Acht Porsche 911 GT3 R-wedstrijden in eerste ronde van Europa’s zwaarste GT3-raceserie

  • Rutronik Racing beste Porsche-team met vijfde plaats
  • Drie 911 GT3 R in de top 15 van het 55-koppige veld
  • Langeafstandsklassieker 24 Hours of Spa: hoogtepunt van de serie
De Porsche-klantenteams Rutronik Racing en Pure Rxcing hebben de seizoensopeningsronde van de GT World Challenge Europe afgesloten op de plaatsen vijf en acht. Met P14 voor Schumacher CLRT eindigde een andere van de acht geregistreerde Porsche 911 GT3 R in de top 15 van het 55-koppige veld. De volgende race in de Endurance Cup van GT World Challenge Europe is de 24 uur van Spa-Francorchamps in het laatste weekend van juni. De klassieker op het Ardense achtbaancircuit in België viert dit jaar zijn honderdste verjaardag.

Stuttgart. Rutronik Racing is de eerste ronde van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS op de vijfde plaats geëindigd als beste Porsche-klantenteam. Tijdens de drie uur durende race op het Circuit Paul Ricard schoven Patric Niederhauser uit Zwitserland en de twee voormalige Porsche Juniors Julien Andlauer uit Frankrijk en Sven Müller uit Duitsland op van de 13e plaats op de grid naar de vierde plaats. Kort voor de finish werden ze echter in de laatste ronde nipt verslagen door een rivaal. De drie coureurs Klaus Bachler (Oostenrijk), Alex Malykhin (Groot-Brittannië) en Joel Sturm (Duitsland) maakten ook acht plaatsen goed en ploegden van de 16e plaats bij de start naar de achtste plaats aan het stuur van de 911 van Pure Rxcing.

Pech plaagde echter de twee voormalige Porsche Juniors Ayhancan Güven (Turkije) en Laurin Heinrich (Duitsland). Met hun Franse teamgenoot Dorian Boccolacci pakten ze de race op het 5,771 kilometer lange Grand Prix-circuit aan de Middellandse Zee aan vanaf de tweede plaats op de grid. Een mislukte eerste pitstop, waarbij onder andere de minimale tanktijd niet werd gehaald, resulteerde in drie drive-through straffen. Van ver achter de 55-koppige line-up vochten de drie Schumacher CLRT-coureurs zich echter een weg naar positie 14.

Als beste niet-professionele auto van de acht Porsche 911 GT3 R die in Le Castellet van start gingen, behaalden de twee Duitsers Robert Renauer en Ralf Bohn met hun Nederlandse teamgenoot Morris Schuring de 28e plaats algemeen, wat overeenkomt met de zevende plaats in de Bronze Cup.

Gerenommeerde GT3-raceserie met de 24 uur van Spa als hoogtepunt
van het seizoen De Fanatec GT Word Challenge Europe powered by AWS is een van ’s werelds belangrijkste GT3-raceseries. In 2024 zullen negen fabrikanten vertegenwoordigd zijn in het kampioenschap, dat dit jaar in totaal tien races omvat en gelijkelijk is verdeeld in een Sprint Cup en een Endurance Cup. Vijfenvijftig GT3-auto’s zijn ingeschreven om deel te nemen aan het langeafstandsklassement, waarbij de organisatoren extra gastcoureurs verwachten voor geselecteerde races. Dit geldt in het bijzonder voor de 24 uur van Spa-Francorchamps. De tweede ronde van de Endurance Cup van de GT World Challenge Europe van 26 tot en met 30 juni wordt beschouwd als het hoogtepunt van het seizoen. De klassieker in de Belgische Ardennen viert in 2024 zijn honderdste verjaardag. Na Spa staan er nog twee manches op Europese bodem op de Nürburgring (26-28 juli) en Monza (20-22 september) op de kalender voordat de serie van 21 tot 23 november naar de finale in Jeddah, Saoedi-Arabië gaat.

“Met een grid-up van meer dan 50 auto’s is de Fanatec GT World Challenge Europe de populairste GT3-raceserie ter wereld”, legt Sebastian Golz, Porsche GT3 R Project Manager, uit. “Bijna alle bekende fabrikanten zijn vertegenwoordigd in dit kampioenschap en de aangrijpende gevechten om de positie in de openingsrace onderstrepen de competitiviteit van deze serie. De GT World Challenge biedt ons een perfect podium om de prestaties van onze Porsche 911 GT3 R te demonstreren in directe concurrentie met onze concurrenten.”

De organiserende SRO Motorsports Group biedt vier klassen aan voor de GT World Challenge Europe: Pro, Gold Cup, Silver Cup en Bronze Cup. Naast het algemene Pro-klassement kunnen teams deelnemen aan een van de drie resterende categorieën op basis van het officiële FIA-coureursklassement. Bijvoorbeeld de combinatie van één “Zilver” en twee “Gouden” rankings kunnen zich inschrijven voor de Gold Cup, terwijl een trio met één “Bronze” en “Silver” coureur plus één “Gold” of “Platinum” coureur ook in aanmerking komt om deel te nemen aan de Bronze Cup. Voor de 24 uur van Spa-Francorchamps kunnen teams een vierde coureur per GT3-racewagen nomineren.

Acht Porsche 911 GT3 R ingeschreven voor de Endurance Cup
Zes Porsche-klantenteams hebben zich ingeschreven om deel te nemen aan het volledige seizoen 2024 van de GT World Challenge Europe Endurance Cup met in totaal acht 911 GT3 R-raceauto’s. Rutronik Racing neemt met een 911 GT3 R deel aan de Bronze Cup met de Amerikaan Dustin Blattner, de Duitser Dennis Marschall en de Nederlander Loek Hartog. In de Pro-categorie wordt de tweede blauw-gele 911 gedeeld door Patric Niederhauser en de voormalige Porsche Juniors Sven Müller (2014 – 2016) en Julien Andlauer (2018 – 2019). Dinamic GT komt ook aan de start met een paar 911 GT3 R’s: in de Bronze Cup met Philipp Sager (Oostenrijk), de Porsche DTM-coureur van vorig jaar Marvin Dienst (Duitsland) en Guilherme Moura de Oliveira (Portugal) en in de Silver Cup met de Oostenrijker Christopher Zöchling, de Duitser Jop Rappange en Marius Nakken uit Noorwegen.

Nieuwkomer Lionspeed GP heeft tot nu toe één coureur ingeschreven voor het hele seizoen, de Porsche Junior van vorig jaar en kampioen van de 2023 Porsche Mobil 1 Supercup, Bastian Buus uit Denemarken. De twee voormalige Porsche Juniors Ayhancan Güven en Laurin Heinrich bundelen hun krachten met Dorian Boccolacci, de winnaar van de Porsche Carrera Cup Frankrijk van vorig jaar, om het hele Endurance Cup-seizoen aan te pakken. De Fransman won vorig jaar de Porsche Carrera Cup van zijn thuisland. De drie zullen de Pro-categorie betwisten voor het Schumacher CLRT-team, dat ook voor het eerst deelneemt aan de GT World Challenge Europe-uitdaging.

Pure Rxcing zet ook een Porsche 911 GT3 R in de Pro-categorie in tijdens alle rondes van de Endurance Cup 2024 met coureurs Alex Malykhin, Joel Sturm en de voormalige Porsche Junior Klaus Bachler. Tegelijkertijd zullen het team en zijn coureurs samenwerken met Manthey Racing om deel te nemen aan het FIA Endurance World Championship, inclusief de 24 uur van Le Mans. Herberth Motorsport neemt deel aan de Bronze Cup in de GT World Challenge Europe Endurance Cup met Ralf Bohn, Robert Renauer en Morris Schuring.

Julien
Andlauer (Rutronik Racing, Porsche 911 GT3 R #96): “Als team vielen we vandaag op met een goede strategie en onze pitstops verliepen absoluut vlekkeloos. Dit betekende dat we veel konden compenseren, want we hadden vandaag zeker niet de snelste 911 GT3 R in het veld – we zaten dit weekend iets naast het tempo qua prestaties. We moeten hier nu goed naar kijken en indien mogelijk oplossingen vinden voor de proloog van de 24 Hours of Spa eind mei en voor de race in het laatste weekend van juni. We hebben er vandaag het maximale uitgehaald, dus ik ben blij dat ik in de top vijf eindig.”

Morris Schuring (Herberth Motorsport, Porsche 911 GT3 R #91): “Zonder de tijdstraf van 30 seconden voor het negeren van de baanlimieten hadden we met onze Porsche op het podium kunnen eindigen in de Bronze Cup. We beginnen het seizoen dus met slechts een zevende plaats in dit klassement. Toch zijn deze punten van cruciaal belang.of het kampioenschap. We hebben er het beste van gemaakt en kijken alvast vooruit naar de 24 Hours of Spa.”

Resultaten:
1. Farfus/Harper/Hessen (BR/UK/D), BMW M4 GT3 #998, 85 ronden
2. Calderelli/Cairoli/Bortolotti (I/I/I), Lamborghini Huracan GT3 #63, +13.519 sec.
3. Stolz/Schiller/Gounon (D/D/F), Mercedes-AMG GT3 #2, +18.696 sec.
5. Andlauer/Niederhauser/Müller (F/CH/D), Porsche 911 GT3 R #96, +29.325 sec.
8. Bachler/Malykhin/Sturm (A/UK/D), Porsche 911 GT3 R #911, +41.609 sec.
14. Güven/Heinrich/Boccolacci (TR/D/F), Porsche 911 GT3 R #22, +1.16.048 min.
28. (7. BC) Bohn/Schuring/Renauer (D/NL/D), Porsche 911 GT3 R #91, +1 ronde
30. (9. v.Chr.) Spengler/Kolb/Buus (D/D/DK). Porsche 911 GT3 R #13, +1 ronde
31. (10. BC) Marschall/Hartog/Blattner (D/NL/USA), Porsche 911 GT3 R #97, +1 ronde
35. (12. BC) Sager/Moura de Oliveira/Dienst (A/P/D), Porsche 911 GT3 R #54, +1 ronde
42. (7) SC) Rappange/Nakken/Zöchling (D/N/A), Porsche 911 GT3 R #55, +1 ronde

Pro = Pro-klasse; SC = Zilveren Beker; BK = Bronze Cup
Volledige uitslag: www.gt-world-challenge-europe.com/results

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait