De nieuwe BMW 1 Reeks

De pionier van rijplezier in het compacte luxesegment gaat zijn vierde modelgeneratie in. Met zijn dynamische stijl, zijn volledig herwerkte rijportfolio en zijn ingrijpend verbeterde chassistechnologie heeft de nieuwe BMW 1 Reeks zijn profiel als sportiefste wagen in zijn segment aangescherpt. Uiterst efficiënte Mild Hybrid-technologie met 48V-batterij (voor de 120 en 120d aandrijvingen) en een productieproces uitgewerkt om grondstoffen te besparen en materialen te recycleren, optimaliseren de duurzaamheid over de volledige levenscyclus van het product. Zijn vooruitstrevende karakter komt ook tot uiting in het hertekende interieur, het uitgebreide gamma geautomatiseerde rijhulp- en parkeersystemen, de nieuwe BMW iDrive met QuickSelect en de innovatieve digitale diensten op basis van het BMW Operating System 9.

De première van de nieuwe BMW 1 Reeks luidt de start van een nieuw hoofdstuk in het twintigjarige succesverhaal van BMW in het compacte segment in. De nieuwe modelgeneratie zal ook van de band lopen in de fabriek van de BMW Group in Leipzig. De marktlancering is gepland voor oktober 2024. De belangrijkste verkoopregio is de Duitse thuismarkt. Naast andere Europese landen behoort ook Japan tot de vijf belangrijkste markten voor de nieuwe BMW 1 Reeks.

Exterieurdesign: Dynamische neus en typische BMW proporties.

De sportieve uitstraling van de BMW 1 Reeks wordt in de nieuwste modelgeneratie onderstreept door typische BMW proporties: een lange motorkap, een ver naar achteren geplaatst passagierscompartiment, een dynamisch aflopende daklijn en een krachtige achterzijde. De afmetingen van het vijfdeursmodel zijn slechts licht gewijzigd ten opzichte van zijn voorganger. De koetswerklengte van de nieuwe BMW 1 Serie is met 42 millimeter toegenomen tot 4.361 millimeter, terwijl de wielbasis 2.670 millimeter lang is. De voertuigbreedte bedraagt 1.800 millimeter, terwijl de hoogte met 25 millimeter is toegenomen tot 1.459 millimeter.

De opvallend vlakke neus, die een stuk dichter bij de weg ligt dan die van zijn voorganger, zet het sportieve karakter van de nieuwe BMW 1 Reeks meer dan ooit in de verf. Het brede, naar voren hellende BMW radiatorrooster heeft een innovatieve structuur van verticale en diagonale spijltjes. De standaard LED Headlights zijn voorzien van opvallende verticale elementen voor de dagrijlichten en richtingaanwijzers. Adaptive LED Headlights met niet-verblindende matrix-grootlichten, hoekverlichting en blauwe accenten zijn als optie verkrijgbaar.

In zijaanzicht kenmerkt de nieuwe BMW 1 Reeks zich door zijn dynamische wigvorm en zijn vlakke raamlijnen die naar achteren toe spits toelopen. De standaard BMW Individual Shadow Line hochglänzend bestaat uit een grafisch element met het nummer 1 in de Hofmeister-knik op de C-stijl. De lange dakspoiler en zijdelingse luchtdeflectoren benadrukken het langgerekte silhouet. De verticale reflectoren en zwarte diffusorinzet dragen bij tot de krachtige uitstraling van de achterschort. De opvallende tweedelige achterlichten lopen door tot in de flanken.

Het koetswerk van de nieuwe BMW 1 Reeks is verkrijgbaar in twee niet-metaalkleuren en zeven metaalkleuren. Daarnaast biedt BMW een brede waaier aan Individual lakafwerkingen en BMW Individual ‘Special Request’-lakafwerkingen. Ook is de nieuwe BMW 1 Reeks als eerste model in het BMW gamma verkrijgbaar met een optionele contrasterende dakkleur. De afwerking in Schwarz hochglänzend versterkt de sportieve uitstraling van de wagen.

BMW M model met uniek prestatiekarakter.

Het optionele M Sportpakket en de optionele M sport-designuitrusting die bij de marktintroductie in Europa verkrijgbaar zullen zijn, maken de nieuwe BMW 1 Reeks nog dynamischer. Zijn specifieke M designkenmerken omvatten grote luchtinlaten in de voorschort, uitgesproken zijschorten en een driedimensionale diffusor in de achterschort.

Bovenaan het modelgamma staat de BMW M135 xDrive (gecombineerd brandstofverbruik: 8,1 – 7,6 l/100 km; gecombineerde CO2-uitstoot: 184 – 173 g/km volgens de WLTP-cyclus; CO2-klassen: G – F) met sterk verbeterde prestatiekenmerken. Het BMW M model wordt aangedreven door een 221 kW/300 pk sterke viercilinder, beschikt standaard over een adaptieve M sportophanging met Sport Steering en intelligente vierwielaandrijving en sprint in 4,9 seconden van nul naar 100 km/u. Aan de buitenkant maken het horizontale M-radiatorrooster, de M buitenspiegelbehuizingen en de vier uitlaatpijpen hem onmiddellijk herkenbaar als een topmodel. Exclusief voor de BMW M135 xDrive is een M Technical Pack verkrijgbaar, met specifieke ophangingscomponenten, ingrepen die de wagen stijver en lichter maken, een M Compound-remsysteem en 19″ gesmede lichtmetalen velgen. Het M Sport Pack Pro en de modelspecifieke BMW M Performance-onderdelen zijn ook voor de andere varianten van de nieuwe BMW 1 Reeks beschikbaar.

Sportieve, hoogwaardige sfeer, ledervrij interieur.

Het nieuw ontworpen interieur van de nieuwe BMW 1 Reeks, dat standaard volledig ledervrij is, biedt een moderne, hoogwaardige sfeer met sportieve accenten en een zee aan ruimte voor maximaal vijf inzittenden. De nieuw ontworpen zetels bieden een hoog comfortpeil voor lange reizen. De sportzetels in de Econeer-versie zijn bekleed met gerecycleerd polyester en als optie zijn M sportzetels verkrijgbaar. Geperforeerde zeteloppervlakken zijn ook verkrijgbaar in de Veganza-versie met lederachtige eigenschappen. De uitrusting Veganza/Alcantara maakt deel uit van het M Sportpakket en is standaard voorzien op de BMW M135 xDrive.

Verwarmbare zetels en een brede waaier aan elektrische verstelmogelijkheden, waaronder een geheugen aan bestuurderszijde, zijn als optie verkrijgbaar op alle zetelversies. De sportzetels en M sportzetels kunnen worden uitgerust met lendensteun. Ook is er een optionele massagefunctie verkrijgbaar voor de sportzetels. Een airbag tussen bestuurder en voorpassagier is voortaan standaard om de inzittenden nog beter te beschermen. Door de rugleuningen van de achterbank neer te klappen, kan de opbergruimte onder de achterklep worden uitgebreid van 380 tot 1.200 liter (BMW 120, BMW 120d: 300 – 1.135 liter).

De hoogwaardige oppervlakken en bekledingen, de hertekende versnellingspook en het BMW Curved Display onderstrepen de vooruitstrevende, luxueuze sfeer in het interieur. Het volledig digitale weergavesysteem bestaat uit een 10,25″-informatiedisplay en een Control Display van 10,7″. Het aantal knoppen en bedieningselementen in de cockpit werd aanzienlijk gereduceerd dankzij het consistente gebruik van digitale technologie. Ook de airconditioning van de nieuwe BMW 1 Reeks wordt digitaal geregeld. Als alternatief voor het standaard sportstuur is ook een eveneens hertekend lederen M stuur verkrijgbaar. Het maakt deel uit van het M Sportpakket en beschikt over schakelpaddles om manueel te schakelen.

Nieuwe motorgeneratie, standaard 7-versnellingsbak Steptronic met dubbele koppeling.

Net als de BMW M135 xDrive-motor maken alle andere motoren van de nieuwe BMW 1 Reeks deel uit van de nieuwste generatie modulaire motoren van de BMW Group. De driecilinder benzinemotor van de nieuwe BMW 120 (gecombineerd brandstofverbruik: 6,0 – 5,3 l/100 km; gecombineerde CO2-uitstoot: 135 – 121 g/km volgens de WLTP-cyclus; CO2-klassen: D) en de viercilinder dieselmotor van de nieuwe BMW 120d (gecombineerd brandstofverbruik: 4,8 – 4,3 l/100 km; gecombineerde CO2-uitstoot: 125 – 112 g/km volgens de WLTP-cyclus; CO2-klassen: D – C) worden gecombineerd met Mild Hybrid-technologie met 48V-batterij, wat zowel hun efficiëntie als hun spontane vermogensontplooiing ten goede komt. Alle aandrijfgehelen brengen hun vermogen standaard over via een 7-versnellingsbak Steptronic met dubbele koppeling.

Met zijn maximumvermogen van 125 kW/170 pk sprint de nieuwe BMW 120 in 7,8 seconden van 0 naar 100 km/u. De nieuwe BMW 120d genereert een vermogen van 120 kW/163 pk en werkt dezelfde sprint af in 7,9 seconden. De BMW 118d, eveneens aangedreven door een viercilinder dieselmotor (gecombineerd brandstofverbruik: 5,2 – 4,6 l/100 km;
gecombineerde CO2-uitstoot: 136 – 122 g/km over de WLTP-cyclus; CO2-klassen: E – D) levert 110 kW/150 pk en accelereert in 8,3 seconden van 0 naar 100 km/u.

Verbeterde koetswerkstijfheid en verder ontwikkeld chassis.

De wendbaarheid, stuurprecisie en bochtendynamiek van de nieuwe BMW 1 Reeks plukken de vruchten van de verhoogde stijfheid van de koetswerkstructuur en de verbinding met het chassis. De geavanceerde chassistechnologie omvat een geoptimaliseerde kinematica, sterk voorgespannen antirolstangsteunen en nieuwe schokdempertechnologie. De naspoorhoek van de voorwielen werd met 20 procent verhoogd om een bijzonder stabiele richtingsstabiliteit en geoptimaliseerde stuurfeedback te verzekeren.

Naast de direct gecontroleerde wielslipreductie beschikt de nieuwe BMW 1 Reeks ook standaard over een geïntegreerd remsysteem en 17″ lichtmetalen velgen (BMW M135 xDrive: 18″). Het optionele M Sportpakket omvat de adaptieve M sportophanging, die de wagen tot 8 millimeter verlaagt, Sport Steering en 18″ lichtmetalen velgen. Als optie zijn tot 19″ lichtmetalen velgen en M sportremmen verkrijgbaar.

Geavanceerde systemen voor geautomatiseerd rijden en parkeren.

De nieuwe BMW 1 Reeks beschikt standaard of optioneel over een erg uitgebreid gamma geautomatiseerde rijhulp- en parkeersystemen. Tot de standaarduitrusting behoren het Driving Assistant Pack met botswaarschuwing vooraan, Lane Departure Warning, uitstapwaarschuwing en verkeersbordherkenning, evenals het Parking Assistant Pack met Reversing Assistant.

Hoogtepunten van het optionele gamma zijn de Steering & Lane Control Assistant, de automatische Speed Limit Assist en de routegeleiding bij gebruik van de Active Cruise Control met Stop&Go functie. Het Parking Assistant Pack Professional is eveneens beschikbaar voor de nieuwe BMW 120 en de nieuwe BMW 120d, zodat hij met een smartphone geparkeerd en gemanoeuvreerd kan worden.

Uitgebreide standaarduitrusting, gerichte personalisering.

Naast de hoogwaardige rijhulpsystemen omvat de uitgebreide standaarduitrusting van de nieuwe BMW 1 Reeks ook een automatische airconditioning, een alarmsysteem, elektrisch inklapbare buitenspiegels en de BMW Live Cockpit Navigation Plus met het cloudondersteunde navigatiesysteem BMW Maps. Nieuwe optionele uitrustingspakketten maken een gerichte personalisering mogelijk.

Het innovatiepakket omvat de BMW Live Cockpit Navigation Professional met BMW Head-Up Display en Augmented View op het Control Display, alsook het Parking Assistant Pack Plus. Het Premium Pack omvat de telefoon met wireless charging, de comforttoegang, de logoprojectie in de buitenspiegels, de automatisch dimmende binnenspiegel en de Adaptieve LED Headlights. Het optiegamma omvat ook een automatische airconditioning met twee zones, een panoramisch doorschijnend schuifdak en een Harman Kardon-soundsystem.

Het nieuwe BMW Operating System 9, BMW iDrive met QuickSelect en BMW Digital Premium.

De nieuwe BMW 1 Reeks beschikt over de nieuwste versie van BMW iDrive met QuickSelect om de functies van de wagen intuïtief en gemakkelijk te bedienen. Het nieuwe startscherm geeft functiepictogrammen verticaal weer op hetzelfde niveau. ‘QuickSelect’ verzekert een directe toegang tot functies zonder dat u naar een submenu hoeft over te schakelen. De nieuwe BMW iDrive is consequent ontworpen voor aanraakbediening en spraakbediening. Hij is gebaseerd op het BMW Operating System 9, dat ook de basis vormt voor de sterk gepersonaliseerde selectie van bijkomende digitale diensten. Met software-upgrades op afstand kunnen nieuwe en verbeterde voertuigfuncties ‘over-the-air’ in de wagen worden geïntegreerd. Met BMW ConnectedDrive Upgrades kunnen klanten bepaalde functies ook gratis uittesten voor een periode van een maand en ze vervolgens voor een specifieke periode boeken. Het nieuwe aanbod van BMW Digital Premium kan ook voor de nieuwe BMW 1 Reeks worden geboekt in de BMW ConnectedDrive Store.

BMW Digital Premium maakt het mogelijk om landspecifieke apps, zoals muziek- en videostreaming, nieuws of gaming, te gebruiken in de wagen als onderdeel van een abonnement. Het aanbod omvat ook het datagebruik voor alle digitale diensten en de apps in de BMW ConnectedDrive Store. BMW Digital Premium breidt tevens de functies van het navigatiesysteem BMW Maps uit, evenals de keuze aan My Modes en de verlichting voor de welkomstanimatie. In bepaalde landen maakt BMW Digital Premium het ook mogelijk om parkeerkosten en brandstoffacturen digitaal te betalen vanuit de wagen.

Smartphone-integratie met Apple CarPlay® en Android Auto™ is standaard in de nieuwe BMW 1 Reeks. De BMW ID en My BMW App bieden een handige manier om de gebruikerservaring van de nieuwe BMW 1 Reeks te personaliseren. De BMW Digital Key Plus met draadloze ultrawideband-technologie voor compatibele smartphones met de besturingssystemen iOS of Android en de Apple Watch kan ook als optie worden ingesteld via de My BMW App.

Alle prestatie-, verbruiks- en emissiecijfers zijn voorlopig.

Alle beschreven modelvarianten, uitrustingsniveaus, technische specificaties, verbruiks- en emissiewaarden komen overeen met de modellen die op de Duitse automarkt beschikbaar zijn, op voorwaarde dat het voertuig in kwestie daar wordt aangeboden. De informatie over de afmetingen heeft betrekking op een voertuig in basisuitvoering in Duitsland, naargelang de gekozen velg- en bandenmaat en de gekozen optionele uitrusting. Die kunnen veranderen naargelang de configuratie van de wagen.

De gegevens over brandstofverbruik, CO2-emissie, stroomverbruik en elektrisch rijbereik werden berekend op basis van de voorgeschreven testprocedure VO (EU) 2007/715 in de geldende versie. Wanneer het rijbereik wordt weergegeven, houden de WLTP-cijfers rekening met de impact van eventuele opties.

Meer informatie over de WLTP- en NEDC-meetprocedures is beschikbaar op www.bmw.com/wltp .

 


CO2-UITSTOOT & VERBRUIK.

De nieuwe BMW 120:
gecombineerd brandstofverbruik over de WLTP-cyclus:  6,0 – 5,3 l/100 km,
gecombineerde CO2-uitstoot over de WLTP-cyclus: 135 – 121 g/km,
CO2-klasse(n): D.

De nieuwe BMW M135 xDrive:
gecombineerd brandstofverbruik over de WLTP-cyclus: 8,1 – 7,6 l/100 km,
gecombineerde CO2-uitstoot over de WLTP-cyclus: 184 – 173 g/km,
CO2-klasse(n): G – F.

De nieuwe BMW 118d:
gecombineerd brandstofverbruik over de WLTP-cyclus: 5,2 – 4,6 l/100 km,
gecombineerde CO2-uitstoot over de WLTP-cyclus: 136 – 122 g/km,
CO2-klasse(n): E – D.

De nieuwe BMW 120d:
gecombineerd brandstofverbruik over de WLTP-cyclus: 4,8 – 4,3 l/100 km,
gecombineerde CO2-uitstoot over de WLTP-cyclus: 125 – 112 g/km,
CO2-klasse(n): D – C.

Een nieuwe versie, namelijk de BMW 116 zal binnenkort beschikbaar zijn. De start van de productie is voorzien in november 2024.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait