JEAN-ÉRIC VERGNE SCOORT MEER PUNTEN VOOR DS AUTOMOBILES IN MISANO

  • De tweede race van de Misano E-Prix in Italië was net zo vol actie als de dag ervoor
  • Jean-Éric Vergne scoorde voor de zesde keer in zeven races punten, terwijl een batterijprobleem Stoffel Vandoorne tot opgave dwong
  • De volgende is het legendarische stratencircuit van Monaco, waar op 27 april de achtste ronde van het ABB FIA Formula E World Championship plaatsvindt

 

De Italiaanse double-header van de Formule E op het Misano World Circuit Marco Simoncelli was dit weekend gastheer voor een paar uiterst strategische races.

Eén ding is zeker: de twee DS E-TENSE FE23-auto’s toonden veel prestaties op een circuit dat het grootste deel van de beroemde MotoGP-lay-out gebruikte. Jean-Éric Vergne werd tweede in de kwalificatie op zaterdag en deed dat opnieuw in de kwalificatiesessie van zondagochtend, wat betekende dat hij opnieuw vanaf de eerste startrij zou starten. Zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne onderstreepte de sterke algemene prestatie van DS Automobiles en kwalificeerde zich als zesde.

Al vanaf de eerste ronden wisselden de topposities bijna constant. JEV nam op een gegeven moment de leiding, maar verloor vervolgens een aantal plaatsen net voordat er een safety car naar buiten kwam. De Fransman kon daarna niet meer terugkomen in de top vijf, in een hectische race van start tot finish. Met een zevende plaats op zondag na een zesde plaats op zaterdag, verlaat Jean-Éric Vergne Misano met een totaal van 14 punten. Zes puntenfinishes uit zeven races getuigen van zijn indrukwekkende consistentie. Nu het seizoen nog niet eens halverwege is, staat de tweevoudig Formule E-kampioen momenteel zesde in het voorlopige rijdersklassement en is alles nog om voor te spelen.

Zondag was een wedstrijd om snel te vergeten voor Stoffel Vandoorne. Na zijn sterke kwalificatieprestatie was de Belg een van de slachtoffers van wat contact in de middenmoot. Hij werd gedwongen om naar de pits te komen om beschadigde carrosserie te repareren, waardoor zijn hoop op een goed resultaat de kop werd ingedrukt. Aan het einde van de race dwong een batterijprobleem – waar ook alle andere coureurs last van hadden – Stoffel om langs de kant van de baan te stoppen.

Met drie punten uit de twee races in Misano blijft DS Automobiles zijn score opkrikken. De Franse topconstructeur en zijn partner PENSKE AUTOSPORT staan momenteel vijfde in het voorlopige teamklassement.

De volgende ronde van het ABB FIA Formula E World Championship vindt plaats tegen een achtergrond van geschiedenis en glamour. De volledig elektrische serie gaat nu naar het legendarische stratencircuit van Monaco, een van de bekendste circuits ter wereld. Race acht (van een totaal van 16) vindt plaats over twee weken, op 27 april.

 

Eugenio Franzetti, directeur DS Performance:

“We komen uit het lange weekend in Misano volledig bewust van onze uitstekende prestaties, maar ook met enige frustratie over het feit dat we niet genoeg punten hebben gescoord. Dat is erg jammer, want we waren constant snel in de kwalificatie, maar ondervonden moeilijkheden in de races, wat vooral te wijten was aan externe factoren. Onze uitstekende kwalificatieprestaties vormen een solide basis waarop we de races kunnen bouwen die nog moeten komen.”

Jean-Eric Vergne, Formule E-kampioen van 2018 en 2019:

“De dag begon goed met opnieuw een geweldige teamprestatie in de kwalificatie. We hebben duidelijk een stap voorwaarts gezet op dit gebied en daar wil ik het hele team mee feliciteren. Wat de race betreft, moeten we precies begrijpen wat er is gebeurd. Ik weet niet of we een strategische fout hebben gemaakt in ons gebruik van de aanvalsmodus, maar ik verloor verschillende plaatsen in een tijdsbestek van slechts twee ronden en merkte dat ik verder in de volgorde stond. Met het energiebeheer dat dit circuit vereiste, was ik niet in staat om de verloren posities achteraf in te halen. Ik weet niet of dat gewoon te wijten is aan pure pech, want ik denk nog steeds dat we op dat moment in de race de juiste beslissingen hebben genomen. Een incident in de laatste ronde kostte me meer plaatsen, maar we konden in ieder geval nog een aantal belangrijke punten scoren.”

Stoffel Vandoorne, Formule E-kampioen 2022:

“Ik geloof echt dat we niet goed zijn beloond in vergelijking met het niveau van onze prestaties. Mijn kwalificatie was beter vandaag. Ik kon me in de duels mengen en me als zesde op de grid kwalificeren, wat een goede plek was om te beginnen. Helaas verloor ik veel plaatsen tijdens de eerste ronden, daarna had ik wat contact en moest ik mijn voorvleugel vervangen. Nadien was er een probleem met de batterij en kon ik dus niet finishen. Natuurlijk is er een element van frustratie, maar ons algehele prestatieniveau is zeker een positief punt. We zullen blijven leren en sterker terugkomen.”

 

Kerncijfers sinds DS Automobiles toetrad tot de Formule E:

  • 112 wedstrijden
  • 4 kampioenstitels
  • 16 overwinningen
  • 48 podia
  • 23 pole posities

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait