InterClassics Maastricht brengt ode aan Facel Vega

MAASTRICHT, 22 december 2016 – InterClassics Maastricht brengt in samenwerking met Amicale Facel Holland en Classic Job, een ode aan het bijzondere merk Facel Vega. Facel was een Franse autofabrikant onder leiding van Jean Daninos. De eerste Facel werd geïntroduceerd in 1954 tijdens de Paris Auto Show. Vandaag de dag worden de Facel Vega’s gekoesterd door autoliefhebbers over de hele wereld. Op het themapaviljoen worden een tiental unieke exemplaren getoond. InterClassics Maastricht vindt plaats van 12 t/m 15 januari 2017 in MECC Maastricht.
dsc_0127
Geschiedenis Facel Vega
Voor de tweede wereldoorlog waren er tal van bekende Franse autobouwers die furore maakte met dure en snelle wagens, zoals Bugatti, Delahaye, Delage en Talbot-Lago. Wegens oorzaken als de Duitse bezetting, materiaalkosten, een te kleine afzetmarkt en hoge belastingen op krachtige luxe auto’s, werden er in Frankrijk geen luxe auto’s meer gemaakt. In 1953 besloot Jean Daninos om  auto’s te gaan bouwen. Hij maakte in 1954 het eerste prototype, dat was het begin van Facel Vega. Facel Vega heeft slechts tien jaar bestaan, maar in die jaren verlieten enkele van ’s werelds mooiste wagens de net buiten Parijs gelegen fabriek.
Facel Vega HK 500
Directeur InterClassics Erik Panis: “In samenwerking met Amicale Facel Holland en Classic Job zullen wij een tiental unieke exemplaren presenteren. Waaronder ook de Facel Vega HK 500 die Jean Daninos beschouwde als de beste Facel ooit gebouwd. De indrukwekkende bolide haalde gemakkelijk 240 km per uur en was daarmee lange tijd de snelste productieauto ter wereld”. Ook de Facel 6, het laatste model van Facel met een 6 cilinder Austin Healey moter, is te bewonderen. Hiervan zijn er slechts 40 gebouwd, waaronder acht cabriolets. De Facel 6 die te zien is, is een van de nog vijf overleefde exemplaren. Op de beurs wordt ook de FV1 getoond, uit de eerste Facel productie uit 1955 en is een van de nog circa 10 exemplaren die de tand des tijds overleefd hebben.

InterClassics Maastricht vindt plaats van donderdag 12 t/m zondag 15 januari 2017 in MECC Maastricht. De klassieke autobeurs trekt traditiegetrouw veel kopers en liefhebbers. Centrale thema’s zijn dit jaar ‘de geschiedenis van 70 jaar Ferrari’ en ‘Facel Vega, grande routières van topklasse’. Entreekaarten zijn online met korting te koop. Kinderen t/m 12 jaar zijn gratis. www.interclassicsmaastricht.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait