Nieuwe boeken voor de autofan. Vincent Arpons

Typenkompass Volkswagen Personenwagen seit 1973.

 

Deze nieuwe aflevering in de reeks Typenkompass behandelt alle VW’s sedert 1973 en naast een korte beschrijving vind je zoals gewoonlijk een kolom met technische gegevens en de opeenvolgende bouwjaren. Een prima handleiding!

dsc_0012

Auteur: J. Kuch. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-03904-9. 14 x 21 cm. 127 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart. motorbuch.de

 

Rootes Cars. A picturial History.

 

In het begin van vorige eeuw groeiden William en Reginald Rootes op in de ouderlijke fietsenhandel maar stapten algauw over naar de autoverkoop. Reeds in 1924 waren de Rootes brothers de grootste dealer van vrachtwagens en personenwagens in de UK!

In 1926 kochten ze koetswerkbouwer Thrupp en Maberly en later voegden ze daar Hillman, Humber, Commer, Talbot en Sunbeam aan toe. Tijdens de jaren zestig werd de Britse auto-industrie geplaagd door veelvuldige stakingen en dit, samen met het fatale Imp-verhaal, dreef de Rootes Group in de armen van Chrysler en later Peugeot.

Het boek geeft een overzicht van alle modellen vanaf 1950 tot en met de Talbot Samba van 1986. Rijkelijk voorzien van foto’s, een korte beschrijving en de nodige technische gegevens is dit een mooie aanvulling van de schaarse literatuur omtrent de Rootes groep. Achteraan staat ook een nuttige index. We say: brilliant!

dsc_0063

Auteur: D. Rowe. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-845849-93-1. 15 x 21 cm. 168 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

 

Jahrbuch Opel 2017.

 

Traditiegetrouw brengt uitgever Podszun in de herfst zijn Opel-jaarboek uit. Ook deze keer is het een verzameling van leuke teksten met toffe wetenswaardigheden omtrent het soliede Duitse merk. We halen even twee voorbeelden aan uit de (20) verschillende artikels:

– ‘Der Prozess’. Een relaas van de aanklacht van Citroën voor het feit dat de Opel 4/12 PS, omwille van zijn groene lak in de (Duitse) volksmond ‘Laubfrosch’ genoemd, een kopie zou zijn van de Citroën Type C 5CV, bij ons bekend als ‘het schuitje’. Ondanks de uiterlijke gelijkenissen besliste de rechtbank dat er heel veel technische verschillen waren en zo verloor Citroën tot twee maal toe het geding. De rechtszaak gaf aanleiding tot de tot op heden in Duitsland gangbare uitdrukking ‘dasselbe in Grün’. Daarna gebeurde net het omgekeerde toen Louis Renault in 1937 ongegeneerd de Opel Kadett copieerde…

– ‘Seit 80 Jahren: gläserne Autos aus Plexiglass’.

In dit artikel wordt het verhaal gebracht van de transparante uitvoering van de Opel Olympia op de IAMA-tentoonstelling van Berlijn in 1937 en wordt een link gelegd naar de Pontiac ‘Ghost Car’ van 1938, de ‘gläserne’ Kapitän van 1953 en de opengewerkte versie van de Opel Admiral in het deutsche Museum.

Boeiende artikels dus die een blik werpen op de rijk gevulde geschiedenis van Opel. Interessante lectuur, sterk aanbevolen!

dsc_0067

Auteur: E. Bartels en andere. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-86133-823-9. 17 x 24 cm. 141 blz.

Uitgever: Podszun Verlag Brilon (D). podszun-verlag.de

 

Panhard & Levassor. Pionnier de l’industrie automobile.

 

Auteur Bernard Vermeylen publiceerde reeds verschillende werken over Panhard en staat dan ook garant voor prima kwaliteit. Dit lijvig werk (432 blz!) wordt gebracht in een luxueus foedraal en levert de Panhard-fans alle mogelijke gegevens over de productie van het merk tussen 1889 en 1940. De hele presentatie, de tekst en de vele historische foto’s zijn van bijzonder hoog niveau: chapeau! Het boek bevat alle mogelijke gevens, technische waarden, productiecijfers, export-aantallen en ga zomaar door. Niet meteen goedkoop maar prachtig!

dsc_0050

Auteur: B. Vermeylen. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0140-8. 25 x 30 cm. 432 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

 

Pontiac Firebird. The auto-biography.

 

De Firebird is een icoon in de Amerikaanse automobielwereld en dat niet alleen voor wie zijn jeugd in de jaren ‘60/’70 beleefde. Deze vernieuwde derde editie is nog vollediger maar vertoont een compacte lay-out die wel gecompenseerd wordt door een gunstige prijs. In ieder geval vind je hier alle mogelijke info en vele foto’s. Achteraan staat een nuttige index. Well done!

dsc_0029

Auteur: M. Cranswick. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-78711-003-8. 21 x 26 cm.208 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

 

The Lea-Francis story.

 

Deze titel maakt deel uit van Veloce’s Classic Reprint-series, een leuk initiatief want over dit minder bekende merk is de lectuur echt schaars.

Auteur Barrie Price bracht reeds meerdere titels over Bugatti en ook dit werk biedt een puik merkoverzicht en vele historische foto’s. Achteraan vind je enkele tabellen en een nuttige namenindex. Sterk aanbevolen!

dsc_0055

Auteur: B. Price. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-845849-57-3. 21 x 25 cm. 176 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

 

Mazda Rotary-engined cars. From Cosmo 110s to RX-8.

 

Door zijn intense interesse voor Wankelmotoren en de productie ervan kan je Mazda als een buitenbeentje in de Japanse autowereld bestempelen. Het is dan ook mooi dat hierover een boek verschijnt waar je de hele historiek en achtergrond van de Mazda Wankel-types meekrijgt. Van de Cosmo over de achtereenvolgende RX-types vind je de nodige info en afbeeldingen en er wordt zelfs een link gelegd naar de zustermodellen met conventionele zuigermotoren. Interessant! De lay-out valt op door zijn compacte bladopstelling zoals we die van de laatste Veloce edities kennen maar dat heeft een gunstige invloed op de prijs van het boek.

Ons oordeel: very interesting!

dsc_0058

Auteur:M. Cranswick. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-845849-43-6. 21 x 26 cm. 192 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

 

BMW 328 vom Roadster zum Mythos.

 

De titel spreekt boekdelen want de 328 is over de jaren uitgegroeid tot een mythe. Niet alleen behaalde de 328 voor en na WO II heel wat successen in de autosport maar zijn interessante en efficiënte motor ‘bevruchtte’ ook andere merken zoals ondermeer AFM, EMW, Veritas, Frazer-Nash, Bristol en Arnolt-Bristol. Dit in een mooi foedraal gepresenteerde boek brengt in zijn 328 (!) pagina’s naast vele historische foto’s ook tabellen met technische info en vormt een onmisbaar naslagwerk, niet alleen voor de traditionele BMW-fan! Een aanrader, ja, een must!

dsc_0049

Auteurs: Simons/Schrader. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-03913-1. 24 x 27 cm. 328 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch-verlag.de

 

Béla Barényi und seine Erben.

 

De naam Barényi zegt je niets? Kan best maar weet dat de uitvindingen van de man jou en je familie zeker al vele keren het leven hebben gered.

Na een parcours waarin hij als jonge ingenieur tal van interessante ideeën ontwikkelde (onder andere een vroege ‘volkswagen’) belandt Barényi bij Mercedes-Benz in Stuttgart. Daar ontpopt hij zich als ‘veiligheidspaus’ en ontwerpt er ondermeer de eerste kreukelzones en de veiligheids-stuurkolom, elementen die in de huidige automobielbouw niet weg te denken zijn. Dit boek brengt een diepgaand inzicht in de figuur Barényi en zijn uitvindingen die de automobielwereld verrijkten. Hoogstinteressante lectuur!

dsc_0030

Auteur: H. Niemann. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-03870-7. 24 x 27 cm. 239 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch-verlag.de

 

Les plus belles Simca de 1960 à 1990.

 

Simca was ooit een belangrijke speler op de Europese automarkt en dat mogen we zeker nooit vergeten. In dit boek krijg je een portfolio van een tiental modellen waarbij het begrip ‘Simca’ opengetrokken wordt tot de laatste Talbots. Door zijn eerder oppervlakkige en selectieve benadering is het niet meteen ons ding maar de vele mooie foto’s maken heel wat goed. Voor de Simca-fan hoort deze uitgave zeker in de boekenkast.

dsc_0026

Auteurs: P. Vergès/C. Dubuisson. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0158-3. 25 x 3 cm. 159 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

 

Mercedes-Benz W108/109.

 

Stylist Paul Bracq schiep met zijn S-Klasse van de 250S tot de 300 SEL 6,3 ‘business man’s express’ een onvergetelijke en mooi ogende klassieker. In dit goed geïllustreerde werk kom je veel te weten over de ontwikkeling en de complexe historiek van deze grote Mercedes. Net daarom is het spijtig dat de auteur er geen overzichtelijke tabel van de verschillende types aan toevoegde.

dsc_0039

Auteur: A. F. Storz. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-03906-3. 23 x 25 cm. 95 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch-verlag.de

 

Austin-Healey. A celebration of the fabulous ‘Big’ Healey.

 

Nog eentje in de serie ‘Classic Reprint’ series waarmee Veloce ons de mogelijkheid geeft om een onvindbaar geworden titel aan onze boekenkast toe te voegen. De ‘Big Brute’  is een fenomeen en zijn hele geschiedenis wordt hier uitvoerig uit de doeken gedaan, vergezeld van mooie foto’s en een nuttige index.
Kortom: a ‘Big’ book on the ‘Big’ Healey!

 

dsc_0045

Auteur: B. Piggott. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-845848-55-2. 26 x 26 cm. 160 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

 

IFA F8 – F9 – P70.

 

WO II scheidde ons buurland in Oost- en West-Duitsland en dat had natuurlijk zijn gevolgen voor  de Duitse auto-industrie. Zo vielen de Auto-Union fabrieken van Zwickau na 1945 in de oostzone en werd de productie van de vooroorlogse DKW F8 moeizaam terug opgestart. Ook de net de voor de oorlog ontwikkelde F9 werd opnieuw gebouwd maar dat alles gebeurde onder toezicht van de Sovjets. De bij ons minder bekende geschiedenis van beide modellen en ook die van de op de F8 gebaseerde P70 wordt hier mooi uit de doeken gedaan en is ook voorzien van interessante foto’s. Achteraan staat een overzichtelijke tabel met de technische gegevens en de productie-aantallen van de 3 modellen.

dsc_0042

Auteur: F. Rönicke. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-03907-0. 23 x 25 cm. 95 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch-verlag.de

 

Triumph TR2 to 6. The last of the traditional sports cars.

 

Met deze herdruk in de reeks ‘Great Cars’ kunnen we dankzij Veloce terug onze Triumph-boekenkast aanvullen. In de jaren vijftig en zestig deden de TR’s vele Europese en Amerikaanse harten sneller slaan en doen dat eigenlijk nog steeds. Het stemt ons daarom alleen nog droeviger dat die rijke Engelse auto-industrie uiteindelijk moest verdwijnen.  (Welgemeende) Snik. Wie dus uitvoerig in de geschiedenis van de TR2, 3, 4, 4A, 5 en 6 wil duiken kan met dit goed geïllustreerde boek heel wat opsteken. Een nuttige index maakt het boek volledig.

‘We love it’ (and the TR’s too… of course)

dsc_0035

Auteur: B. Piggott. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-845848-54-5. 26 x 26 cm. 159 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. velocebooks.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait