FLANDERS COLLECTION CAR 2018 –

Op 17 & 18 februari 2018 gaat de beurs Flanders Collection Car (FCC) in Flanders Expo te Gent. U kan er terecht van 9u30 tot 18u00.

 

Flanders Collection Car is een internationale beurs waar u een gevarieerd aanbod vindt van oldtimers en onderdelen maar ook van boeken, restauratiebedrijven, miniaturen, auto-en retromobilia. Gestart in 1989, is Flanders Collection Car uitgegroeid tot een vaste waarde voor iedereen met een passie voor klassieke voertuigen. De beurs gaat jaarlijks door in Flanders Expo te Gent en is daarmee de eerste grote beurs op de kalender in België.

FCC is bovendien perfect te combineren met een uitstap naar Gent. Tram 1 stopt voor Flanders Expo en brengt u op 10 minuten naar het centrum. Gent is één van de de mooiste steden van België met talloze bezienswaardigheden en werd reeds aangeprezen door The Guardian en The New York Times.

 

Enkele hoogtepunten:

Op de beurs zullen enkele zeldzame Maserati’s te zien zijn waaronder een Mistral Spyder en een Ghibli. De Spyder werd voor het eerst voorgesteld in 1963 in Turijn. De wagen beschikte over de beroemde 6 cylinder 3,5 liter motor. In zeven jaar werden er slechts 125 exemplaren gebouwd. De Ghibli ging in productie in 1966 en is ontworpen door Giorgetto Giugiaro. De wagen is aangedreven door een krachtige V8 motor met 4700 cc cylinderinhoud die ruim 300 pk genereert. U kan een foto downloaden via ‘Pers’ op de website, © BOAfotostudio.

We besteden ook aandacht aan het 70-jarige bestaan van de 2 pk met enkele bijzondere modellen. Er is onder meer een zeldzame vierwiel aangedreven Sahara te zien. Dit model heeft 2 motoren om de nodige pk’s te leveren voor de vierwielaandrijving. De Sahara heeft eigenlijk alles dubbel. Hij heeft twee contactsleutels, twee benzinetanken (onder de voorzetels) en te vullen via een tankdop in een uitsparing van de deuren en zelfs twee versnellingsbakken met vier versnellingen. Er werden slechts 694 exemplaren van gebouwd.

In 2018 is het 40 jaar geleden dat de BMW M1 werd gelanceerd. Er werden destijds slechts 400 exemplaren gebouwd maar weinig bekend is dat er ook 40 racewagens ontwikkeld werden voor een speciaal voor deze wagens PROCAR kampioenschap waar enkel F1 piloten werden toegelaten. Daarvoor werd het vermogen van de wagen opgevoerd van 277pk naar 470 pk. In 1979 won Niki Lauda en in 1980 Nelson Piquet. Daarna werd het kampioenschap stopgezet. Een van deze wagens zal u op de beurs kunnen bewonderen.

 

In België rijden meer dan 200.000 oldtimers rond. Voor ruim 2/3 auto’s en voor het overige moto’s, legervoertuigen, vrachtwagens en tractoren. De Belgische federatie heeft berekend dat haar 58.000 leden gemiddeld meer dan €5000 per persoon uitgeven aan hun hobby of een totaal van €300.000.000. En dat zijn enkel hun leden en het gaat enkel over restauratie, onderhoud, evenementen, onderdelen e.d. Niet over aan-en verkoopprijzen. De economische inpakt van deze sector is dus enorm en wordt dikwijls onderschat.

https://funcars.be/bezoekers/