekst ‘YV 7263′ – de nummerplaat van de auto waarin ze reed. Een finishing touch is een geblokte vlag D-stijlbadge naast Blackline Specification, die het sportieve minimalisme van het ontwerp van de 41/2 Liter weerspiegelt en als eerbetoon aan Mary’s raceverleden.

Dorothy Paget en de blazer Bentley
Dorothy Paget speelde een cruciale rol bij de creatie van een van de meest iconische Bentleys; de 41/2 liter Supercharged, beter bekend als de Blower Bentley. Terwijl andere jonge dames prioriteit gaven aan het vinden van een vrijer, concentreerde Paget haar passie voor snelheid en kracht. Haar interesse in autoracen ontstond voor het eerst tijdens een bezoek aan Brooklands, waar ze rijlessen nam van Bentley Boy en coureur Sir Tim Birkin. Hij beschreef haar als een van de beste vrouwelijke coureurs die hij ooit was tegengekomen, ‘in staat om elk merk raceauto aan te kunnen dat in dit land of in het buitenland wordt geproduceerd’.

In 1929 was Birkin geobsedeerd geraakt door het rijden met meer prestaties uit de Bentley 41/2 Litre. Hij was ervan overtuigd dat de supercharger van Amherst Villiers de manier was om het te doen, en ondanks de tegenstand van W.O. Bentley zelf, sponsorde Dorothy Paget een raceteam van supercharged Blowers. Er werden vier 41/2 liter Supercharged Blowers gebouwd en het team van Birkin nam deel aan de start van Bentley’s Works team op Brooklands en Le Mans. De #2 Team Car, waarmee Birkin zelf in 1930 op Le Mans reed, is sindsdien uitgegroeid tot de beroemdste, meest iconische en meest waardevolle Bentley ter wereld – een legendarische auto, ondanks het feit dat hij nooit een race heeft gewonnen.

De Dorothy Paget Bentayga Extended Wheelbase (EWB) Mulliner is voorzien van effen Blower Green exterieurlak over een minimale kleurverdeling van het interieur van Cumbrian en Blower Green – in dezelfde kleur als Team Car #2 zelf. De EWB Mulliner – het toppunt van het Bentayga-gamma – werd gekozen om Dorothy’s buitengewone levensstijl uit te drukken en te laten zien. Er zijn nog meer inspiraties van de Bentley Blower die ze hielp creëren, waaronder Nickel Painted Self Levelling Wheel Accent Bezels en Painted Nickel Veneer Carriers in het interieur – beide een verwijzing naar de radiator van de Blower. Aan de binnenkant weerspiegelen aluminium dashboards van de motor het dashboard van de Blower.

Diana Barnato: De vliegende dame
van Bentley
Diana Barnato Walker, dochter van drievoudig Le Mans-winnaar Woolf Barnato, erfde de flair en moedige geest van haar vader. Ze was een volleerd amazone en een fervent automobilist, rijdend in een Dove Grey Bentley 41/4 Litre Park Ward saloon.

Net als Mary Petre Bruce werd vliegen Diana’s levenslange passie. Ze vloog solo bij de Brooklands Flying Club in 1938 na slechts zes uur instructie en trad in 1941 toe tot de Air Transport Auxiliary en leverde vliegtuigen van de fabrieken aan frontlinie-squadrons. Het was een gevaarlijke klus – ze moest zelf navigeren zonder enig contact met de grond, omdat de radiofrequenties gereserveerd waren voor de frontlinie-squadrons. Beroemd om haar glamoureuze uiterlijk en uitzonderlijke vliegvaardigheden, had ze tegen het einde van de oorlog 260 Spitfires en tal van andere vliegtuigen aan hun squadrons geleverd.

De Diana Barnato Bentayga S is geïnspireerd op haar favoriete vliegtuig – de Spitfire – en heeft daarom een rookgroen exterieur en het interieur verbergt een split van groen en zadel, verwijzend naar de cockpit van de Spitfire Mk9. Bovendien is de auto voorzien van een op maat gemaakte D-stijlbadge met het Spitfire-embleem en signaalgele accenten die de kleur van de voorrand van de vleugel nabootsen.

Buitengewone vrouwen
Het Extraordinary Women-initiatief van Bentley Motors is een wereldwijd mentorprogramma dat zich inzet voor het inspireren en ontwikkelen van de volgende generatie jonge vrouwelijke leiders, met name vrouwelijke studenten op het gebied van engineering, design, technologie en business. Het project ondersteunt de Beyond100-strategie van Bentley, met inbegrip van het doel dat Bentley het meest diverse luxeautobedrijf wordt met collega’s die net zo individueel zijn als zijn auto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait